Türkiye bir süredir kriz yaşadığı Rusya ile ilişkilerini düzelmek için girişimlerde bulunuyor.
Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'den özür dilemesiyle başlayan ilişkileri düzeltme çabası Ankara'dan bir heyetin Moskova'ya ziyaret etmesiyle devam etti.
Kriz sonrası ilk resmi ziyaret
Aylar sonra Türkiye'den Rusya'ya bakanlar düzeyinde ilk resmi ziyaret dün gerçekleşti. Türk Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığındaki bir heyet Moskova'da temaslarda bulundu.
Açıklama dün yapıldı
Rus mevkidaşı Arkady Dvorkovich ile görüşen Şimşek, basına Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Ağustos'ta Rusya'nın St. Petersburg şehrinde bir araya geleceğini açıkladı.
Kremlin doğruladı
Kremlin de görüşmenin yapılacağını doğruladı. Konuya dair açıklama yapan Kremlin'in sözcüsü Dmitriy Peskov Putin ve Erdoğan'ın görüşeceğini teyit etti. Dmitriy Peskov, "Putin ve Erdoğan, Ağustos ayının ilk 10 günü içerisinde Rusya'da bir araya gelecek" dedi. Putin'in sözcüsü görüşmenin gündemine ilişkin ise "Farklı konularda görüş alışverişi yapılacak. Oldukça uzun bir zaman diliminin ardından taraflar ilk kez bir araya gelecek" diye konuştu.
Rus uçağı, geçen yıl 24 Kasım’da 'sınır ihlali yaptığı’ bahanesiyle Türk jetleri tarafından düşürülmüş, paraşütle atlamayı başarak pilotu ise öldürülmüştü. Bu olay sonrası Rusya ve Türkiye arasında kriz çıkmıştı.
Ancak hem ekonomik anlamda hem de Suriye politikalarında köşeye sıkışan Erdoğan, 7 ay sonra uçağın düşürülmesi nedeniyle Putin'den resmi olarak özür dilemek zorunda kalmıştı. Haziran ayındaki bu beklenmedik adım iki ülke arasındaki buzları kısmen eritse de Moskova, henüz yaptırımlarına tam olarak son vermiş değil. Bu konuda pazarlıklar devam ediyor.
MOSKOVA