Netanyahu ateşkesi reddetti

Dünya Haberleri —

Gazze/ Foto:AFP

Gazze/ Foto:AFP

  • Gazze’de yaşanan insani dramı ve her iki tarafın rehinelerini görmezden gelen Netanyahu, ateşkes önerisini reddeti. Ölü sayısının 27 bin 708’e ulaştığı Gazze’de çözüm için Katar, Mısır ve ABD’nin ikna çabaları sürüyor.

Paris tartışmaları ardından oluşturulan savaşa uzun bir arayı ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeren ateşkes teklifine Hamasın cevabını reddeden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, savaşa devam dedi. Gazze'de tam zaferin yakın olduğunu iddia eden İsrail’in en ırkçı kabinesinin başbakanı, Hamas'ın kuşatma altındaki bölgede tutulan rehinelerin geri dönmesini sağlamak için yaptığı son ateşkes teklifini reddetti. Teklifi İsrail’e götüren ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a göre ise Hamas'ın yanıtının bazı noktaları imkansız olsa da, bir anlaşmaya varılması için zemin yaratıyor.

Blinken görüşmesi ardınan basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, arabuluculu görüşmelerin yapılması gerektiğini; ancak Hamas'ın yanıtının, böyle bir duruma olanak vermediğini söyledi. Netanyahu, "Hamas'ın hayal ürünü taleplerine teslim olmanın yeni bir katliama ve İsrail’in başına kimsenin kabul etmek istemeyeceği büyük bir trajedinin gelmesine yol açacağını" söyledi; “Rehinelerin serbest bırakılması için askeri baskının devam etmesi gerek” dedi.

Tel Aviv’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı da "Gazze'deki Filistinli sivillerin devam eden acılarını gidermek için korunmaları ve insani yardımın azami düzeye çıkarılması zorunluluğunu" ele aldıklarını kaydetti. Son 4 ayda İsrail’in adımlar attığını belirten Blinken, "Sonuç olarak, bugün Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana hiç olmadığı kadar çok yerden, hiç olmadığı kadar çok yardım gidiyor" ifadelerini kullandı.

ABD ve İsrail tarafından hazırlanıp Hamas’a sunulan teklife yanıt niteliği taşıyan Hamas önerisinde, Gazze'de dört buçuk aylık bir ateşkes öngörülüyor. Öneride, bu süre zarfında tüm rehinelerin serbest bırakılması, İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki askerlerini çekmesi ve savaşın sona erdirilmesi konusunda bir anlaşmaya varılması yer alıyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, arabulucu ülkeler olan Katar ve Mısır liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından İsrail'e vardıktan sonra Netanyahu ile teklifi görüşmüştü. Blinken daha sonra Ramallah'ta Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile biraraya gelmişti.

Gazze’de son bilanço: 27 bin 708 ölü

Gazze Sağlık Bakanlığı bugün, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana devam ettirdiği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 27 bin 708'e, yaralı sayısının da 67 bin 147'e çıktığını duyurdu. Bakanlık, İsrail güçlerinin bombardımanı sonucu son 24 saatte 123 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 169 sivilin de yaralandığı aktardı.  Açıklamada, hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğunu ancak sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığına dikkati çekildi.

 Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, acilen Gazze Şeridi’ni terk etmesi gereken 11 bin yaralı ve hastanın bulunduğunu söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.