NATO: Füze Ukrayna’nın, suçlu Rusya

Dünya Haberleri —

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg

  • Polonya sınırına düşerek iki kişinin hayatına mal olan füze için NATO üyeleri, ‘Ukrayna’ın savunma sisteminden’ , ‘Rusya’ya ait değil’ , ‘kasıt Polonya değil’ ve ‘füze Ukrayna’ya ait’ diyerek NATO daimi büyükelçilerinin toplantısına gitti.
  • Przewodow köyüne düşen füze NATO üyesi ülkelerde bir anda 5. Madde tartışmalarını gündeme getirirken, olayın üzerinden bir gün geçmesi ile sular yeniden duruldu. Ufukta misilleme görünmüyor.

Polonya’nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne bir füzenin düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti. Polonya yaşanan gelişme ardından yaptığı açıklamalarda füzenin Rusya’ya ait olmadığını ifade etti. Füzenin hangi güçler tarafından ateşlendiği henüz kesinleşmedi. G-7 grubu ve Endonezya'da bulunan NATO liderleri acil toplantıya çağırıldı. NATO Genel Sekreteri başkanlığında yapılan daimi büyük elçilerin katıldığı toplantı sorumluluğun yine de Rusya’da olduğunu söyledi. 

Rusya’nın değil ama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'da sınır köyüne düşen ve iki kişinin ölümüne sebep olan füze ile ilgili yapılan toplantı ardından ilk açıklamasında, “Bunun kasıtlı bir saldırı olduğuna dair bulgu yok. İlk bulgular, olayın Ukrayna topraklarını savunmak için fırlatılan Ukrayna hava savunma füzesinden kaynaklandığına işaret ediyor" diye konuştu. Jens Stoltenberg, "Ama bu Ukrayna'nın suçu değil. Nihai sorumluluk Ukrayna'ya karşı illegal bir savaş yürüten Rusya'ya ait" dedi.

Polanya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da açıklamasında "Kesinlikle hiçbir şey bunun Polonya'ya yönelik kasıtlı bir saldırı olduğunu göstermez. Düşen, çok büyük olasılıkla hava savunma sisteminde kullanılan bir füzeydi. Bu da, füzenin Ukrayna savunma güçleri tarafından kullanıldığı anlamına geliyor" diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden’da konuya ilişkin sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G7 grubu ve NATO müttefiklerine füzenin Ukrayna'ya ait olduğunu söylediğini bilgisi paylaşılmıştı. Biden daha önce, füzenin Rusya tarafından fırlatılmış olmasının "uzak ihtimal" olduğunu söylemişti.

Ukrayna’nın S-300’üne ait

Rusya Savunma Bakanlığı da Rusya'nın olayla ilgisinin olmadığını, dün Ukrayna'yı hedef alan füzelerin Polonya sınırına en fazla 35 kilometre mesafeye düştüğünü açıkladı.

Açıklamada "Przewodow köyündeki enkazdan sonra yayımlanan fotoğrafları inceleyen savunma sanayi uzmanları bunun kesin surette Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait S-300 hava savunma sistemine ait olduğunu tespit etti" denildi.

Ukrayna olayla ilgili olarak Rusya'yı suçlamış, Polonya Dışişleri Bakanlığı da düşen füzenin Rus yapımı olduğunu duyurmuştu.

Hem Ukrayna hem de Rus ordusunun envanterinde Sovyet yapımı silahlar var. S-300'ler de Rus yapımı.

AB üyesi Polonya'nın aynı zamanda NATO üyesi olması nedeniyle, Rusya’nın buraya yapacağı bir saldırı, NATO’nun 5. maddesini tetikleme ihtimali taşıyordu.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’da tartışmaya dahil olup, "Rusya'nın açıklamasına saygı duymak durumundayım" demişti.

 

5. Madde ne anlama geliyor?

Sovyetler Birliği ve Doğu Bloğu'na karşı 1949'da kurulan NATO'nun "temel taşı" olarak kabul edilen 5. madde, "Tarafların, Avrupa veya Kuzey Amerika'da bir veya daha fazlasına karşı yapılacak silahlı bir saldırının hepsine karşı yapılmış sayılacağı konusunda mutabıktır" olduğunu ifade ediyor. 

Ne olmuştu?

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne 15 Kasım'da kaynağı belirlenemeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Bunun ardından Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi acil toplandı ve "askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına" karar verildi. 

Birçok NATO ülkesi gelişmenin kaygı verici olduğu yönünde açıklamalar yapmış, Ukrayna, Letonya ve Estonya söz konusu füzelerin Rusya tarafından atıldığını öne sürmüştü.

Olayın ardından Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur.” ifadesi kullanılmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da Endonezya'nın Bali adasında dünya liderleri ile görüşmesinin ardından, "Soruşturma tamamlanana kadar net bir şey söyleyemem ancak füzenin Rusya'dan fırlatılmış olma ihtimali düşük görünüyor." değerlendirmesinde bulunmuştu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.