Pirsûs Belediyesi Kültür Müdürü ve Amara Kültür Sanat Merkezi çalışanı Cihan Yıldıztekin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, kültür faaliyetleri içerisinde yer alan Kobanêli kadınların çalışmaların merkezinde yer alacağını belirtti. 

Bu seneki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin 6 Mart tarihinde Mehser Köyü'nde kitlesel bir katılımla gerçekleştirileceğini ifade eden Yıldıztekin, “Kısa bir süre önce Özgecan’ın vahşice katledilmesi gerçeği var. Kobanê’de tüm eril ve sömürgeci sistemin çirkinliklerini reddederek kendini feda eden Arîn Mîrkan arkadaşımız var. Sınırları tanımayan, sınırları aşmak isteyen Kaderler var. Bu yaşananlar bizde hem siteme hem de isyana sebep oldu. Sakine, Leyla, Fidan’lardan aldığımız güçle birlikte bizlerde 8 Mart çalışmalarını isyanla, reddedişle gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Yıldıztekin, “Suruç halkının yanı sıra her yöreden kadınları çağırıyoruz. Orada isyanımızı her dilde dile getireceğiz. Bir yerlerde kadınlar savaşı göğüslüyorlarsa, bizler de buradan o savaşa sahip çıkmalıyız” diyerek, Türkiye ve Kürdistan’da ki bütün kadınları 6 Mart’ta Mehser köyüne davet etti. 

Merkezin müzik bölümünde çalışan Havva Altuğ ise Pirsûs'ta Mart'ın 2'sinden 6'sına kadar etkinliklerin yapılacağını, daha sonra ise sınırda zengin bir programla kutlanacağını söyleyerek, "Bütün kadınları o gün sınıra gelmeye davet ediyoruz. Sesimizi YPJ'li direngen kadınlara duyuralım" ifadesinde bulundu. 


 DİHA/RIHA




Rojava'daki kutlamaların merkezi Qamişlo


Qamişlo'da da kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Rojava'da yapılacak kutlamalar için bir araya geldi. Toplantıya Yekîtiya Star, YPJ, Asayiş, PYD Kadın Kolları, Kadın Komisyonu, TEVDEM, Arap Kadın Bürosu, Süryani Kadın Birliği, Değişim Partisi, Sol Parti üyesi kadınlar katıldı. 

8 Mart hazırlıklarına ilişkin bilgi veren Yekîtiya Star Başkanı Welide Botî, dünya kadınlarının bu yılki 8 Mart'ı Kobanê başta olmak üzere Rojava'da mücadele eden kadınlara adadıklarını belirtti. 

Botî, toplantı bileşenlerinin 8 Mart'ta Rojava Kürdistanı'ndaki kadınların sesinin tüm dünyaya duyurulması için dayanışma içerisinde hareket edeceğini ifade etti.

Kutlamalar için 7 komite oluşturulduğunu kaydeden Botî, Kobanê'li kadın direniş ve kahramanlığının ön planda olduğu sloganlar yanında, kadın özgürlüğünü, demokratik toplum, demokratik Rojava, demokratik Suriye ve Demokratik Ortadoğu'yu da esas aldıklarını ifade etti. Botî, Rojava'da merkezi kutlamaların Qamişlo ve Cizîrê Kantonu'ndaki diğer kentlerde yapılacağı bilgisini verdi. 


 JIYAN HÊVÎ-JINHA/QAMİŞLO