Newroz'un verdiği mesaj

Tekoşin OZAN Haberleri —

  • Kürtler ne kandırılabilir ne de imha politikalarıyla yok edilebilir. PKK’nin politik bilinci, öz savunma duruşu, eşitlik ve özgürlük anlayışı kitleselleşmiştir. 

Newroz çok güçlü mesajlar verdi.

Newroz’da özgürlük mücadelesinin değerlerine bağlılık vardı. Meydanlar 'Biji Serok Apo' sloganları ile inledi. Sadece tecridin kaldırılması değil Önderliğin fiziki özgürlüğünü istedi milyonlar. Bütün alanlardan verilen mesajlarda İmralı sisteminin asla kabul edilmeyeceği ve mutlaka kaldırılacağı vardı. Mücadele şehitleri bütün meydanların baş tacıydı. Mazlumlar, Zekiyeler, Rahşanlar, Ronahiler, Berivanlar, Semalar, Kemal Kurkutlar, Sinanlar, Serhatlar, Navdarlar ve bütün mücadele şehitlerinin anısıyla anlamlandı Newroz.

2023 Newroz’u acılarımıza zaferle cevap verme Newroz’u oldu. Doğal afetleri bile soykırımın hizmetine koyan, işkence, tecrit ve topyekun imhayı temel politika haline getiren AKP-MHP faşizmini yıkma kararlılığı en üst düzeydeydi. Milyonlar, ‘engeller ne olursa olsun özgür ve demokratik yaşamdan asla vaz geçmeyeceğiz ve faşistleri yeneceğiz’ dedi. PKK’nin 50 yıllık mücadele değerlerinin eseri olan bu özgürlük düzeyi örümcek ağı gibi esnek ve sağlam olduğunu gösterdi. Yüzyıldır uygulanan soykırıma karşı direniş kabiliyetinin bir değil, yüzlerce yıl daha sürdürülebilecek düzeyde olduğunu ortaya koydu. Tarih boyunca kaybettiklerini, "direnmek yaşamaktır’’ anlayışıyla ilmik ilmik örerek kendini yeniden yeşerten Kürt halkı geri dönülmez bir özgürlük yolunda olduğunu haykırdı. Büyük bedellerle süren yarım asırlık özgürlük mücadelesinin zafer çizgisiydi tazelenen. Newroz’da Kürt soykırımına ahdeden faşizmin yenilgisi müjdelendi.

Yüz yıllık soykırıma karşı Reber Apo Önderliğinde gelişen direniş bu rejimi dönüm noktasına getirdi. Ya soykırımcılıkta ısrar edip kaybetmeye devam edecek ya da yeni başlangıçlara kendini açık tutacak. Ya Demokratik Cumhuriyet zihniyeti temelinde dönüşecek ya da bütün faşistlerin kaderini paylaşacak. Ya başta Kürt halkı olmak üzere halkların özgür yaşam haklarına saygılı olacak ya da şiddet sarmalı içerisinde kendini bitirecek.

Newroz’da anlaşıldı ki; Türk faşist devleti ve uluslararası hegemonya güçleri Özgürlük Hareketi’ni yok etmek için yapabilecekleri her şeyi yapmalarına rağmen PKK’nin büyümesini engelleyemiyorlar. Faşizmin yarattığı ağır baskı ortamının PKK ile bağları zayıflatamadığı, tersine ölümüne bağlılığın geliştiği ortaya çıktı. Kürt halkı, Kürt gençleri Kürt kadınları içerisinde büyümekle sınırlı kalmıyor, bölge ve dünya demokratik özgürlükçü halklarla, kadınlarla, gençlerle, kültürlerle de ortaklaşarak büyüyor. Bu Newroz PKK’nin büyümesinin durdurulamayacağını çok güçlü gösterdi. Newroz’un PKK’yi, PKK’nin Newroz’u büyüttüğü bir kez daha anlaşıldı.   

Dört parça Kurdistan’da Newroz meydanlarını dolduran kadınlı erkekli gençlerin birçoğu gerilla kıyafetleri giymişti. Mücadelenin başından beri PKK, Kürt kültürünü yeşertmek için özellikle Newroz’da Kürt halkının geleneksel kıyafetler giymesini teşvik ediyordu. Kürt kıyafetleri yasaklıyken 50 yıllık mücadele süresince yasaklar delik deşik edildi. Böylece geleneksel kıyafetlerimiz yeniden kültürleşti. Şimdi halk gerillacılığı kültürleştiriyor. Türk faşizmin kimyasal ve nükleer bombalarla saldırdığı ve halka nefes aldırmamaya çalıştığı ağır baskı koşullarında her yaştan insanların hatta çocukların bile bu kadar yoğun gerilla kıyafetleri giymesi çok anlamlıdır. Yeni kuşağın ve daha büyümeyen kuşağın bile hayallerinin merkezinde gerillanın olduğunu gösterdi. Milyonların gerillayı içinde büyüttüğünü gösterdi. 'PKK halktır, halk burada' sloganının ne kadar gerçek olduğunu gösterdi. Newroz’da geleneksel kıyafetlerle birlikte gerilla kıyafetli coşku Newroz meydanlarının karakterini ifade ediyordu. Kültürel ve özgürlük değerlerini koruma ve öz savunmasını büyütme bu Newroz’un temel karakteriydi.

2023 Newroz’u kadın renkli ve genç bir Newroz oldu. Kitlenin büyük kesimi gençlerden ve kadınlardan oluşuyordu. Kadınların ve gençlerin devrim ruhu Newroz’un niteliğini derinleştirdi. Kararlı, devrimci, değerlerine bağlı, özgürlükçü, katılımcı, bütün renkleri kapsamaya açık demokratik bir Newroz’du. Kadınların ve gençlerin öncülüğünde PKK, yeni kuşakla baharlaştı. 1973 Newroz’un da genç başlayan PKK, 2023 Newroz’unda kadın öncülüklü ve genç devam ediyor. Milyonların özgürlük mücadelesi; gövdesi olgun, düşüncesi eşitlikçi ve özgürlükçü ruhu genç bir yapı olduğunu gösterdi.

PKK’yi bitirmeyi hedefleyen Türk faşist devleti ve uluslararası güçlerin bu tablodan çıkaracağı sonuçlar olmalıdır. Kürtlere el uzatanlar da karşısında duranlar da sonuç çıkarmalıdır. Kürtler ne kandırılabilir ne de imha politikalarıyla yok edilebilir. PKK’nin politik bilinci, öz savunma duruşu, eşitlik ve özgürlük anlayışı kitleselleşmiştir. Kürt halkının özgürlük mücadelesi Newroz’da başlayan ve kendini sürekli tazeleyen bir harekettir. Newroz böyle anlaşılmalı geleceğe yönelik hesaplar ona göre yapılmalıdır.

Özgürlük zaferinin inancıyla Newrozunuzu kutluyorum.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.