Öldürseler ülkemi terk etmem

Kadın Haberleri —

Xena Yûnan

Xena Yûnan

  • Asuri kenti olan Til Temir’e, Türk devletinin işgal saldırıları sürüyor. Saldırları altındaki kentte yaşayan 83 yaşındaki Xena Yûnan, "Beni öldürseler de ülkeyi terk etmem. Burayı hiçbir ülkeye tercih etmem. Burada kalacağım ve burada öleceğim” dedi.  

SORGUL ŞÊXO / NÛJINHA-HESEKÊ

Hesekê Kantonu’na bağılı bir Asuri kenti olan Til Temir, DAİŞ çeteleri ardından şimdi de Türk devletinin işgal saldırısı altında. Günübirlik saldırıların yapıldığı kentte yaşayan 83 yaşındaki Xena Yûnan, ölüne kadar bu toprakları terk etmeyeceğini söyledi.

Hayatı boyunca çalıştı

83 yıllık ömürün hikayesini anlatan Xena Yûnan şöyle dedi:“Aslen Iraklıyız, ama ben Til Şamîran köyünde doğdum. Daha sonra Til Temir'de evlendim, bir kızım ve 4 oğlum var, bir oğlum hasta ve şu an da beraber yaşıyoruz. Çocukluğumdan beri okulu sevmezdim, ne zaman okula gönderilsem daha sonra okuldan kaçardım. Babam erken yaşta vefat ettiği için ve erkek kardeşlerim olmadığı için evin yükünü ben omuzladım. Pamuk ekip suladım, buğday ektim. Ayrıca traktör sürüp ekinleri ekiyordum. Eskiden tarım aletleri yoktu ve buğdayı toplamak için tırpan kullanırdık. Akşam saatlerinde bile toprağı suluyordum. Çok arazimiz vardı ve 12 yaşında tarımla uğraşmaya başladım. Çalışmayı çok sevmek benim doğamda var. Komşularım yoğurt ve süt satsın diye günde 7 inek beslerdim.” 

’50 yıldır kardeşçe yaşıyoruz’

Kürt-Asuri ilişkilerinin yakın tarihini yaşanmışlıklarıyla anlatan Xena Yûnan şöyle dedi: “Evlenip Til Temir'e yerleştikten sonra Kürtleri tanıdım ve onlarla birlikte yaşadım. Şimdi nereye gitsem Kürt komşularım beni arıyor ve beraber oturup sohbet ediyoruz.  Benim için Asuriler ile Kürtler arasında bir fark yok, hepsine kardeş gözüyle bakıyorum. Taziye ve düğünlerde birbirimize destek oluyoruz. Bayramlarda da birbirimizi ziyaret ederiz. Burada 50 yılı aşkın bir süredir birlikte kardeşçe yaşıyoruz."

Bu DAİŞ çeteleri nereden çıktı?

Tarihte Asuri halkının yaşadığı katliamlara değinen Yûnan, “Asıl yolculuğumuz Türkiye’den başlıyor. Daha sonra Irak’a geldik ve oradan da Suriye’ye yerleştik. DAİŞ, 2015'te köylerimize saldırdı, birçok aile üyelerimiz ve insanımızı kaçırdı. Bütün köyleri yağmaladılar, zarar verdiler, aynı zamanda kiliselerimizi de havaya uçurdular. Bu DAİŞ çeteleri nerden çıkıp başımıza bela oldu, bunu bilmiyoruz” dedi. Geçmişte yaşanan katliamlara ve Türk. Devletinin saldırlarına değinen Yûnan, Türkiye’nin baskılarından dolayı Irak’a göç ettiklerini, Irak’ta da yaşanan baskılardan dolayı bu kez Suriye’ye göç ettiklerini belirtti.

Suriye’de baskılara maruz kaldıklarını söyleyen Yûnan, “Nenelerden tutun da torunlara kadar Asuri halkının tarihi katliamlarla dolu” dedi.

Yüzdüğü, balık tuttuğu Habur Nehri kurudu

Yaşlılığına rağmen bazı anıların hafızasında canlı kaldığını söyleyen Xena Yûnan, devamla şunları belirtti: “Ben ağaç diktim, buğday ektim ve biçtim, tarımda sulama yaptım, traktör sürdüm. Bu iş tecrübelerimde birçok da anım oldu. Habur Nehri kıyısında birçok farklı ağaç vardı, su akıyordu ve her şey yeşildi. Ama şimdi Habur Nehri kızıl toprak olmuş, nehir kurumuş ve sular akmıyor. Birçok kez bir sel oluyordu ve su evimize kadar geliyordu. Şimdi o günleri özlüyoruz. Eskiden yemek yedikten sonra Habur Nehr’inde yüzerdik. Yüzmenin yanı sıra balık da tutuyordum, çalışkan bir balıkçıydım. Bidonları sırtımıza alarak eve su taşırdık. Şimdi Habur kurudu ve şu an Habur’da sadece kırmızı toprak kaldı. Habur Nehri hayatın yeşerdiği bir alandı. İki kez Habur'a gittim, eski günleri hatırladım, yeterince araştırdım ve geldim. Yapabileceğimiz bir şey yok, şimdi nehir kurudu."

'Dilini, kültürünü bilmediğim bir yerde mutlu olamam'

Göçün zorluklarını anlatan Xena Yûnan, topraklarını hiçbir zaman terk etmeyeceğini dile getirerek, şöyle dedi: "Beni burada öldürseler de ülkeyi terk etmem, Suriye'den de çıkmam. Ülke sınırları dışına çıksam bile dilini, kültürünü bilmediğim bir yerde mutlu olmam. En azından burada halk arasında bir dayanışma var. Burayı hiçbir ülkeye tercih etmem. Burada yaşamak bana yetiyor. Burada yaşıyorum, burada kalacağım ve burada öleceğim.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.