Obama görev süresinin dolmasına iki yıl kala Senato ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu tamamen Cumhuriyetçilere kaptırdı. Cumhuriyetçiler, Kongre'nin üst kanadı olan 100 sandalyeli Senato’da en az 52 vekile ulaştı. Yarışın kıran kırana geçtiği Louisiana’da ise vekiller Aralık ayındaki ikinci tur seçimde belirlenecek.
Cumhuriyetçiler, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde vekil sayısını 10 artırarak 235’e ulaştı. Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde de Florida, Georgia, Illinois, New Hampshire, New York, North Carolina ve Batı Virginia Cumhuriyetçilerin safına katıldı. Ara seçimlerde kurulan vali sandıklarında da Cumhuriyetçiler, Demokratlardan dört valilik kaptı. Cumhuriyetçiler, seçim zaferini, "Halkın Başkan Obama'ya politikalarından ötürü kestiği fatura" olarak niteledi.
Demokratlar'ın Kongre'nin iki kanadında da azınlık durumuna düşmesi, Obama yönetiminin bundan böyle projelerini tek başına, istediği şekilde geçiremeyeceği anlamına geliyor. Cumhuriyetçiler, Obama yönetiminin son iki yılındaki icraatını tamamen kilitleme gücüne sahip oldu. Hatta, bir adım daha ileriye gitmek mümkün: Cumhuriyetçiler kendi yasalarını çıkarıp Başkan'a baskı yapabilecek güce sahip. Obama bu tür girişimleri veto ederek engelleyebilir, ancak ortaya çıkan tablo ile ABD siyasetinin 2016 yılına kadar bir durgunluk dönemine girmesi bekleniyor. Peki çatışma yerine uzlaşma olamaz mı? Bu soruya Demokratların Senato'da şimdiye kadar liderliğini yapan Harry Reid, "Seçim sonuçları açık. Halk bizden birlikte çalışmamızı istiyor" diyerek yanıt veriyor. Barack Obama iki partinin yöneticilerini Cuma günü Beyaz Saray'a davet etti. Görüşmeden ne çıkacak hep birlikte göreceğiz.
WASHINGTON