Netanyahu'ya karşı ‘Yahad’ ittifakı

Dünya Haberleri —

Netanyahu / foto:AFP

Netanyahu / foto:AFP

  • İsrail'in eski başbakanları Naftali Bennett ve Yair Lapid, “Yahad” partisi çatısı altında ittifak kurdu. İkili Ekim ayında yapılması planlanan seçimde Netanyahu'ya karşı yarışacak.

İsrail'de eski başbakanlar Yair Lapid ve Naftali Bennett, bu yıl düzenlenecek genel seçimde Başbakan Binyamin Netanyahu'ya karşı güç birliği yapacaklarını açıkladı. Ana muhalefet lideri konumunda bulunan merkez çizgideki Yair Lapid ve sağcı Naftali Bennett'in işbirliği, beş yıl önce de Netanyahu'yu başbakanlık koltuğundan indirmişti.

İki politikacı sonbaharda yapılması öngörülen seçim için de partilerini birleştirmeye karar verdi. Bennett 2026 ve Yeş Atid partileri, Yahad adlı yeni bir partide birleşecek. Yahad, İbranice "birlikte" anlamına geliyor.

İki siyasetçi 26 Nisan akşamı yaptıkları ortak açıklamada, "İsrail devletini onarmayı" hedeflediklerini duyurdu. Bennet, "Birliğimiz tüm İsrail halkına bir mesaj veriyor: Kutuplaşma dönemi bitti" dedi. Lapid ise Macaristan'da iktidarın değiştiği seçimi hatırlattı. Viktor Orban'ın 16 yıl sonra koltuğunu kaybetmesinde halkın değişime inanmasının ve bir adayın arkasında birleşmesinin etkisi olduğunu söyledi.

İsrail tarihinin en uzun süre görevde olan başbakanı Binyamin Netanyahu, son 17 yılın büyük kısmında bu koltukta oturdu. 2022'deki genel seçimin ardından da İsrail tarihinin en sağcı ve muhafazakar hükümetini kurdu. Eski İsrail Savunma Bakanı ve Evimiz İsrail Partisi Başkanı Avigdor Lieberman, Lapid ve Bennett'in güç birliğini desteklediğini açıkladı.

Bennett ve Lapid'in 2021'deki koalisyonu parlamentoda az farkla çoğunluğa sahipti ve Filistin politikası gibi önemli konu başlıklarındaki fikir ayrıklıkları nedeniyle 1,5 yıl sonra dağılmıştı. İkilinin koalisyonunda, İsrail tarihinde ilk defa Arap azınlığın oluşturduğu Birleşik Arap Listesi de yer almıştı.

Bennett ve Lapid kimdir?

 Naftali Bennett, Amerikalı göçmen bir aileden geliyor. Eski bir komando ve bir milyoner. Bir zamanlar Netanyahu'nun en yakınındaki isimlerden olan Bennett, 2006-2008 yılları arasında başbakanlık döneminde özel kalem müdürüydü.

Likud Partisi'nden istifa ederek sağcı, milliyetçi ve muhafazakar Yahudi Evimiz Partisi'ne katıldı, 2013 yılında parlamentoya girdi. O tarihten 2019'a kadar her koalisyon hükümetinde bakan olarak yer aldı.

Yair Lapid ise geçmişte televizyonda siyaset üzerine bir program yapıyordu.  Lapid 2011'deki sosyo-ekonomik protestoların ardından Yeş Atid partisini kurmuş ve 2013'te parlamentoya girmişti. Netanyahu ile koalisyona girerek 2014 sonlarına kadar maliye bakanlığı görevi yapmıştı. Lapid, 2021'de Bennett ile kurduğu koalisyonda dışişleri bakanlığı görevinde bulundu. TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.