Öcalan’a aile görüş yasağı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a üç aylık aile görüş yasağı verildi. Yasağa "disiplin cezası" gerekçe gösterildi.

MEHMET ASLAN - MA / İSTANBUL

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile aynı cezaevinde tutulan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 22  aydır haber alınamıyor. Öcalan'ın müdafiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatları tarafından yapılan aile ve avukat görüşme başvuruları ise “disiplin cezaları” ve “görüş yasağı” gerekçeleriyle engelleniyor. Öcalan'a, bir kez daha üç aylık aile görüş yasağı getirildi. Avukatlar, AYM'ye başvuracaklarını aktardı. 

İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı, Öcalan ve diğer tutsaklar hakkında Mayıs 2022'de üç aylık aile görüş yasağı vermişti. Yasak, 15 Eylül’de sona ermişti. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 16 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına aile görüşünün sağlanması için yeni bir başvuru yapmıştı. Başvuruya herhangi bir yanıt verilmezken, 23 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne yeni bir aile görüşü başvurusu yapılmıştı, ancak bu başvuru da yanıtsız bırakılmıştı. Avukatlar, daha sonra Bursa İnfaz Hakimliğine başvurarak, varsa bir disiplin cezası buna itiraz ettiklerini ve dosyadaki karar örneklerinin taraflarına verilmesini talep etmişti. Hakimlik, 5 Ekim'deki başvuruyu reddetmişti. Hakimlik ret gerekçesinde, Öcalan ve diğer tutsaklar hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 9 Eylül’de üç aylık disiplin cezasının verildiğini ve bu cezanın 28 Eylül’de kesinleştiğini ileri sürmüştü. Avukatların söz konusu karara karşı yaptıkları itiraz ise dikkate alınmamıştı.  

Yeni 'yasak' kararı

Avukatlar, 9 Eylül’de verilen disiplin cezasının 9 Aralık’ta sona ermesi sonrası 15 ve 23 Aralık 2022 ile 3 Ocak 2023'te hem cezaevi hem de savcılığa üç ayrı başvuru yaptı. Ancak bu başvurular da sonuçsuz kaldı. Bursa İnfaz Hakimliği, 4 Ocak’ta Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara üç aylık yeni bir aile görüş yasağı verildiğini avukatlara bildirdi. Yasak gerekçesi "disiplin cezası" olarak açıklanırken, cezanın neden verildiği ve ceza tarihine dair herhangi bir bilgi ise paylaşılmadı.  

AYM'ye başvurulacak

Avukatlar, 10 Ocak’ta karara itiraz etti. Bursa Ağır Ceza Mahkemesi, aynı gün başvuruyu reddetti. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, söz konusu karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacaklarını aktardı. 

*****

Sonuç alana kadar

İmralı tecridine karşı Adalet Nöbeti’ni 16. gününde sürdüren HDP milletvekilleri, sonuç alana kadar devam edeceklerini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesi talebiyle başlattığı Adalet Nöbeti, 17. gününde devam ediyor. Milletvekilleri, Kemal Peköz, Sıddık Taş, Erol Katırcıoğlu, Remziye Tosun, Nuran İmir, Garo Paylan, Hüseyin Kaçmaz ve Erdal Aydemir, dün “İmralı’da hukuk uygulansın” ve “Tecrit insanlık suçudur” dövizleriyle Meclis Dikmen Kapısı’nda açıklama yaptı.

HDP Milletvekili Remziye Tosun, “İki yıldır Sayın Öcalan’dan haber alınamıyor, aile ve avukatlar İmralı’ya gidemedi. Buna karşı Adalet Nöbeti’ni sürdürüyoruz, sonuç alana kadar da devam edecek” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.