Milletvekili, S Tipi'ne alınmadı

.

.

  • Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, İnsan Hakları Derneği (İHD) Iğdır temsilcileri ve avukatlar, 7 Eylül’de Iğdır S Tipi Cezaevi’ni ziyaret etti. Heyetin, tutsaklarla görüşmesi “Adalet Bakanlığından izin alınmadığı” gerekçesiyle cezaevi idaresince engellendi. Heyet, idare ile görüştü.

S Tipi cezaevlerini “iradelerini kırma merkezi” olarak tanımlayan Eksik, İmralı tecrit sisteminin bir parçası olduğunu kaydetti. Eksik, “Bu cezaevleri, muhaliflerin, özellikle de siyasi nedenlerle tutsak olanların iradesini kırma, sağlığını elinden alma, adeta imha etme merkezleridir. Tutsaklar neredeyse kimseyle bir iletişim sağlayamıyor, sadece haftada bir saat spor nedeniyle üç kişi bir araya geliyor. Onun dışında bir araya gelemiyor. Bu da tutsaklarda hem bedenen hem de ruhen çok ciddi sorunlara yol açıyor. S Tipi cezaevleri hukuka aykırıdır. Modern ceza hukukunda amaç kişiyi topluma yeniden hazırlamaktır, oysa bu cezaevi modeli kişiyi toplumdan soyutlamakta, böylece kişinin benlik duygusunu yok etmektedir” şeklinde konuştu.

İmralı Cezaevi’nde 24 yıldır ağır tecrit altında rehin olarak tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın durumuna dikkat çeken Eksik, “Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit, bugün Türkiye’de bir sisteme dönüşmüş durumdadır. Bu sistem, Türkiye’de tüm cezaevlerine ve tüm topluma uygulanıyor” dedi. IĞDIR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.