Muhalifler zehirlendi mi?

Dünya Haberleri —

Özgür Rusya Vakfı Başkanı Natalia Arno

Özgür Rusya Vakfı Başkanı Natalia Arno

  • Sürgünde yaşayan iki Rus muhalifin zehirlenme semptomları göstermesinin ardından Alman polisi soruşturma başlattı. İlk bulgular Navalny’de görülenlerle benzerlikler taşıyor. 

Alman polisi sürgünde yaşayan bir Rus kadın gazeteci ve bir kadın aktivist, Rus muhaliflerin Berlin’de düzenlediği bir toplantıya katıldıktan sonra zehirlenme belirtileri göstermeleri ardından soruşturma başlattı. AFP’nin Alman polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde detay verilmedi. Geçtiğimiz hafta Rus haber portalı Agentstvo, Rus iş adamı Mihail Hodorkovski tarafından 29-30 Nisan tarihlerinde düzenlenen Rus muhaliflerin katıldığı bir toplantıdaki iki katılımcının yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin bir araştırma yayınladı.
Rusya’dan yakın zamanda ayrılan kadın gazeteci, Berlin’de katıldığı toplantı sırasında tuhaf semptomlar hissettiğini ve bunun daha önceden başlamış olabileceğini söyledi. Aynı kaynağa göre gazeteci, Ağustos 2020’de zehirlenen Rus muhalif Aleksey Navalny’nin tedavi gördüğü Berlin’deki Charite Üniversite Hastanesi’ne başvurdu.
Bahsi geçen ikinci katılımcı, Rusya’dan ayrılmak zorunda kaldıktan sonra 10 yıldır yaşadığı ABD’deki Özgür Rusya Vakfı Başkanı Natalia Arno. Bu hafta Facebook’ta paylaştığı bir mesajında, ‘ilk garip semptomların’ konferansa katıldığı Berlin gezisi sırasında ortaya çıktığını söyledi. Arno toplantının ardından Berlin'den Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentine gittiğini belirtti.
Agentstvo’da yer alan haberde, ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi John Herbst’in de 2021 yılında ‘zehirlenme belirtileri’ yaşadığı vurgulandı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) bunu araştırmıştı ve Herbst’in şu anda çalıştığı Atlantik Konseyi yaptığı açıklamada, ‘Büyükelçi Herbst’in Nisan 2021'de bir hastalığa yakalandığını’ doğrulamıştı.
Son yıllarda Rusya içinde ve dışında Rus otoritesine muhalif olanlara yönelik zehirli saldırılar düzenlendi. Moskova, gizli servislerinin bu olaylarda herhangi bir parmağı olmadığını söylüyor. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.