
Londra Meydan Sahnesi’nin ilk kurucu üyelerinden Rahime Simpson böyle anlatıyor tiyatroyu.
1989’da Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin (DAY-MER), kuruluşu ile birlikte Londra Meydan Sahnesi de ilk kez o zaman adını duyurdu. Tiyatro tutkunu amatörlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir grup. Kuruluşundan bu yana ellinin üzerinde oyun gösterime koydu.
Tiyatroya dair herhangi bir eğitim almamış olsa da Rahime Simpson, kendini uzun yıllar bu işe adamış tam bir tiyatro tutkunu.
Fabrikaların önünde tiyatro
Simpson, neden “Meydan Sahnesi” sorumuzu şöyle yanıtlıyor:
“Tiyatro grubumuzun oluşturulduğu ilk yıllar, Türkiye’den İngiltere’ye yerleşmek için gelenler vize alma konusunda sıkıntı yaşıyordu ve buraya gelen göçmenlerin çoğu fabrikada çalışıyordu. ‘Önce Ekmek Gelir’ adlı benim de dahil olduğum iki kişilik bir oyun oynamıştık. Oyunumuzu fabrikaların önünde sergiledik. Bizim için sahne her yerdir. İşte tam da bu nedenle adımızı Londra Meydan Sahnesi koyduk.”
Simpson, Londra Meydan Sahnesi’nin çalışmalarını, “Hedefimiz, tiyatroyu seven ve tiyatro yapmak isteyen herkese, kendilerini ifade edebileceği alanlar açmaktı. Biz Londra Meydan Sahnesi’ni kurarken bu inançla yola çıktık’’ sözleriyle anlatıyor.
500 oyuncu Meydan’dan geçti
Kuruluşundan beri tiyatro çalışmalarını amatör tiyatro oyuncuları ile yürüttüklerini anlatan Simpson şöyle anlattı:
‘’Toplam beş yüze yakın oyuncu arkadaşımız çalışmalarımızda yer aldı. Kendi dünya görüşümüze uygun oyunlar seçip sahneye koymaya çalışıyoruz. Klasik ve modern dünya edebiyatından seçmelerin yanısıra, kendi derlediğimiz oyunları da sahnelemeye çalışıyoruz. Eylül ayında çalışmalarımıza başlıyor ve teknik olarak bildiğimiz tüm bilgileri karşılıklı olarak paylaşıyoruz. Oyunların listesini oluşturuyor ve daha sonra o yıl oynayacağımız oyunu belirliyoruz. Oyun seçildikten sonra karakterler belirleniyor. Ana amaç bireylerin kendi gelişimine katkı sağlamak olduğu için oyuncuların benzer karakterleri tekrar oynamamasını dikkat ediyoruz.
Drama çalışmalarımızda, doğaçlama, diksiyon, beden ve duygu dilinin gelişimine önem vererek, amatör oyuncuların sanat aracılığıyla yeni bir ifade alanı kazanmaları öncelikli hedefimiz. 8 Mart Kadınlar gününde sahnelediğimiz oyunlar da var. Kadınların yaşadıkları sorunlara oyunlarımızda yer vermemek mümkün değil. Londra Meydan Sahnesi olarak ilk kez yetişkinlerin çocuklar için oynadığı bir oyunu sahneye koyduk. Almanya’da beş farklı şehirde turneye çıktık. Yeni oyunlarımızla da bu turnelere devam etmeyi planlıyoruz.’’
Herkes için sanat
Simpson, İngiltere’de Türkiyeli ve Kürtlerin, tiyatroyu sevdiğini ancak onu henüz yaşamlarının bir parçası olarak görmediğini söylüyor ve ekliyor: “Sanat halktan uzak bir şey değil, tam aksine kendi bireysel gelişimimiz için sanatla iç içe olmalıyız bu nedenle çalışmalarımız gönüllülük esasına dayanıyor. Tecrübelerimiz bize gösteriyor ki amatörler de profesyonelce işler çıkarabilirler. Sanat sadece elit tabakaya ait değil, bilakis tüm sosyal tabakalara aittir ve herkes için vardır.”
Londra Meydan Sahnesi, bu aralar Nisan ayında sahnelenecek “Beyaz Yalanlar” adlı oyuna hazırlanıyor. Simpson, herkesi Nisan ayında sahnelenecek oyunu izlemeye davet ediyor ve son olarak da “Çalışmalarımıza katılın, katılın, katılın…” diyor.
YASEMİN KAZAN/LONDRA