MİT’i reddedince KDP sınır dışı etti

Hamdullah Aktaş

Hamdullah Aktaş

  • MİT’in ajanlık dayatmalarını reddeden Hamdullah Aktaş, KDP tarafından sınır dışı edildi. 

 

Türkiye’de haklarında açılan davalar nedeniyle Federe Kürdistan’a göç eden Kürtler, KDP’nin baskılarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Sadece son bir ayda Hasan Kaçar, eşi ve iki çocuğu ile Güngör Alp, KDP güçleri tarafından “oturum izni” olmadığı gerekçesiyle sınır dışı edildi. 

Türkiye’de hakkın açılan davalar nedeniyle 2012’de Dihok’ta yaşamaya başlayan Hamdullah Aktaş, bu kez KDP’nin tehditlerine maruz kalmaya başladı. Maruz kaldığı baskıları Rojnews’e anlatan Aktaş, 4 yıl önce yaşadığı bir olayı “Bir gece üç araçla evimi bastılar. Bana ‘Eğer gitmezsen ya seni öldüreceğiz ya da Türkiye’ye teslim edeceğiz’ dediler. Onlara da söyledim, burada çalıştım, 17 aydır burada çalışıyorum ve maaşımı alamıyorum. Hakkımı verin, buradan gideyim, dedim. Bana ‘senin böyle bir hakkın yok, buradan gitmen gerekiyor’ dediler. Bir saat kadar konuştuk. İçlerinden birini tanıyorum, adı Yunus Barzani’ydi ve sonunda bana, ‘Eğer Dihok’tan çıkmazsan seni ibret olsun aracıma bağlayıp Dihok’ta gezdireceğim’ dedi. Ben de gitmeyeceğim, elinizden ne geliyorsa yapın dedim” şeklinde anlattı.

Birkaç gün sonra kimliği belirsiz bazı kişilerin kendisini arayıp Zaxo’ya gelmesini istediğini aktaran Aktaş, “Zaxo’ya gittim. Orada iki kişi bana Güney Kürdistan’a neden geldiğimi sordu. Onlara ben Kürt’üm, Türkiye’de ceza aldım, bunun için buraya geldim. Avrupa’ya gidebilirim ama Kürdistan benim toprağım olduğu için geldim” diye konuştu. 

Ajanlık yapması istendi

 Bu görüşmede ajanlık dayatmasına maruz kaldığını dile getiren Aktaş, şöyle devam etti: “Zaxo’da kendileri için ajanlık yapmamı istediler. Bana bir çek verdiler ve ne kadar paraya ihtiyacım varsa yazmamı istediler. Para karşılında onlara çalışmamı dayattılar. Bana, ‘Seni Mexmûr ve Kandil’e göndereceğiz, bize o yerlerden bilgi getireceksin’ dediler. Onlara, beni burada öldürseniz de ben yapmayacağım, dedim. Sonra da bana ‘ya bizimle çalışacaksın ya da buradan çıkacaksın’ dediler. Bana verdikleri çeki geri verdim. Ne MİT’çi olacağım ne de ajanlık yapacağım. Bana, ‘Seni Türkiye’ye teslim edeceğiz’ dediler. Ben de minnetsizim, siz biliyorsunuz, dedim. İçlerinden biri bana, ‘buradan git, burada kalıp yaşayamazsın. Senin yol paranı veririz’ dedi. Paralarına ihtiyacımın olmadığını söyledim.” 

Kaza süsü vermek istediler

Baskılar nedeniyle Dihok’tan Hewlêr’e, daha sonra Süleymaniye’ye geçen Aktaş, burada da MİT ve KDP’nin ajanlık baskılarının devam ettiğini söyledi. Aktaş, “Elimizde belgeler de var. Süleymaniye’ye geldikten sonra telefon ve Facebook ile ajanlık yapmamız için baskı yapılıyor. Onlara para karşılığında ajanlık yapmamız istendi. 10 gün önce biri bana bir araçla saldırdı ve Türkçe konuşuyordu. Kendimi aracın önünden çekmeseydim, bana çarpacaktı.”  SÜLEYMANİYE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.