Cizre, Silopi, İdil, Urfa, Viranşehir, Ceylanpınar, Çaldıran, Kızıltepe, Hakkari, Ağrı, İstanbul, Bursa, Yalova ve Adana’da binlerce kişi önceki gece sokaklara ateş yakarak Newroz’u kutladı.

AKP’nin yasağı sürdü
BDP İl Örgütü’nün Sakarya’da yapmak istediği kutlama ise İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi nedeniyle yasaklandı. Polis Newoz alanını ablukaya alırken, halkın tepkisiyle karşılaştı. Yüzlerce kişi sloganlarla AKP’yi protesto etti. Kutlama için kentte bulunan BDP Muş Milletvekili, Newroz’un tek güne hapsedilmeye çalışıldığını söyledi ve ekledi: ‘’Newroz ne 29 Ekim bayramı gibi resmi bayramdır ne de resmi ideolojinin bize tanıdığı, sınırladığı özellikte bir bayramdır. Newroz zalimin zulmüne, faşizme karşı direniş bayramı ise her türlü hukuksuzluğa karşı halkların meşru bayramı ise onun kararını halklar verir.’’
Urfa’nın Eyübiye Mahallesi’nde ise önceki akşam yapılan Newroz etkinliği, polis saldırısına uğradı. „Oramar“ şarkısının çalınmasının yasak olduğunu savunan polis, halkın dağılmasını istedi. Ancak halk dağılmadı. Bunun üzerine „Sizin güvenliğinizi sağlıyoruz“ diyerek halkın içine giren polisler, 2 kişiyi gözaltına aldı. Mahallede açılan BDP Temsilciliği de basılarak  „Newroz pîroz be“ afişlerine toplatma kararı gerekçesiyle el konuldu.
Kutlama ve protestolar dün de sürdü. Dersim’in Ovacık İlçesi’nde Newroz kutlamasına izin verilmemesi düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Eyleme BDP MYK üyesi Hayri Ateş de katıldı. Ovacık Kültür Derneği üyesi Sehriban Batar, yasağı kınayarak, „Bu iktidara karşı gücümüzü birleştirmek tarihi bir sorumluluğumuzdur“ dedi. Batar, Ovacıklılar olarak yarın Dersim’de yapılacak kutlamaya katılacaklarını açıkladı.

Öcalan’ın okulunda kutlandı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın okuduğu Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde de dün Newroz kutlandı. Öğrenciler, „Bijî Serok Apo“ sloganları ile Newroz ateşi yakarak, etrafında halay çekti.

Gercüş’te izin verilmedi
Batman’ın Gercüş İlçesi’nde dün yapılması planlanan kutlamaya Kaymakamlık izin vermedi. Newroz alanında hazırlık yapan BDP’li yöneticiler ve belediye meclis üyelerinden 10 kişi gözaltına alındı. BDP’liler ifadesi alındıktan sonra bırakıldı. BDP’liler, basın açıklaması yaparak kararı kınadı.

Bugün Van ve Batman’da
BDP ile DTK’nin „Êdî Bes e, an azadî an azadî-Artık yeter, ya özgürlük ya özgürlük“ sloganıyla organize ettiği Newroz, AKP’nin yasağına rağmen bugün; Van, Batman ve Mersin başta olmak üzere birçok merkezde kitlesel olarak kutlanacak. Newroz kutlamalarına yüzbinlerce kişinin katılması bekleniyor. Kutlamalar için hazırlıklar tamamlandı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da Van’daki kutlamaya katılacak.
Batman Valisi Ahmet Turhan, Batman Emniyet Müdürü ve Batman Alay Komutanı ile birlikte dün Valilik binasında bir basın açıklaması yaparak, bugünkü Newroz kutlamalarına izin vermeyeceklerini belirtti.
BDP ise „Yasağa rağmen alanda kutlayacağız“ dedi. BDP’nin açıklaması sonrası devlet güçlerinin Newroz alanındaki ses cihazları ile pankart ve afişlere el koyması dikkat çekti. Ayrıca polis araçları, gün boyu şehir merkezi ve mahallelerde dolaşarak Batman’daki Newroz kutlamalarının ayın 21’inde yapılacağına dair Kürtçe ve Türkçe anonslar yaptı.

HABER MERKEZİ





Amed’e soruşturma


Amed’de bir milyon kişinin katılımıyla yapılan Newroz kutlamaları hakkında Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Savcılık, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden etkinlik ve ardından düzenlenen yürüyüşte meydana gelen olayların görüntülerini ve fotoğraflarını istedi.

 AMED





Polis ablukasında kalp krizi

Milas’ta polis ablukasında yapılan Newroz kutlamasında BDP’li Şeref Çelik kalp krizi geçirdi.
Muğla’nın Milas İlçesi’nde BDP tarafından organize edilen Newroz engellenmek istendi. Dün sabah saatlerinden itibaren Newroz alanına giden çok sayıda yurttaş, polis ablukası ile karşılaştı. Kaymakamlığın kararını gerekçe gösteren polislerin kutlamaya izin vermeyeceğini söylemesi üzerine yurttaşlar oturma eylemi yaparak Newroz yasağını protesto etti. Uzun bekleyişin ardından halk polis kordonu arasında sloganlar eşliğinde Ata Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. BDP PM Üyesi Ayla Yıldırım ve parti yöneticilerinin de yer aldığı grup, park içinde oturma eylemi başlattı. Oturma eylemindeki yurttaşlar, yaktıkları 3 kibrit çöpü ile Newroz’u kutladı. Bu sırada grupta yer alan ve saatler süren abluka ile sıcak havadan dolayı fenalık geçiren BDP üyesi Şeref Çelik kalp krizi geçirdi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan Çelik, ambulansla Muğla’daki hastaneye kaldırıldı.

 MUÐLA