Ne o ne de çocukları pes etti

Fevziye Kolakan

Fevziye Kolakan

  •  71. yaşındaki Fevziye Kolakan’ın ömrü mücadeleyle geçti. Devlet baskısı, şiddetinin zorunlu göçler de engellemedi. 6 çocuğu cezaevlerine girdi, birisi 28 yıllık iki oğlu, hasta tutsaklar arasında. Hastalıklarına ve yaşına rağmen her gün Amed Barosu’ndaki nöbete katılıyor.
  •  Onurlu ve güzel bir yaşam için umudunu yitirmeyen 71 yaşındaki Fevziye Kolakan, şunu vurguluyor: ”Çok zulüm gördük. Canımda bir damla kan kalana dek bu zulmü kabul etmeyeceğim ve mücadele edeceğim. Ömrüm yetene ve çocuklarımız çıkana kadar sürdüreceğim.”

 

Her yorulduğunda ”Berxwedan jiyane” diyen 71 yaşındaki Fevziye Kolakan, çocukları için Adalet Nöbeti’nde yer alıyor.

Amed’de hasta ve infazı yakılan tutsaklar için başlatılan Adalet Nöbeti 18. gününe girdi. Nöbette yer alan annelerin, çocukları kadar ağır hikayeleri var. Bu annelerden biri de 71 yaşındaki Fevziye Kolakan. 47 yaşındaki oğlu Ahmet Kolakan 28 yıldır, 28 yaşındaki oğlu Mahsun Kolakan da 8 yıldır tutsak. İki oğlunun sağlık durumuna dikkat çekmek için 18 gündür Amed Barosu’nda devam eden eylemdeki yerini alan Kolakan, her gün Bağlar ilçesindeki evinden buraya gelerek tutsaklar için adalet talep ediyor. Çocuklarının cezaevi fotoğraflarından oluşan albümleri yanından eksik etmeyen Kolakan’ın verdiği adalet mücadelesi yeni değil, 30 yıldır devlet baskısına karşı direniyor. Hem yaşı hem de hastalıkları nedeniyle yürümekte güçlük çeken Kolakan, mücadele etmeden güzel günlerin gelmeyeceğine inanarak, “Berxwedan jiyane (yaşamak direnmektir)” sözünü dilinden düşürmüyor.

Yoksul bir ailede dünyaya gelen Kolakan, 10 yaşına gelince babasını kaybeder, annesi akrabalarının zoru ile yeniden evlendirilir. Kimi zaman ayağında ayakkabı olmadan çobanlık yapar, kimi zaman tarlada çalışır. Bir kardeşini yoksulluktan kaybeder, bir kardeşi ise başka bir aileye evlatlık verilir. 13 yaşına geldiğinde kendisinden 25 yaş büyük biriyle evlendirilen Kolakan’ın 14 çocuğu olur. Kolakan ve ailesi, 1980’den itibaren devlet baskısıyla tanışır. Baskılar nedeniyle Silvan’ın Sêdeqnê (Bayrambaşı) köyünden Bismil ilçesine göç etmek zorunda kalır. Burada korucu ve asker şiddetiyle karşı karşıya kalan Kolakan, bir keresinde en küçük çocuğunu panzerin tekerleğinin altına götürüp, ‘ezeyim mi i…başını’ diyerek hakaret ve tehdit etmelerini unutamıyor. Her türlü işkence yapılır.

6 çocuğu cezaevine girdi

Bismil’de de kalamayan Kolakan, bu kez Bağlar ilçesine göç etmek zorunda bırakılır. Bağlar’da yaşadıkları ev birçok kez basılır ve her baskında çocukları ile birlikte şiddet görür. Kolakan’ın 6 çocuğu çeşitli tarihlerde cezaevine girer. Oğlu Ahmet Kolakan 28 yıldır tutsak ve birçok cezaevi dolaştırıldıktan sonra şimdi Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi’nde. Oğlu Mahsun ise 8 yıllık tutsak ve Siverek Cezaevi’nde.

Cezaevi kapılarında geçen ömür

İki oğlu ve diğer hasta tutsaklar için nöbette olan Kolakan, çocuklarının ömrünün yarısının cezaevinde, kendisinin ise ömrünün tamamının cezaevi kapılarında geçtiğini; kalp, göz ve astım hastalıklarına rağmen Adalet Nöbeti’ni bırakmayacağını söylüyor. Kolakan, “Yaşım ilerledi ve hastayım, kalbimde pil var. Çocuğumu görebilecek miyim bilmiyorum? Ben mi önce göçüp gideceğim, çocuğum mu bilmiyorum? Yıllardır cezaevinde olan oğlum Ahmet’in de kalbi rahatsız, kansızlık sorunu var, midesinden parça alınmış, gözlerinden rahatsız” diyor.

Bu zulmü kabul etmeyeceğim

Onurlu ve güzel bir yaşam için umudunu yitirmeyen 71 yaşındaki Fevziye Kolakan, şunu vurguluyor: ”Çok zulüm gördük. Canımda bir damla kan kalana dek bu zulmü kabul etmeyeceğim ve mücadele edeceğim. Ömrüm yetene ve çocuklarımız çıkana kadar devam edeceğim.”  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.