
MİT üyelerinin Güney Kürdistan’da kendileri tarafından yakalandığını açıklayan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerîb, ”Türkiye yakaladığımız kişileri şimdiye kadar medyanın önüne çıkartmadığımız için memnun olmalı. Başlarına çuval geçirebilir, basının önüne çıkarabilirdik” dedi.
Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerîb, Rojnews haber ajansına yaptığı açıklamada, YNK Sözcüsü Sedî Ehmed Pîrê’yi teyit etti. YNK Sözcüsü, Amerika’nın Sesi’ne, YNK Ankara Temsilcisi’nin sınır dışı edilmesine ilişkin konuşarak, ”PKK’ye yönelik operasyon hazırlığında olan bazı MİT elemanlarının operasyonunun başarısız olduğunu ve bu elemanların PKK tarafından alıkonulduğunu, Türkiye’nin bu olaydan dolayı kendilerini suçladığını” söylemişti.
Xerîb, ”Çok eski değil, daha 2003 yılında ABD askerleri Süleymaniye’de Türk askerlerinin başına çuval geçirerek, görüntülerini de basında yayınladı. Bu da Türkiye’ye yönelik ‘Sen sınırını geçtin, senin Süleymaniye ve Irak’ta hiçbir hakkın yok’ mesajıydı. Türkiye, onların sorumlularını, elemanlarını 2003’te olduğu gibi basının önüne çıkarmadığımıza memnun olsun. PKK, Süleymaniye kentini kaos ve PKK yöneticilerine karşı terör saldırılarının merkezi yapmak isteyen bu MİT elemanlarını basınının karşısına çıkarabilir. Eğer PKK bunu yapmamışsa, o da Süleymaniye halkını ve YNK’yi suçlu göstermek istemediği içindir. Ama eğer gerek duyulursa şimdi de basının karşısına çıkarılabilir” dedi.
YNK net adımlar atmalı
Sedî Ehmed Pîrê’nin demecinin normal bir demeç olduğunu kaydeden Xerîb, şöyle devam etti: ”YNK, Türk devletinin baskıları karşısında boyun eğmemelidir. Çünkü Türkiye yasal olmayan işler yapıyor. Bunun ötesinde YNK’yi büyük bir krizin içine sokacak bir operasyonu önlediği için PKK’ye teşekkür edilmeli. YNK’nin Türk devletinin Süleymaniye’deki tüm diplomatlarını sınır dışı etmelerini, Türk şirketlerinin faaliyetlerini durdurmaları gerekir. YNK’nin sınır dışı edilmeden kendi temsilcisini kendisi çekmesi gerekirdi.”
Türk devletinden özür beklemeli
”Türk devleti özür dileyip bir daha böyle faaliyetlerde bulunmadığı sürece YNK geri adım atmamalı” diyen Xerîb, böyle bir durumun YNK’yi de güçlendireceğini söyledi. Xerîb, ”Türkiye’nin bir ay bile böyle bir tutumu sürdüremeyeceği açıktır. Artık Türk devletinin istediğini kafasına göre yapma gücü kalmamıştır. Türk devleti ve Kürdistan’ın işgalcilerine iyi bir ders oldu. İstedikleri gibi rahat bir şekilde Güney Kürdistan’da at koşturamayacaklar” diye kaydetti.
YNK, Türklere boyun eğmesin
Diyar Xerîb, YNK’nin bir sınavdan geçtiğini kaydederek, YNK bu sınavdan geçerse, bağımsız çizgisini koruyabileceğini ve Federe Kürdistan Hükümeti için de iyi bir örnek olacağını söyledi. Güney Kürdistan halkının tamamına yakınının da YNK’ye teşekkür edeceğini belirten Xerîb, ”Bunun için Türk devletinin baskılarına boyun eğmemeli. YNK’nin kısa sürece bu sınavı başarıyla vermesini diliyoruz” dedi.
BEHDİNAN