Menendez'den Türkiye eleştirisi

Dünya Haberleri —

 ABD'li Senatör Bob Menendez

ABD'li Senatör Bob Menendez

  • ABD Senatosu’nda yapılan oturuma Senatör Bob Menendez’in Türkiye eleştirileri damga vurdu. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’ndeki oturumda da Türkiye’ye olası F-16 savaş uçaklarının satışı konuşuldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda “2023’te Amerikan Diplomasisinin Durumu: Artan Çatışmalar, Bütçe Zorlukları ve Büyük Güç Rekabeti” konulu oturumda Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

Oturumda Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya destek, Çin’le yaşanan gerilim, Afganistan’dan çekilme sürecine ilişkin eleştirilerin yanısıra Türkiye de gündeme geldi.

Türk devleti ile Yunanistan arasındaki gerilime dair Antony Blinken’e hangi adımların atıldığını soran Demokrat Partili David Ciciline Türk devleti ile F-16 pazarlığını tartışmaya açtı.  

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Türkiye’nin geliştirilmiş F-16’ları ve modernizasyon kitlerini alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu NATO ve ittifak için önemli” dedi.

Senato’da Menendez çıkışı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki oturumda da Türkiye’ye olası F-16 satışının yanısıra Ankara’nın İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü henüz onaylamamış olması gündeme geldi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Yunanistan’la yaşanan gerilimden NATO’nun genişlemesine ilişkin tavrına; Rusya’dan S-400 satın almasından Suriye politikasına kadar pek çok konuda yaklaşık bir buçuk dakika süren bir soru yönelterek Türkiye’yi eleştirdi.

Senatör Menendez, “ABD yasasını ihlal ederek Rusya’dan askeri ekipman alan, cezaevinde neredeyse her ülkeye kıyasla daha fazla avukat ve gazeteci bulunan, Rusya’ya yönelik AB liderliğindeki yaptırımlarına katılmayan ama Rusya’ya 100 milyon dolar değerinde ihracat yapan, NATO’nun kritik genişlemesini engelleyen, UNESCO kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ederek kiliseyi camiye çeviren, ABD Büyükelçiliği’nin yerel çalışanlarını hapse atan bir ülkeye ne dersiniz?” diye sordu.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken uzun soruya, “Sanırım zor bir müttefik derim” yanıtını verdi. Senatör Menendez ise, “Ben bu ülkeye Türkiye derim” diyerek Türkiye’nin F-16’ları almayı hak etmediğini düşündüğünü söyledi. WASHİNGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.