Milletvekiline intikam saldırısı

  • KDP, Metîna’da vurulan zırhlı aracın kendilerine gösterilmediğini ifşa eden Milletvekili Şayan Eskerî’nin üzerine Meclis’teki oturum sırasında polislerini saldı.

Federe Kürdistan Parlamentosu’ndaki oturumda polis, 5 KDP’linin hava saldırısında hayatını kaybettiği zırhlı aracı incelemek isteyen heyette yer alan Milletvekili Şayan Eskerî’ye saldırdı. 

Türk ordusunun 23 Nisan’ın 24 Nisan’a bağlayan gece Zap, Metîna ve Avaşîn’e başlattığı kapsamlı işgal saldırısı devam ediyor. Türk ordusunun zorlanmaya başlamasıyla birlikte 5 Haziran’da KDP de devreye girdi. Mesrur Barzani’ye bağlı KDP güçleri, 5 Haziran’da büyük bir sevkiyatla Metîna’daki gerillaları kuşatarak ilerlemeye çalıştı. Bu sırada KDP’nin zırhlı aracı vuruldu, 5 KDP’li yaşamını yitirdi, 4’ü de yaralandı. KDP, hemen gerillaları suçladı, ancak HPG iddiayı yalanladı. Aracın Türk hava saldırısına maruz kaldığı belirtildi. Deneyimli pêşmergeler de aracın hava saldırısıyla vurulduğunu açıkladı. İşgal saldırılarıyla birlikte ağaçları kesilmesi, evlerin talan edilmesi de sürdü. Bunun üzerine Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı ve 7 parlamenter ile Federe Kürdistan Parlamentosu Pêşmerge, İçişleri, Güvenlik, Tarım, Çevre ve Sağlık komisyonlarından 12 parlamenterin yer aldığı heyet, 8-9 Haziran’da bölgede incelemelerde bulundu. Metîna, Amêdiyê, Dêrelok, Şeraniş, Şêladizê başta olmak üzere saldırıların sürdüğü birçok bölgeyi ziyaret eden heyet, incelemelerini raporlaştırdı.

Ortak heyette yer alan Şayan Eskeri, sosyal medya hesabında bazı paylaşımlarda bulundu. Heyetin olay yerine gitmeden önce, 5 KDP’linin yaşamını yitirdiği, 4’ünün yaralandığı zırhlı aracın kaldırıldığını belirten Eskerî, ağaçların kesilmesiyle ilgili incelemelerde bulunmak istediklerini, ancak sınırda bulunan köylere gidemediklerini aktardı. Eskerî, “Türkiye’nin bombardımanı nedeniyle bu köylerin büyük bir bölümü boşaltılmış. Bölge halkı, ağaçların Türkiye’ye bağlı gruplar tarafından kesildiğini ve ağaçların kiloyla satıldığını söyledi. Şimdiye kadar 60 köyde ağaçların kesildiğini belirtiler” diye yazdı.

Eskerî, Ankara ile Bağdat arasında 1983’te imzalanan ve Irak topraklarına 10 kilometre girilmesine izin veren “Sınır Güvenliği ve İşbirliği Anlaşması”nın bir yıl süreyle olmasına rağmen Türkiye’nin yaklaşık 15 kilometre Federe Kürdistan’a girdiğini, sadece Dihok’ta en az 70 üs kurduğunu söyledi. 

Bu açıklamaları için

Federe Kürdistan Parlamentosu, önceki gün ”memur maaşları” gündemiyle toplandı. Bakanların da katıldığı oturumda polisler, Türkiye’nin sürdürdüğü işgal saldırıları ve KDP’nin zırhlı aracının vurulmasıyla ilgili oluşturulan ortak heyette yer alan Milletvekili Şayan Eskerî’ye saldırdı. Polisler, saldırı anını kaydetmek isteyen Milletvekili Heliz Ehmed’e de saldırarak, telefonuna el koydu. Bazı sosyal medya kullanıcıları, polisin saldırı anına ilişkin görüntüleri hesaplarından paylaştı. 

Öte yandan Yeni Nesil Başkanı Kazım Faruk’un da Meclis binasına girmesine engel olundu.  HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.