
Obama'nın DAİŞ'le mücadele koalisyonundaki özel temsilcisi Brett McGurk ve beraberindeki heyet hafta sonu Kobanê'de PYD'nin yanısıra YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri yetkilileriyle görüştü.
ABD ilk kez Rojava'ya hükümet yetkililerini gönderdi. ABD Başkanı Barack Obama'nın DAİŞ'le mücadele için kurulan uluslararası koalisyondaki Özel Temsilcisi Brett McGurk ile İngiliz ve Fransız diplomatlar cumartesi günü Kobanê'de PYD, Rojava Özerk Yönetimi yetkilileri ve YPG/YPJ'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) üst düzey komutanlarıyla görüştü. Sürpriz ziyarete dair bilgiler ile fotoğraflar pazar akşamı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) resmi internet sitesinde yayımlandı. McGurk ve beraberindeki heyeti Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Muslim ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu üyesi Aldar Xelîl'in aralarında bulunduğu Rojava heyeti karşıladı.
Durum değerlendirmesi yapıldı
Kürt kaynaklar söz konusu toplantının, bölgedeki pek çok gelişme üzerinde etkili olacağını belirtirken, ABD’li bir yetkili McGurk’ın ziyaretinin DAİŞ’e uygulanan baskıyı arttırmayı amaçladığını bildirdi. Rojava'yı ilk kez ziyaret eden McGurk, geçen yıl eylül ayında PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile Hewlêr'de görüşmeyi tercih etmişti.
İkinci durağı Bağdat'tı
McGurk, Kobanê ziyaretinin ardından Bağdat'ta gitti. Hafta sonu iki gün süren ziyareti boyunca McGurk, Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile Federal Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani'nin de olduğu siyasi ve askeri yetkililerle yaptığı toplantılarda Suriye ve Irak’ta yürütülen DAİŞ’le mücadelede gelinen noktayı ele aldı. Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, DAİŞ’e karşı askeri alanda atılacak adımlar masaya yatırıldı ve Musul’da yapılacak operasyonla ilgili detaylar görüşüldü.
Blinken Muslim'i aradı
Öte yandan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken de McGurk Rojava’dayken PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile telefonda görüştü.
PYD'nin bildirdiğine göre telefon görüşmesi "olumlu" geçti ve Blinken ABD’nin Kürtlerin Cenevre 3 görüşmelerinde bulunması ile Suriye krizinin çözümü konularındaki önemini iyi bildiğini ifade etti.
Zamanlama mesaj içerikliydi
Obama'nın özel temsilcisi Brett McGurk'ın sürpriz Rojava ziyareti ile Blinken'in Muslim'i arayarak Cenevre görüşmeleri hakkında görüşmesi zamanlama açısından oldukça önemli mesajlar içeriyordu. Yapılan yorumlarda, "ABD, Cenevre’ye davet edilmeyen Kürtlerin ayağına kadar gitmek zorunda kaldı. Bu ziyaretle ABD bir kez daha Türkiye'nin tüm karşı çıkışına rağmen Kürtler ile işbirliğini geliştirmeye devam edeceğini gösterdi" denildi.
Washington'da yaşayan gazeteci Mutlu Çiviroğlu’na göreyse McGurk’ın ziyareti, Cenevre’ye davet edilmeyen Kürtlere "Sizi görmezden gelmiyoruz, sürecin parçasısınız” mesajı vermek için gerçekleştirildi. Zira, Türkiye'nin şantajlarına boyun eğilerek PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ile Demokratik Suriye Meclisi'nin Kürt Eşbaşkanı İlham Ehmed'in Cenevre 3’e davet edilmemesi büyük tepkiye yol açtı. Kürtler dışlanmalarına tepki göstererek, ABD başta olmak üzere uluslararası güçlere "O halde biz de kendi yolumuza bakarız, ateşkes dahil Cenevre'den çıkacak hiçbir kararı tanımayız ve Cerablus harekatı da masada" restini çekmişti.
HABER MERKEZİ