Neden yanıt verilmiyor?

HDP milletvekillerinin Adalet Bakanlığı önündeki nöbet eylemi 6. gününde

HDP milletvekillerinin Adalet Bakanlığı önündeki nöbet eylemi 6. gününde

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile avukat görüşünün sağlanması talebini Meclis önünde dile getiren HDP milletvekilleri, yaptıkları başvurulara dair sessizliğini sürdüren Adalet Bakanlığına “Neden yanıt verilmiyor?” diye sordu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile avukat görüşünün sağlanması talebini Meclis önünde dile getiren HDP milletvekilleri, yaptıkları başvurulara dair sessizliğini sürdüren Adalet Bakanlığına “Neden yanıt verilmiyor?” diye sordu.

HDP milletvekillerinin, Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi talebiyle Adalet Bakanlığı önünde başlattıkları nöbet eylemi, 6. gününde devam etti. Adalet Bakanlığına doğru yürüyüşe geçen HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Pero Dündar, Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Muazzez Orhan, Abdullah Koç ve Kemal Peköz, “İmralı’da hukuk uygulansın” ve “Tecrit insanlık suçudur” yazılı dövizler taşıdı. Milletvekilleri, Meclis Dikmen Kapısı’nı abluka altına alan polislerce engellendi.

Burada açıklama yapan HDP Êlih Milletvekili Necdet İpekyüz, "Özgürlükten, barıştan, eşitlikten, adaletten, demokratik haklardan söz etmek bu ülkede tecride neden olmakta. Savaş, güvenlikçi politikalar, baskı, zulüm, iktidarın işine yarayan her etkinlik teşvik edilmekte, özendirilmekte. Kim ki itiraz ediyorsa, işçi, memur, öğrenci, çiftçi, kadın, öğretmen, emekli tecride alınmak isteniyor” dedi.

“İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan ile başlayan mutlak tecrit nedir?” diye soran İpekyüz, şöyle devam etti: “Dünyada uluslararası hukuk normlarında, BM’nin olsun, AİHM’in ve bir çok belgelerde insanlar cezaevine girdikten sonra avukatları, aileleriyle telefon görüşmeleri haktır. Biz biliyoruz ki; 22 aya yakındır tek bir temas yok. Bu temas dediğimiz de 22 ay önce bir telefonla oldu. Aile ve avukatlar her hafta başvurmakta ve hiçbir görüşme yapılmamakta.”

Toplumsal kesimlerin tecride karşı harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan İpekyüz, “Bir yerde insan hakları ihlallerini seyretmek, suçları seyretmek, suça ortak olmaktır. Türkiye’de sorunlara çözüm isteniyorsa, tecridin kaldırılması lazım” şeklinde konuştu. Aile, avukat, hukuk örgütleri ve partisinin yaptığı başvuruları anımsatan İpekyüz, Adalet Bakanlığına “Neden yanıt verilmiyor?” diye sordu.

Tecridin “işkence” olarak tanımlandığını vurgulayan İpekyüz, “Bunun kaldırılması, Türkiye’de barış ortamının gelmesi için eşitlik, özgürlük içinde yaşamak için bir an önce müzakere süreci başlaması lazım. En son CPT ile görüşmesi toplumda bir endişeye neden olmaktadır. Taleplerimiz meşrudur, hukukidir. Bu adaletsizliğe herkesin karşı çıkması lazım. Sessizlik suça ortak olmaktır, Adalet Bakanlığı’nın bir an önce cevap vermesi gerekiyor” diye seslendi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.