Medya Savunma Alanları içinde yer alan Qandil, Xakurke, Zagros, Metina, Gare, Zap, Behdinan gibi bölgelerde yaşayan Güney Kürdistanlılar, PKK gerillalarıyla tam bir uyum içindeler.  Öyleki çaya, yemeğe veya sohbete davet edilen gerillanın davete iş yoğunluğundan dolayı karşılık vermemesi gerillanın PKK üst yönetimine şikayet edilmesine kadar uzanıyor. Kadın, erkek, genç yaşlı tüm halk kesimleri gerillalar geçtiği tüm yol güzergahlarında zafer işaretleri eşliğinde “Bijî Serok Apo” sloganları ile selamlanıyor.
85 yaşını geride bırakan Mam Hasan, “Dr.Qasimlo, Mam Celal ve Kek Barzani ile birlikte kaldım. Hepsi Kürt davası için düşmanla çarpıştı” dedi ve ekledi: “Şimdi bir liderimiz zindanda. Mam Celal, Kêk Barzani, Serok Apo için mücadele vermeli. Serok Apo zindandaysa hiçbir Kürt özgür değildir” diyor.
Türkiye’nin her zaman köylerini bombaladığını belirten Mam Hasan, “Çocuklarımız (gerilla) Kürt halkı için savaşıyor. Kuzey özgür olmadan biz özgür olabilir miyiz? Kürtlerin kaderi birdir. Bir tek Kürt bile özgür değilse hiç bir Kürt özgür değildir. Bu çocuklarımız, yol kesip haraç almak için dağa çıkmadı. Kürtlerin özgürlüğü için dağa çıktılar. Ben kendime Kürdüm diyorsam, onların savaşı ve mücadelesi benimde savaşımdır” diyerek tüm Kürdistanlıların böyle düşünmesi gerektiğini vurguluyor.
Berzo Binyamîn, kaç yaşında olduğunu tam çıkaramıyor. Tahminen“doksanın üstündeyim” diyor. 1997 yılında PKK’ye karşı yapılan Sandviç Harekatı’nda bir çok PKK’liyi sakladığını belirterek, “Düşman bizi birbirimize kırdırttı. Peşmerge bu çocukları buradan çıkartmak için savaştı. Ama burası Kürdistan’dı. Çok büyük yanlış yapıldı. Bu çocuklar bizim çocuklarımız artık. Artık Kürt bu hatalara düşmez” dedi.
Berzo Binyamîn, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Liderlerimizin hepsi önemli, hepsini halk seviyor. Ama Serok Apo, dünyaya başkaldırdı, yiğitti, çok akıllıydı, onun için dünya onun üzerine geldi. Sonra baş edemeyeceklerini anlayınca zindana attılar.” Çocukluğunun Rojava’da geçtiğine dikkat çeken Berzo,”Şimdi bizim çocuklarımız, Serok’un askerleri orada çarpışıyor. Diğer iki liderimiz hemen buraya destek vermeli. Yoksa 1997’deki gibi başları eğik kalır” diyerek Rojava’ya karşı yaşanan sessizliğe tepki gösteriyor.  

‘Bu çocuklar yenilirse hepimiz yeniliriz’

24 yıl boyunca peşmergelik yapan 83 yaşındaki Mam Mahdi ise, “Serok Apo’ya da hizmet etmek, onunla aynı sofrada yemek yemek, ona nöbet tutmak isterdim. O, önemli bir Kürt lideridir. Ondan öğreneceğimiz çok şey var. Onun kıymetini tüm Kürtler bilmelidir” şeklinde konuşuyor.
Mam Mehdi devamla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaretine dikkat çekiyor: “Bu bizim, tüm Kürtlerin ve liderlerinin ayıbıdır. Nasıl olur da bir Kürt lideri düşmanın elinde esir olur. Ne mutlu bana ki onun yetiştirdiği gençleri gördüm, ne mutlu bana ki bu gençlerle tanıştım. Bunların hali bir başka. Şimdi Kürtler dört parçada mücadele veriyor. Artık parçaları kaldırmalıyız. Bu mücadele hepimizin mücadelesi olmalıdır. PKK yiğitçe bir mücadele veriyor. Güney ve Kürt liderler bu çocuklara destek olmalıdır. Hatta bu mücadeleyi sahiplenmeliler. Onlar yenilirse hepimiz yeniliriz.”

‘Savaşan kadın saygı görüyor’
Herkes ona Lezan diyor. Bir kaç gün önce 71 yaşına ayak basan. Lezan, “Çok çektik çok. Hele biz kadınlar daha çok çektik. Bizim yaşamımız hiç değişmed. Bak bu gençlere hepsi kadınlı erkekli savaşıyor. Gerilla kızlarımız diyor ki, dünyayı kadınlar değiştirir. Onlar bizim gibi değil. Bak ellerine silah almış erkeklerle savaşıyorlar, komutan oluyorlar,onlara saygı duyuyorlar ama, biz... Kızlarımızla tanıştık kendimizi biraz tanıdık. Şimdi kocalarımız yaramazlık yapsa onlar hemen geliyor yardımımıza” diyor.
Kadın gerillaları ilk gördüğünde tuhaf olduğunu hatta yadırgadığını belirten Lezan, devamla şunları söyledi: “Çok saygılı kadınlar, özgürlüğümüz için dağlarda savaşıyoruz, biz de Kürdüz dediler her geçen gün onları daha fazla görmek istedim. Şimdi onlar benim bir parçam gibi. Serok çok iyi bir iş yapmış. Bu savaş yalnız erkeklerin savaşı değilmiş. Kadın dağlara çıkarsa, mücadele ederse, sözü her tarafta dinlenir. Diğer kadınlarında sözü dinlenir. Herkes onlara saygı duyar. Ancak Kürt kadını Kürtleri birleştirir. Ben artık buna inanıyorum. Onlar geldi hayatımız değişti.”
Kandil Halk Hastanesi önünde doktor sırası bekleyen Avgan ve Nure ise, “Eskiden hep hasta olurduk, hep hastaydık ama şimdi bu PKK’li kadın gerillaları görünce hastalık kalmadı” diyerek gülüşüyorlar.
Kadın gerillaların onlara ruh verdiğini belirten Nure ve Avgan, “Onlar bizim çocuklarımız. Onlar buralara gelince erkeklerde kendilerine çeki düzen verdiler. Her halde erkekler bizim de dağa çıkıp silah almamızdan korkuyorlar. İyi ki geldiler. İyi ki Kürt halkının böyle yiğit kadınları var” diyorlar.


ALİ ONGAN/BEHDİNAN