Ohio'da kürtaj hakkına anayasal güvence

Kadın Haberleri —

.

.

  • ABD'de seçmenler Kentucky ve Mississippi eyaletlerinin yeni valisini belirlemek ve kürtaj hakkının Ohio eyalet anayasasına eklenip eklenmeyeceğine karar vermek üzere sandık başına gitti. Kentucky ve Mississippi'de görevdeki valiler seçimi kazanırken, Ohio'daki seçmenler kürtaj hakkı lehine oy kullandı.

The New York Times gazetesinin aktardığına göre, oyların yüzde 95'inden fazlasının sayıldığı Ohio eyaletindeki referandumda, seçmenlerin yüzde 56,6'sı kürtaj hakkının eyalet anayasası tarafından güvence altına alınması yönünde oy verdi.

Kürtaj ve doğum kontrolüne anayasal güvence

Bu sonuçlara göre, Ohio'da yapılacak değişiklikle birlikte kürtaja erişime ilişkin koruma önlemleri eyalet anayasasına eklenecek. Böylece, kişilerin 'üremeye ilişkin tıbbi tedaviye olan bireysel hakları' anayasa güvencesine alınacak, söz konusu güvence ise kürtaj, doğum kontrolü ve düşük bakımı gibi alanları da kapsayacak.

Yasa değişikliğini destekleyenler, 7 Kasım Salı günkü referandumdan önce yaptıkları açıklamalarda, söz konusu anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmemesi durumunda, 6 hafta ve üzeri tüm gebeliklerde istisnasız bir şekilde kürtajı yasaklayan bir düzenleme de dahil daha kısıtlayıcı yasaların yürürlüğe girebileceği uyarısında bulunmuştu. Ohio'da mevcut durumda 22 haftaya kadar olan gebeliklerde kürtaja izin veriliyor.

Roe-Wade kararı sonrası

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" 24 Haziran 2022'de iptal etti. Kararla kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı. 

Roe-Wade kararının bozulacağı basına sızdığı Mayıs-Haziran 2022 döneminde ve sonrasında ülke çapında protestolara neden oldu. Kürtaj hakkının temel bir hak ve sağlık hakkı olduğunu dile getiren binlerce kadın eylemlere katıldı.

Roe-Wade kararının bozulmasının ardından çoğu ABD'nin güneyinde olmak üzere 13 eyalette kürtaj tamamıyla yasaklandı. Buna eyaletler, ABD'nin Idaho, Güney Dakota, Wisconsin, Teksas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Kentucky, Alabama ve Batı Virginia'ydı. Kürtaj hakkına erişim Georgia eyaletinde gebeliğin ilk 6 haftası ile sınırlandırılırken Utah, Arizona, Kuzey Carolina ve Florida'da 15, 18 veya 20 hafta sınırı bulunuyor. OHIO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.