Ordu görevine devam edecek
ABD Başkanı Barack Obama ise süreç dolmadan önce orduya hitaben yayınladığı video mesajında normal göreve devam etmeleri çağrısında bulundu. Ordunun görevde kalmaya devam edeceğini belirten Obama, ordu mensuplarının zamanında maaşlarını alabilmeleri için tasarı imzaladığını söyledi. Ancak Obama, Savunma Bakanlığı'nın sivil çalışanlarının geçici olarak ücretsiz izne çıkarılabileceğini ifade etti.
Bu sürece nasıl gelindi?
Kongre'deki Cumhuriyetçiler, bütçe konusunda uzlaşı için özellikle 1 Ekim'de yürürlüğe girmesi planlanan Obama'nın sağlık reformunun durdurulması ya da ertelenmesini şart koşuyordu. Cumhuriyetçiler, sağlık reformunun ekonomi için kötü, vatandaşlar için de çok pahalı olduğunu savunuyor.
Uzlaşmaya yanaşmayan Cumhuriyetçileri sert sözlerle eleştiren ABD Başkanı Obama 800 bin hükümet görevlisinin iş bırakmasına yol açacak kapanmanın ekonomik açıdan korkunç sonuçları olabileceği uyarısında bulundu. Obama, hükümetin bir an önce tekrar Kongre ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.
17 yıl sonra
ABD'de hükümet en son Bill Clinton döneminde 26 gün boyunca kapanmıştı. 17 yıl önce Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti. Haftalar süren müzakerelerden sonra, bu teklife yakın bir bütçe üzerinde uzlaşma sağlandı ve kamu hizmetleri tesis edildi.
WASHINGTON