Netanyahu dönemi kapanıyor mu?

Dünya Haberleri —

Netanyahu / foto: AFP

Netanyahu / foto: AFP

  • İsrail’de 12 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Netanyahu’nun rakipleri koalisyon hükümetini kurmakta anlaştı. Netanyahu'yu koltuğundan edecek koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için en geç 14 Haziran'a kadar güven oyu alarak yemin etmesi gerekiyor.

 

İsrail'de 12 yıldır iktidarda bulunan Benyamin Netanyahu'nun rakipleri koalisyon hükümetini kurma konusunda uzlaşıya vardı. Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ile Yesh Atid lideri Yair Lapid öncülüğünde koalisyon hükümeti en geç 14 Haziran'a kadar Meclis'te güven oyu alırsa, İsrail'de Mart 2009'dan bu yana başbakanlık koltuğuna oturan Netanyahu dönemi son bulacak.

İsrail'de koalisyon hükümetini kurmak için 61 milletvekiline ihtiyaç duyulurken, söz konusu koalisyonda yer almayı kabul eden partilerin toplam milletvekili sayısı 62’yi buldu. 8 partili koalisyon hükümeti kurulursa, anlaşma gereği ilk 2 yıl başbakanlık görevini Bennett, daha sonraki 2 yıl için ise görevi Lapid yürütecek.

İsrail ordusunda eski bir komando olan Bennett, aşarı sağcı bir isim olarak tanınıyor. Netanyahu’nun iktidarı döneminde Ekonomi ve Milli Eğitim bakanlıkları da dahil birçok pozisyonda yer alan Bennett, ülkenin dolar milyonerleri arasında yer alıyor. Bennett ayrıca Filistin toprağı olan Batı Şeria'nın İsrail tarafından ilhak edilmesi gerektiğini de savunuyor.

Netanyahu'yu başbakanlıktan edecek Bennett-Lapid koalisyon hükümetinin kurulması şansının oldukça yüksek olduğu ifade ediliyor. Ancak kurulacak koalisyonda birbirinden farklı görüşlere sahip çok sayıda partinin yer alması nedeniyle hükümetin çok uzun ömürlü olmayacağı yorumları yapılıyor.

İsrail’de yolsuzluk suçlamalarıyla yoğun protestolarla karşılaşan Netanyahu, 23 Mart'ta yapılan seçimde hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı. Bunun üzerine Rivlin, 5 Mayıs'ta koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahu'nun rakibi Lapid'e bırakmıştı.

İsrail’in yeni cumhurbaşkanı Herzog

İsrail’de İşçi Partisi’nin adayı Isaac Herzog, Parlamento seçimleri sonucu ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu. Herzog, Filistinlilerle barış müzakerelerinin yeniden başlatılmasını savunan bir isim.

İsrail Parlamentosu (Knesset) ülkenin 11'inci Cumhurbaşkanlığı makamına Isaac Herzog’u getirdi. Parlamentoda yapılan oylamada 120 milletvekilinden 87'sinin oyunu alan İşçi Partisi'nin eski lideri Herzog, Filistinlilerle barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını savunuyor. Herzog, 2018'den günümüze, insani yardım kuruluşu İsrail Yahudi Ajansı'nın başkanlığını yürütüyordu.

TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.