NATO savaşa mühimmat yetiremiyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • NATO Askeri Komitesi Başkanı, Varşova Güvenlik Forumu’nda yaptığı konuşmada  Ukrayna’da batılı güçlerin gönderdiği  “mühimmatın neredeyse dibini sıyırdık” dedi. Savaş makinasını hızlandırma çağrısı yaptı.

Rusya Ukrayna savaşı ile cepheleşen dünya savaşa insan ve mühimmat yetiştiremiyor. NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, Batılı ülkelerin Ukrayna’nın savaşı sürdürmesi için verdiği mühimmatın bitme sınırında olduğunu söyledi. 
Varşova Güvenlik Forumu’nda konuşan NATO’nun en üst seviyeli askeri yetkilisi olan Bauer “mühimmatın neredeyse dibini sıyırdık” dedi. Savaşı gürleştirme çağrısı olarak da okunabilecek olan Amiral Bauer’in konuşmasında devletlere ve silah şirketlerine “üretimi çok daha hızlı bir tempoda artırma” çağrısı yaptı.
Ukrayna her gün Rus cephelerine binlerce top atışı yapıyor ve bu mühimmatın önemli bir kısmı NATO ülkelerince tedarik ediliyor. Bauer: “Daha büyük hacimlere ihtiyacımız var. Tam ihtiyaç olduğu anda, tam ihtiyaç olan miktarda üretim yapan liberal ekonomiler pek çok şey için iyi olabilir fakat bir savaş sırasında ordular için iyi sonuçları olmaz.”

Ekonominin yüzde 2’sini ayırın dayatması
İngiltere Savunma Bakanı James Heappey de Batı ülkelerinin mühimmatının epey azalmış göründüğünü söyleyerek NATO üyelerini, söz verdikleri gibi gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 2’sini savunmaya harcamaya davet etti:“Şimdi değilse, Avrupa’da bir savaş varken değilse ne zaman?”
Tüm ekonominin savaşa göre şekillenmesi gerektiği iddiasında olan Bakan Heappey de “tam zamanında” ekonomi modelinin “yarın savaşmanız gerekirken işlemediğini” söyledi:“Mühimmatımız epeyce azaldı diye savaşmayı bırakamayız. Ukrayna’yı bugün de, yarın da, ondan sonraki gün de bu savaşta tutmamız lazım” dedi.
İngiltere Savunma Bakanlığı, Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’ya 300 binden fazla top mermisi verdiğini ve yıl sonuna kadar on binlerce daha göndermeyi hedeflediğini belirtiyor. VARŞOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.