
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye giderek HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Asrın Hukuk Bürosu avukatları ve çok sayıda sivil toplum örgütü ile görüşen İtalya Sol Ekoloji ve Özgürlükler Partisi milletvekilleri, izlenimlerini dün İtalyan Parlamentosu’nda düzenlendikleri toplantıyla basına anlattı.
Toplantıda konuşan İtalya Sol Ekoloji ve Özgürlükler Partisi Başkanı Arturo Scotto, Türkiye’nin diktatörlüğe doğru gittini, tam da bu dönemde rolünü oynaması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a fırsat verilmesi gerektiğini belirtti.
Arturo Scotto’nun yanı sıra İtalya Sol Ekoloji ve Özgürlükler Partisi milletvekili Franco Bordo basın toplantısında konuştu.
Heyet adına konuşan Grup Başkanı Arturo Scotto, Türkiye’de sendikalar, insan hakları kuruluşları, HDP ve 2011 yılından bu yana müvekilleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşemeyen Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile bir araya geldiklerini belirtti. Scotto devamla “Orada çok dramatik bir durum ile karşılaştık. Türkiye diktatörlüğe doğru hızla kaymakta. Her gün artan tutuklamalar, görevden atılmalar var. Çok sayıda eğitmen işten atıldı. 400 bin insana yönelik bir temizlik operasyonu düşünün. Karakollarlar işaretlenmiş, askerler dışarı çıkamıyor, her akşam meydanlarda Erdoğan rejimini destekleyen eylemler organize ediliyor. Burada önemli olan Türkiye’nin bir baskı rejimine doğru kayışının önlenmesidir.”
31 kardeş parlamenter
HDP’ye yönelik baskıları aktaran Scotto, HDP’ye desteğin verilmesi gerektiğini dile getirdi. Scotto, “Belki dokunulmazlık bizler için çok belirleyici bir durum değil. Ancak demokratik olmayan ülkelerde bir milletvekilinin kendi çalışmalarını özgürce yürütebilmesi için temel bir haktır. Bizler grup olarak 31 HDP’li parlamenterin tüm dosya ve mahkemelerini takip edeceğiz. Bu siyasi yargılama süreçlerinde birbirimize destek olacağız ve HDP’yi yanlız bırakmayacağız” dedi.
Darbe 7 Haziran’da başladı
Scotto’nın ardından konuşan Franco Bordo da, Erdoğan ve Gülen’in 15 yıldır birlikte müttefik olduklarını belirterek, asıl darbenin 7 Haziran’dan sonra başladığını belirtti. Bordo, “Ben 7 Haziran seçim sürecinde bölgede gözlemci olarak bulundum. asıl darbe girişimi o zaman başladı” dedi.
Öcalan üzerinde uygulanan tecride ve süreçteki rolüne değinen Bordo “Kürtler ile kesilen barış görüşmeleri biran önce başlatılmalıdır. Bu sürecin başlamasında temel rol Öcalan’ındır. Öcalan’ın içende bulunduğu koşullar, basına ve kamuoyuna acil bir şekilde açıklanmalıdır” dedi.
Anlaşma iptal edilsin, silah satışı dursun
Bordo, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşmasına değinerek, “AB’nin Türkiye ile yaptığı anlaşmanın yanlışlığı ortaya çıkmıştır. İtalya başta olmak üzere tüm Avrupa Birliği bu anlaşmayı bir an önce durdurup farklı bir şekilde ele almalı. Aynı zamanda Türkiye’ye yapılan silah satışları durdurulmalı. Avrupa Birliği, insan hakları ihlallerine kesinlikle gözyummamalı, harekete geçmeli” açıklamasında bulundu.
Basın toplantısından ardından parlamentoda devam oturuma katılan Scotto, oturumda söz alarak bir konuşma yaptı. Genel kurulda konuşan Scotto şunları söyledi: “Avrupalı liderler acil bir şekilde toplanmalı ve Türkiye ile yapılan anlaşmayı bozmalıdırlar. Başta İtalya olmak üzere ekonomik ve diplomatik olarak Türkiye’ye cevap verilmelidir. Çünkü AB’nin ölçülerine karşı hareket eden Erdoğan’a cevap verilmeli ve tavır alınmalıdır.”
ROMA