Nestlé’nin dolandırıcılığı
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Gıda şirketi Nestlé'nin 1990'lardan bu yana kirli suyu yasadışı yöntemlerle filtreleyerek “doğal maden suyu” olarak sattığı ortaya çıktı. Dolandırıcılığın toplam tutarı yaklaşık üç milyar Euro. Bu nedenle Fransa'da dava açıldı.
Avrupa Komisyonu da gıda şirketi Nestlé'nin dahil olduğu maden suyu skandalıyla ilgili hazırladığı denetim raporunda, Fransız yetkilileri sert bir şekilde eleştirdi. Raporda, resmi kontrol sisteminin "potansiyel sağlık risklerini tespit etmek ve ortadan kaldırmak için uygun olmadığı" belirtiliyor.
Komisyon ayrıca, Nestlé'nin onlarca yıldır kirli suyu yasa dışı yöntemler kullanarak filtrelediği ve hala "doğal maden suyu" olarak sattığını da doğruladı.
Yılın başında bu durumu öğrenen Foodwatch hemen harekete geçti. Fransa'da hem Nestlé'ye hem de yetkililere karşı dava açtı. Olayın Almanya'da da daha geniş bir kitleye ulaşması sağlandı. Ve Nestlé'ye karşı yaklaşık 40 bin kişinin imzaladığı bir online protesto kampanyası başlatıldı. Kampanyanın sonucunda küçük bir başarı elde edildi: Nestlé'ye göre artık Almanya’da Fransa'dan gelen maden suyu satılmıyor.
Nestlé vakası gıda denetimi konusundaki zaafları bir kez daha gözler önüne serdi. Görünüşe göre Fransa'daki yetkililer bunu uzun zamandır biliyordu.
Yıllardır daha fazla şeffaflık ve etkili gıda kontrolleri için mücade eden Foodwatch’ın Almanya'daki yetkililerinden Andreas Winkler ise “Nestlé vakası beni özellikle kızdırıyor; çünkü skandalın boyutu sanılandan çok daha büyük” dedi. FRANKFURT