Açlık grevine grenlerin sayısı giderek artarken, hükümet olaya tepkisiz kalmaya devam ediyor. Cezaevlerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine giren tutsakların aileleri ise, çocuklarının taleplerinin derhal yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Siirt E Tipi Kapalı Cezaevinde açlık grevinde olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Gulan Kılıçoğlu’nun (25) annesi Zekiye Kılıçoğlu (47) taleplerin tarşılanmasını istedi.

Yavrularımız açken uyuyamıyoruz

Amed’in Lice İlçesinden olan Gulan, 3 kardeşten ikincisi ve ailenin tek kız çocuğu.Gulan’ın resim, müzik ve yazı yazma konusunda yetenekli olduğunu belirten Zekiye Kılıçoğlu, kızının direnişinin kendilerine gurur verdiklerini ifade etti. Kılıçoğlu açlık grevindeki çocuklarının taleplerinin kendi talepleri olduğunu belirterek, ''Onlar, Kürt halkının hakkı olan şeyleri istiyor. Bu taleplerin arkasındayım ve onları sonuna kadar destekliyorum. Kızım açlık grevinde ama şu anda hissettiklerim, kızımdan dolayı değil. Orada kızım olmayabilirdi fakat ben yine aynı duygular içerisinde olurdum. Cezaevlerinde yavrularımız aç iken, bizler annelik duygularımızla onların yanında durmalıyız. Ben açlık grevinde değilim. Ama yemek yiyemiyorum. Geceleri benim de babasının da gözüne uyku girmiyor" dedi.
Gulan’la bir buçuk ay görüşmediklerini ve sadece çarşamba günleri telefonla konuşabildiklerini ifade eden anne Kılıçoğlu, “Her aradığında sesinde değişiklik oluyor ve konuşamıyor. Arkadaşlarını çoğunda hafıza kaybı yaşandığını ve ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını söylüyor. Bunları öğrendiğimde, yüreğim parçalanıyor” dedi. Vicdanı olan her kesin bu duruma el atması gerektiğini söyleyen Zekiye Kılıçoğlu, bir süre sona grevde olanların yaşamlarını yitirebileceğini belirtti.

Dur demeliyiz

Zekiye Kılıçoğlu anaların ağlamasını istemediğini söyleyen bir başbakanın o anaların gözlerinden akacak yaş bırakmadığını dile getirerek “ Erdoğan her seferinde sağ eliyle başımızı okşuyor, sol eliyle de sırtımızdan vuruyor. Artık onun bu hareketine dur demeliyiz. Gerilla ve asker anneleri üzülmesin. Çözüm bulmaktan başka çaresi kalmadı” dedi.
Taleplerin imkansız olmadığını vurgulayan Zekiye Kılıçoğlu “Erdoğan, çözülmesi imkânsız olmayan talepler için çocuklarımızın ölmesine göz yumulmamalılar. Çünkü bu talepler yerine gelmedikçe, her gün açlık grevinden bir kişi yaşamını yitirecek. Her parti bu sorun için bir çözüm yolu bulmalı.  Tüm dünya annelerine sesleniyorum. Gelin, bu davaya hep birlikte sahip çıkalım. Cezaevinde grevde olan tutsaklara sahip çıkıp, destekleyelim. Tüm dünya halklarına sesleniyorum. Gelin çocuklarımıza sahip çıkalım. Sesimizi yükseltelim. Sesimizin çıkmadığı yerden, bizi duymalarını bekleyemeyiz” şeklinde konuştu.

BAHAR CİRASUN/ZEHRA DOÐAN / JİNHA/AMED




Direnişçiler için yürüdüler

Fransa'nın Marsilya kentinde yaşayan Kürt kadınları, Kürt siyasi tutukluların başlattıkları açlık grevlerine dikkat çekmek için oturma eylemi yaptı. Kadınlar Avrupa Birliği ve Avrupa ülkelerinden tutukluların taleplerinin karşılanması için harekete geçmesini istedi.
Marsilya kentindeki Kürt kadınları, 60. gününe giren açlık grevindeki tutsaklarla dayanışmak için oturma eylemi yaptı. Kürt kadınları, Canabiere Meydanı'nda iki gün sürdürdükleri eylemleri ardından, önceki gün de Kürt derneğinden Alcazar Kütüphanesine doğru yürüyüş ve miting düzenledi. Eylemler,  Marsilya Kadın Meclisi tarafından organize edidi. Kürt kadınları açlık grevi karşısındaki kayıtsız tutumu protesto etme amaçlı yürüyüş esnasında ağızlarını siyah bantlarla kapatarak, beyaz önlükler giydi. 

Avrupa'nın sesizliği kınandı

Ardından düzenlenen mitingde, cezaevlerinde 10 bin tutsağın açlık grevlerinde olduğu bildirilerek, ilk grupta eyleme katılan tutsakların ölüm sınırında olduğuna dikkat çekildi. Tutsakların taleplerinin tüm Kürt halkının talepleri olduğunu ifade eden kadınlar, meşru talepler karşısında Avrupa'nın sessizliğini de kınadı. Kadınlar, başta Avrupa Birliği olmak üzere, CPT, Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası kurumlara tutsakların. Konuşmalarda, olası ölümlerden AB'nin de sorumlu olacağı vurgulandı.
Mitingdeki konuşmalar ardından oturma eylemi yapıldı. Kadınlar eylemde açlık grevlerindeki taleplere yönelik yüzlerce bildiri dağıtılırken, 3 gün süren eylemleri esnasında Öcalan'a özgürlük kampanyası çerçevesinde 3 bin imza da topladı. 

DOÐAN BOZTAŞ/MARSİLYA




Sessizliği bozalım

Marsilya'da düzenlenen eylemlere katılan Kürt kadınları cezaevindeki tutukluların sağlık durumlarının tehlike sınırında olduğuna dikkat çekerek, ölümlerin yaşanmaması için her alanda taleplerin sahiplenilmesi ve mücadele edilmesi çağrısında bulundu.
Sevgül Arslan: Açlık grevindeki tutsakların talepleri karşılanıncaya kadar bizler de Kürt anaları olarak alanlardayız ve eylemlerimizi aralıksız sürdüreceğiz. Herkes, tutsakların haklı ve onurlu mücadelesine destek vermeli. Kürt anaları olarak sesimizi tüm dünyaya duyurmalı ve kamuoyu yaratmalıyız. Özgürlük mücadelesinde oldukça bedel verdik ve artık annelerin yüreği yanmasın, çözüm için talepler karşılansın diyoruz.
Hayriye Akdeniz: Tutukluların talepleri hepimizin talepleri ve bu taleplerimiz karşılanıncaya kadar eylemlerimiz devam edecek. Bu talepler için binlerce genç cezaevlerinde bedenlerini ölüme yatırdı. Kürt halkının talepleri karşılanana kadar gerekirse her gün, her saat sokaklarda alanlarda olacağız. Gün evde oturma günü değil, sesimizi duyurma günü. Türk Başbakan Erdoğan, açlık grevleriyle ilgili insafsızca açıklamalarda bulunuyor. Artık analar bu kirli politikalara, asimilasyon ve katliamlara sessiz kalmamali.
Nurcan Keklik: Bir ana olarak Öcalan ve tüm devrimci tutsakların haklı ve onurlu mücadelesinden yanayım. Tutsakların Önder Apo'nun üzerindeki tecridin kaldırılması, anadilde savunma ve eğitim taleplerini destekliyorum. Ülkede ve Avrupa'da her anne bu haklı ve onurlu mücadelenin savunucusu olmalı. Anneleri sessiz ve duyarsız kalmamaya çağrıyorum. Artık analar ağlamasın.