Merz şansölye olmaya hazırlanıyor

Dünya Haberleri —

Friedrich Merz /foto: AFP

Friedrich Merz /foto: AFP

  • Almanya’daki erken seçimlerde oyların %28.6’sını alan  CDU/CSU ve Friedrich Merz seçimin galibi oldu. SPD iki Almanya’nın birleşmesi ardından 3. defa en kötü sonucu aldı. Irkçı AfD oyların ikiye katladı ana muhalefet oldu. 
  • Die Linke Berlin’de %19,9 ve ülke genelinde %8,8 oyla büyük çıkış yaptı. Eş Başkan Heidi Reichinnek’in “faşizmin yükselişine direnmeye” ve “barikatları doldurmaya” çağrısı halkta karşılık buldu. Die Linke 64 vekille Bundestag’da. 

Almanya'da pazar günü yapılan erken genel seçimlerde muhalefetteki muhafazakâr CDU/CSU partisi seçimin galibi oldu. Katılım oranının %83 olarak gerçekleştiği seçimin birincisi Friedrich Merz'i, ülkenin yeni başbakanı olabilmek için zorlu bir koalisyon süreci bekliyor. Sürpriz olmayan bir sonuçla ırkçı  Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yüzde 20 ile ikinci oldu. Ana muhalefet olması bekleniyor. 

SPD lideri ve eski Şansölye Olaf Scholz’un partisi, Almanya'nın 1990'daki yeniden birleşmesinden bu yana en kötü seçim sonuçlarından birini aldı. Seçimlerde üçüncü olan SPD’nin başbakan adayı  Scholz, “Bu, SPD için acı bir seçim sonucu, aynı zamanda bir seçim yenilgisidir,” ifadelerini kullandı.

Merz: Sorumluluğumuzun farkındayız

CSU lideri Markus Söder ile ortak açıklama yapan Merz, seçmenlere teşekkür ederek “Federal Meclis seçimlerini kazandık” dedi. Partisi için “tarihi bir seçim gecesi” olduğunu vurgulayan Merz, CDU ve Bavyera’daki kardeş partisi CSU'nun “birlikte çok iyi çalıştığını ve seçime iyi hazırlandığını” belirtti.

"Şimdi önümüzdeki sorumluluğun farkındayız" diyen Merz, sözlerine şöyle devam etti: "Hızlı hareket etme kabiliyetimizi yeniden kazanmamız gerek. Böylece ülkede doğru olanı yapabileceğimizi, Avrupa’da yeniden etkin olabileceğimizi göstereceğiz. Dünya da Almanya'nın yeniden güvenilir şekilde yönetildiğini görecek."

Koalisyon olasılıkları kısıtlı

AfD’nin göçmen karşıtı söylemleri ve toplu sınır dışı politikalarıyla şekillenen seçim gündeminde CDU/CSU, bu yaklaşımdan uzaklaşmak zorunda kalacak. Seçim barajını geçemeyen çok sayıda parti nedeniyle Merz'in koalisyon görüşmeleri yapacağı taraflar azaldı, ancak büyük partiler olan SPD ve AfD dışında ikili bir koalisyon hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamıyor.

Friedrich Merz, AfD ile ittifak yapmayacağını defalarca dile getirse de “gece yarısı koalisyonu” (CDU/CSU-AfD) ihtimali Almanya'da tartışılmaya devam ediyor. Merz, 152 sandalye kazanan aşırı sağcı AfD ile iş birliği yapma olasılığını reddederek tek ortaklı bir koalisyonu tercih ettiğini vurguladı.

CDU/CSU-SPD ihtimali

Merz'in hükümet kurabilmesi için en az 316 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var. CDU-CSU bloğunun şu anda 208 sandalyesi bulunuyor. Bu durum, koalisyon seçeneklerini sınırlıyor. SPD 120 sandalye, Yeşiller 85 sandalye ve Die Linke 64 sandalye kazandı. CDU/CSU ve SPD’nin II. Dünya Savaşı’ndan bu yana dört kez birlikte hükümet kurduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu ittifakın güçlü bir ihtimal olduğu söylenebilir. CDU-CSU ve SPD'nin oluşturacağı "büyük koalisyon" 328 sandalye ile hükümet kurmak için gereken çoğunluğu sağlıyor.

İşte yüzdeliklerle sonuçlar

Almanya’da 630 sandalyeli Federal Parlamento'yu ve yeni hükümeti belirlemek için yapılan erken seçime katılım oranı %83 ile rekor seviyeye ulaştı. 4 bin 506 aday ve 29 siyasi partinin yarıştığı seçimde yalnızca 5 parti barajı geçebildi.

• Merkez sağ CDU/CSU, oyların %28,6’sını alarak birinci oldu.

• Şansölye Scholz’un SPD’si ancak %16,4 ile üçüncü sırada yer alabildi.

• Göç karşıtı ve ırkçı AfD, en büyük başarılarından birini kazanarak %20,8 oyla ikinci sıraya yükseldi ve parlamentoda en büyük ikinci grubu oluşturdu.

• Yeşiller %11,6 oy aldı ve yüksek oranda oy kaybetti.

• Yelpazenin en solundaki Die Linke genç seçmenlerin tercihi oldu ve ülke genelinde %8,8 oy oranına ulaştı. 

Doğu-Batı ayrımı keskinleşti

AfD, %20,8 oy oranıyla ikinci sıraya yükseldi ve özellikle doğu eyaletlerinde en güçlü parti konumuna geldi. Oy dağılımı, II. Dünya Savaşı sonrası haritayı andıran bir tablo ortaya koyarak, Almanya’daki düşünsel bölünmeyi gözler önüne serdi. AfD, 2021 seçimlerine kıyasla oy oranını 10 puan artırarak Federal Meclis'te 152 sandalye kazandı. Ancak aşırı sağ söylemleri nedeniyle hükümet denkleminin dışında tutuluyor.

 

Die Linke / foto:AFP

 

Başkentte Die Linke farkı

Ülke genelinde %8,8 ile oylarını ikiye katlayan Die Linke, Berlin'de ise %19,9 ile birinci oldu. Parti Eş Başkanı Heidi Reichinnek, parlamentodaki konuşmasında “faşizmin yükselişine direnmeye” ve “barikatları doldurmaya” çağrısı halkta karşılık buldu. 18-24 yaş aralığındaki seçmenlerin %25’i Die Linke’yi tercih etti. Aynı yaş aralığında kadınların %34’ü Die Linke’ye oy verirken, bu oran erkeklerde %15 olarak kaldı.

Koçak: Irkçılığa Karşı Parlamentoda Olacağız

Neukölln adayı Ferat Koçak, seçim sonucuna ilişkin şunları söyledi: “Partimizin bu kadar yüksek oy almasını bekliyorduk ancak Neukölln’de aldığımız oy, çok çalışmamızın bir sonucuydu. Diğer partiler, AfD’nin ırkçı söylemlerini kullanmaya çalıştı. Sol Parti, parlamentoda ırkçılığa karşı tek ses oldu. Diğer partiler bu konuyu bırakıp, insanların gerçek sorunlarını çözmek için çalışmalı.” Berlin’de oy oranları şöyle gerçekleşti:  Die Linke %19,9 - CDU %18,3 - Yeşiller %16,8  - AfD %15,2 - SPD %15,1

İki kaybeden

Almanya’da uygulanan %5 seçim barajı nedeniyle birçok parti mecliste temsil hakkı kazanamadı. FDP, oyların ancak %4,3’ünü alarak büyük kayıp yaşadı. Trafik ışıkları koalisyonunun çökmesinde baş sorumlu görülen Liberal eğilimli partinin lideri Christian Lindner, siyaseti bırakacağını açıkladı.

Die Linke’den ayrılan ve Alman kamuoyunun milliyetçi sol olarak tanımladığı BSW, yalnızca 14 bin oy farkla meclise girmeyi kaçırdı. %4,97 oy oranıyla baraj altında kaldı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.