Ölüm inadı

  • Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 83 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan, son bir ayda en az 8 kez hastaneye kaldırıldı. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne önceki gün yine kaldırılan Özkan’a tekrar “Cezaevinde kalabilir” raporu verildi.  

Ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın cezaevinde tutulmasıyla işkence ve kötü muamelenin sistematik bir hal aldığını belirten STÖ’ler, Özkan için başta Adalet Bakanlığı ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu olmak üzere ilgili tüm kurumlar sorumlu davranmaya çağırdı.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 83 yaşındaki ağır hasta Mehmet Emin Özkan, sağlık sorunlarının kötüye gitmesi üzerine son bir ayda en az 7 kez hastaneye kaldırıldı. Elleri kelepçeli bir şekilde asker ablukasında hastaneye kaldırılan Özkan, tekrar cezaevine götürüldü. Son olarak sağlık raporu için ring aracıyla Elazığ’daki bir hastaneye sevk edilen Özkan, yetkili hastanenin Diyarbakır olduğu gerekçesiyle tekrar cezaevine gönderildi. Özkan, Elazığ’a götürülerek tekrar cezaevinde geri getirildiği bir gün boyunca aç bırakıldı. Hayati tehlikesi bulunan Özkan’ın aile ve avukatlarının başvuruları üzerine sağlık raporu için 23 Haziran’da Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Özkan’ın, ağır sağlık sorunlarına rağmen sadece ruh sağlığının değerlendirildiği öğrenildi. Daha önce verilen yüzde 87 engel ve “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Özkan’ın kalp sorunları yerine ruh sağlığını değerlendiren hastanenin Sağlık Kurulu, psikiyatrist tedavi önererek, “Cezaevinde kalabilir” raporu verdi.  

Sağlık Kurulu, 5 kez kalp krizi geçiren ve 4 kez de anjiyo olan Özkan’ın kalp sağlığını değerlendirilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Üçüncü İhtisas Kurumu’na sevk edilmesine karar verdi. Pazartesi günü İstanbul’a götürülmesi beklenen Özkan’ın, ATK’ye yapılacak kalp sağlığı değerlendirmesinin ardından tekrar Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne geri getirileceği öğrenildi. 

Aralarında baro, tabip odaları ve tutuklu yakınları derneklerinin bulunduğu 21 sivil toplum örgütü, Özkan’ın durumuna ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Özkan’ın 83 yaşında, tutuklu kaldığı 26 yıl içinde 5 kez kalp krizi geçirdiği, alzheimer, anevrizma, tansiyon, guatr gibi kronik hastalıklarının yanında böbrek ve bağırsaklarında ciddi rahatsızlıklar yaşadığı hatırlatılan açıklamada, “Bununla birlikte, duyma ve görme duyusunu da büyük oranda yitirmiş durumda olup kişisel hiçbir ihtiyacını tek başına giderememektedir. Daha önce Özkan hakkında 'cezaevinde kalamaz' raporuna rağmen, tahliye edilmemiş ve yapılan başvurular sonuçsuz kalmıştı" denildi. Açıklamada, Özkan’ın yaşına ve hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulması, ceza infaz kurumundan hastaneye getirilip götürülme koşulları ve yatağa kelepçeli bir şekilde tedavi edilmeye çalışılmasının işkence ve kötü muamele yasağının ihlali olduğu ifade edildi. Açıklamada, şunlar belirtildi: “M. Emin Özkan’ın teşhisi konulmuş ciddi sağlık sorunları olmasına rağmen hastanede yatarak tedavi edilmeyip cezaevinde tutulması, sağlık durumu kritik noktaya gelince hastaneye sevk edilmesi, akabinde yeniden cezaevine götürülmesi sürecinin defaatle yaşanması, işkence ve kötü muamelenin sistematik bir hal aldığını göstermektedir.”

Özkan’ın sağlık durumunun geldiği kritik aşama nedeniyle, cezaevi koşullarında kalmaya devam etmesinin yaşam hakkının ihlali riskini taşıdığı vurgulanan açıklamada, Özkan’ın cezaevinde yaşamını yitirmemesi için başta Adalet Bakanlığı ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu olmak üzere ilgili tüm kurumlar sorumlu davranmaya çağrıldı. 

Mersin’de “örgüt üyesi olma” suçlamasıyla 1996’da gözaltına alınan Özkan, Amed’in Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümünden sorumlu tutularak müebbet cezasına çarptırıldı.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.