Mücadele etmek boynumun borcu

Yurt Dışı Haberleri —

Ali Engizek tutuklanmadan önce ailesi ile birlikte

Ali Engizek tutuklanmadan önce ailesi ile birlikte

  • Stuttgart’ta Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden yargılan 72 yaşındaki Ali Engizek için 3 yıl 3 ay hapis cezası istendi. Engizek davanın kendisine değil, tüm Kürt halkına karşı yürütüldüğünü belirterek, “Kürt halkı için mücadele etmek boynumun borcu” dedi.

Türkiye’de 8 yıl, İngiltere’de 3 ay tutuklu kalan, ciddi sağlık sorunları olan Ali Engizek, Mart 2022’den bu yana tutuklu. ‘Terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla yargılanan Engizek 23 Mayıs’ta  Stuttgart Eyalet Yüksek Mahkeme’sinde görülen duruşmada savunmasını yaptı. Karar duruşması ise 30 Mayıs’ta görülecek. 
Engizek savunmasında Türk devletinin Kürtlere yönelik soykırım ve katliamlarına dikkat çekerek, eyalet savcısının “Türkiye devleti baskıcı bir devlet değil, orada yaşabilirsiniz” değerlendirmesini çürüttü. Dersim Katliamı’nı hatırlatarak, “Kürtlerin tarihindeki katliamları görmemek, meşru mücadelelerini ‘terörizm’ olarak karalamak gerçekleri inkar etmektir” dedi. 1980 askeri darbesine işaret ederek Türkiye’de o dönem kendisi gibi binlerce kişinin tutsak edildiğini ve işkencelerden geçtiğini hatırlatan Engizek, “Binlerce kişi öldürüldü, kaçırıldı. Bugün çocuklarını, yakınlarını arayan anneler cenazelerini talep etmek için İstanbul’da ve birçok yerde sokaklarda eylemdeler. Ancak eylemleri engellenerek neredeyse her hafta gözaltına alınıyorlar” dedi.  

Erdoğan’ı desteklemekten vazgeçin
Savcının Türkiye’nin işgalci bir devlet olmadığı iddiasına ise Engizek, “Türk devleti, Kürt ve Alevi düşmanı, ırkçı ve anti demokratik bir ülkedir. Böyle bir devleti desteklemek ne Alman yargısına ne de onun yetkililerine yakışmıyor” diyerek tepki gösterdi. 
Almanya’daki devam eden siyasi davalarda yapılan ‘terörizm’ suçlamasının Kürtlerle savaşmak için bir gerekçe olarak kullanıldığını vurgulayan Engizek, “Alman dağlarında Kürt savaşçılar yok. Almanya sokaklarında Kürtler ve Türkler birbirleri ile savaşmıyor. Bu davalarda Alman-Türk ilişkileri esas alınarak yargılama yapılıyor. Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne karşı faşist Erdoğan’ı desteklemekten vazgeçin” dedi.

15 aydır tutuklu
‘Kaçma ihtimali bulunduğu’ gerekçesiyle tutuksuz yargılanma talebi reddedilen Engizek, “Almanya Türkiye’nin rolünü üstlenmiştir. Avrupa’nın neresine gidersem gideyim Almanya’nın talebi üzerine iade edileceğim. Nereye gidebilirim ki” diye sorarak, bu gerekçenin anlamsız olduğunu söyledi. 
Türkiye’de 8 yıl tutuklu kalan, 15 aydır da Stammheim Cezaevi’nde olan Engizek yaşından kaynaklı sağlık sorunları olduğunu belirterek, “Hayatım boyunca Kürt halkı için çalıştım ve burada suç teşkil eden bir şey yok. Kürt halkı için mücadele etmek boynumun borcu” dedi. Engizek, serbest bırakılarak el konulan eşyalarının iade edilmesinin talep etti. Engizek ile ilgili karar duruşması ise 30 Mayıs’ta görülecek.  STUTTGART

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.