Muhlise revire bile çıkarılmıyor

Kadın Haberleri —

Muhlise Karagüzel

Muhlise Karagüzel

  • Birçok sağlık sorununun yanı sıra cezaevinde üç kez kalp krizi geçiren hasta tutsak Muhlise Karagüzel, tedavi amacıyla götürüldüğü İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’nde yaklaşık bir aydır hücrede tutulup revire bile çıkarılmıyor.

Türk cezaevlerindeki kötü koşullar özellikle hasta tutsaklar için yaşamı daha da zorlaştırıyor. Günden güne artan hak ihlallerine  Adli Tıp Kurumu (ATK) da destek oluyor. 
Adalet Bakanlığının “Sürekli Hastalık, Sakatlık ve Kocama Sebebiyle Kişilerin Cezalarının Hafifletilmesi veya Kaldırılması Hakkında İşlemler” başlıklı genelgesi 3 Ocak'ta yayımlanmıştı. Başsavcılıklara da gönderilen genelgeye göre; Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa’nın 104. maddesi kapsamında cezaları hafifletme veya kaldırma yetkisine ilişkin işlemlerin, hükümlülerin talebi olmadan resen başlatılmasına karar verilmişti. Cumhurbaşkanı'na af yetkisi veren bu genelge, ATK raporu verilse bile siyasi tutsaklar için uygulanmıyor. 
 
Muhlise’nin tedavisi için acil çağrı 
 
Genelgenin uygulanmadığı hasta tutsaklardan biri de 60 yaşında olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Muş İl Eşbaşkanı Muhlise Karagüzel. 2019’da “Örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında açılan davanın görüldüğü Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen Muhlise Karagüzel, 5 yıldır cezaevinde tutuluyor. Birden fazla kronik hastalığı olan Karagüzel'in hastalıkları ileri boyuta ulaşmış durumda. Daha önce de cezaevinde üç kez kalp krizi geçiren Karagüzel, Muş Cezaevi’nden Kayseri Cezaevi'ne sürgün edildi. Son olarak ‘tedavi amaçlı’ İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’ne getirilen Karagüzel, yaklaşık bir aydır revire bile çıkarılmıyor. Ailesi, bir an önce tahliye edilmesi ve tedavi olması yönünde çağrıda bulunuyor. 
 
Son rapor: Cezaevinde kalamaz
 
Karagüzel'in şeker, tansiyon, kolesterol, astım, bel ve boyun fıtığı var. Şekeri çok yüksek düzeyde olan Muhlise, bu nedenle zaman zaman görme yetisini kaybediyor. ATK, her defasında ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verse de son olarak Kayseri’de ATK, ‘yüzde 90 cezaevinde kalamaz’ raporu vermişti. 
 
Tek kişilik hücrede kalıyor
 
Ailesine bir buçuk ay önce sağlık sorunları nedeniyle İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’ne gönderileceğini aktaran Karagüzel, şu anda tek kişilik hücrede tutuluyor. Yaklaşık bir aydır hücrede olan Karagüzel'in evire bile götürülmediğini paylaşan ailesi, tek başına hücrede kalamayacağını ifade etti. Yaşamını idame ettirebilmesi için yanında birilerinin olması gerektiğini kaydeden ailesi, son görüşmelerinde gözleri ve ayaklarında şişlik olduğunu paylaştı. 
 
Direnmeye devam edeceğiz
 
Karagüzel'in son görüşlerinde mücadelenin bir seçimle sınırlandırılamayacağını, direnmeye devam edeceklerini söylediğini aktaran ailesi, tutsak aileleri olarak kaygılı olduklarını söyledi. Ailesi, bu süreçte hasta tutsaklar başta olmak üzere siyasi tutsaklara yönelik baskı ve hak ihlallerinin çok daha üst düzeyde olabileceğini düşündüklerini sözlerine ekledi. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.