Öcalan’la görüşme olmadan ceza

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  •  Asrın Hukuk Bürosu’nun, müvekkillerinin aileleriyle görüşmesi için Bursa İnfaz Hakimliğine yaptığı başvuru, üç aylık aile görüş yasağı gerekçesiyle bir kez daha reddedildi. 

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş ile "derhal görüşme" talebiyle 22 Kasım 2021’de Bursa İnfaz Hakimliği'ne başvuru yaptı. Hakimliğin, avukatların başvurusuna aynı gün verdiği yanıtta, Öcalan hakkında iki yeni görüş yasağı verildiği ortaya çıktı. 

Avukat görüş başvurusunu reddeden Bursa İnfaz Hakimliği, mahkemenin Öcalan hakkında 12 Ekim’de verdiği 6 aylık görüş yasağını gerekçe gösterdi. Hakimlik, aile görüşüne dair verdiği ret kararında ise İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın 18 Ağustos tarihli üç ay süreyle “Ziyaretçi kabulünden yoksun bırakılma” kararını gerekçe olarak sundu. 

Yeni disiplin cezası

Aile görüş yasağı 18 Kasım 2021’de son bulmasına rağmen ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı görüş başvurularına herhangi bir yanıtın verilmemesi nedeniyle avukatlar, 28 Mart’ta bir kez daha Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulunarak aile ziyaretleri önündeki hukuka aykırı tüm engellerin kaldırılması ve aile görüşünün yapılmasını talep etti. Avukatların başvurusuna, 29 Mart’ta yanıt veren hakimlik, başvuruyu reddetti. Hakimlik ret gerekçesinde ise Öcalan hakkında yeniden verilmiş bir disiplin cezasının olduğunu, bu nedenle görüşmenin olamayacağını savundu.

Hakimlik ret kararında, “Bütün başvurucular hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 3 Şubat 2022 tarihinde disiplin cezası olarak 3 ay aile ziyaretinden yoksun bırakma cezası verildiği ve 21 Şubat’ta kesinleştiği gerekçesiyle talep reddedildi” denildi. Başvurunun reddedilmesiyle birlikte 2018'den yana aile görüşlerinin önüne engel olarak sunulan 10’uncu disiplin cezası oldu.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, başvuruların reddedilmesinden sonra İnfaz Hakimliği kararına ve disiplin cezasına karşı itirazlarda bulundu.  MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.