Mersin’e deprem göçü

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi ve Göç

6 Şubat 2023 Depremi ve Göç

  • Mersin, 13,5 milyonluk nüfusun yaşadığı deprem bölgelerinden en fazla göçü alan kent durumunda. 400 bini resmi olmak 1 milyona yakın göç aldığı belirtilen şehrin nüfusu 3 milyona ulaştı. Kentteki yayla ve yazlık evler de doldu.

Mersin, 13,5 milyonluk nüfusun yaşadığı deprem bölgelerinden en fazla göçü alan kent durumunda. 400 bini resmi olmak 1 milyona yakın göç aldığı belirtilen şehrin nüfusu 3 milyona ulaştı. Kentteki yayla ve yazlık evler de doldu.

1+1 dairelerin bile kiralarının 10 bine TL’ye çıktığı Mersin’de, artan nüfus nedeniyle sağlık sorunları oluşabileceğinden endişe ediliyor.

Kentin altyapısı güçlendirilmeli

TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Onur Kafalı, kentteki nüfusun, gelen göçle birlikte sürekli artmaya devam ettiğini belirterek, “Öncelikle kentin sağlık altyapısı güçlendirilmeli. Şu anda yoğun göçün olduğu yazlık bölgelerinde çoğunlukla kanalizasyon altyapısı yok. Ya foseptik çukur var ya da doğrudan denize veriliyor. Bu durum da kentte sağlığı ciddi şekilde tehdit edecek” uyarısında bulundu.

Gelen göçün niteliğine de bakılması gerektiğine işaret eden Kafalı, “Bunların ne kadarı bölgede yazlık sahibi. Gerçekte barınma ihtiyacı olanlar kimler. Bu bilinmezlikler de tespit edilmeli. Buna göre muhtemelen depremzedelerin geçici olarak kalabilecekleri yapılar inşa edilmeli” dedi.

Kafalı, bu yapıların da şehirden kopuk yelerde olmaması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Kentle ilişkisi olan yerlerde kurulmalı. İşsizlere iş sağlanmalı. Ucuz yemek imkanları artırılmalı.”

Mersin 3 milyona ulaştı
Ekonomim.com'un haberine göre Mersin’in sürekli göç alan bir konumda olduğunu ifade eden Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat da, "Ayrıca depremin yaşandığı şehirlerdeki insanların kentte çok sayıda akrabaları var. Bu nedenle çok sayıda kişi burayı tercih ediyor. Resmi olarak 400 bin kişi Mersin’e göç etmiş durumda. Resmi olmayanı da göz önünde bulundurduğumuzda 1 milyona varan göç aldığımızı tahmin ediyoruz” dedi.
Canpolat, bu sayınında da yüzde 10 ila 15 arasında artan su tüketiminden ölçüldüğünü ifade etti.

Ruslar, Ukraynalılar, Hataylılar
Ev fiyatlarının da artış gösterdiğini belirten Canpolat, “Zaten Akkuyu Nükleer Santrali nedeniyle Rusya’dan 2 ila 3 bin arasında bir personel Türkiye’ye gelmişti. Ama şu anda santralde çalışsan sayısı 30 ila 35 bine çıktı. Ayrıca Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle de 200 ile 300 bin arasında Rus ve Ukraynalı geldi. İkliminin de uygun olmasından dolayı da Hataylılardan çok fazla göç aldık” dedi.

30 bin TL’ye çıkan kiralar var

Bazı ev sahiplerinin fahiş artışlara gittiğini söyleyen Canpolat, “Düne kadar 3 bin TL olan 1+1’lerin kiraları 7-8 bin TL’lere, 4-5 bin lira olan 2+1’ler 10 bin liralara, 15 bin olan 3+1’ler 25 bin ila 30 bin bandına dayandı’’ diye konuştu. Depremzedeler ne yazık ki bu tür fırsatçı ev sahiplerinin artışlarıyla karşılaştı. Canpolat, artışların 4 merkez ilçesi dahil 13 ilçenin tamamında yaşandığını da kaydetti.

Mersin afet bölgesi olmalı

Canpolat, bu nedenle nasıl ki Elazığ afet bölgesine dahil edildiyse, Mersin’in de afet bölgesinden etkilenen il statüsüne dahil edilmesini talep ettiklerini kaydetti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.