İstanbul Lisesi'nde Noel’in işlenmesinin yasaklanması Almanya’da tepkilere neden oldu. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, masum bir Noel şarkısını bile kendi iktidarı açısından tehdit olarak gören Erdoğan’ın ülkesinde geride kalan etnik ve dini çeşitliliği yok etmeyi düşündüğünü söyledi. 

İstanbul Lisesi yönetimi okuldaki Alman öğretmenlere bir elektronik posta göndererek derslerde Noel adetleri ve Hıristiyan yortusu üzerine paylaşımlarda bulunulmaması, konu olarak işlenmemesi ve Noel şarkıları söylenmemesini istemişti. Ayrıca İstanbul Başkonsolosluğu'ndaki Noel Konseri'ne de okul korosu ile öğrencilerin gönderilmemesini talep etmişti. İstanbul Erkek Lisesi olarak da bilinen İstanbul Lisesi anadolu lisesi olmanın yanı sıra "yurtdışındaki Alman okulu” statüsü taşıyor. Okulda görev yapan 35 Alman öğretmen, Almanya tarafından finanse ediliyor.

Okul yalanladı

Eleştirilerin hedefindeki İstanbul Lisesi dün Türkçe internet sayfasından yaptığı açıklamada iddiaları yalanlandı. Okul yönetimi, Noel yasağına dair Alman basınında çıkan yorum ve haberlerin gerçeği yansıtmayan bir algı operasyonunun malzemesi haline dönüştürülmek istendiğini ileri sürdü. Haberlerle ilgili olarak okulun "Alman Bölüm Başkanlığı ile bir toplantı gerçekleştirildiği" ifade edilen açıklamada, konsolosluktaki Noel Konseri'ni "Alman Bölüm Başkanı'nın dini içerikli olduğu için desteklemediği ve laik bir eğitimden yana olduğunu söylediği" öne sürüldü. Açıklamada ayrıca konserin sorumlu Alman öğretmenler tarafından iptal edildiği savunularak "Okul içerisinde Alman ve Türk öğretmenlerin, tüm öğrenci ve personelimizin en doğal hakkı olan inanç özgürlüğünü kısıtlayan hiçbir yasaklama söz konusu değildir" denildi. 

Öğretmenler doğruladı

Ancak Spiegel Online dünkü haberinde okulda görev yapan çok sayıda öğretmenin Noel şarkıları ve Noel kutlamalarından vazgeçilmesi konusunda talimat aldıklarını doğruladığına yer verdi. Öğretmenlerin aynı zamanda okuldaki Noel takvimlerini sınıflardan kaldırıldığını anlattıkları da aktarıldı. Spiegel Online ayrıca öğretmenlere basına konuşma yasağı getirildiğini ve bu nedenle de öğretmenlerin isim vermediğini yazdı.

En sert tepki Özdemir’den 

İstanbul Lisesi’ndeki Noel yasağı Berlin'de büyük tepkiyle karşılandı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Türkiye'nin halen Rumların, Aramilerin ve Hıristiyan Ermenilerin de anavatanı olduğunu, onların Türkler ve Müslümanlardan çok önce Anadolu topraklarına geldiklerini ifade etti. Özdemir, "Eğer masum Noel şarkılarını bile kendi iktidarı açısından tehdit olarak görüyorsa, geride kalan etnik ve dini çeşitliliği de yok etmenin Erdoğan'ın kafasından geçtiğini" söyledi.

Türkiye giderek otokratlığa gidiyor 

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) milletvekili Gerda Hasselfeldt Noel yasağının kabul edilemez olduğunu ifade ederek "Türkiye'nin giderek daha fazla otokratlığa kaydığını görüyoruz" dedi. 

Erdoğan ülkeyi İslamcı yapmak istiyor

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) iç politika uzmanı milletvekili Wolfgang Bosbach da bu yasağın Erdoğan'ın ülkeyi "hoşgörüsüz, muhafazakar İslamcı bir yola" sokmak istemesinin bir başka kanıtı olduğunu söyledi. 


 BERLİN