One Billion Rising 2020 organizasyonu, Cuma günü "Hareket et-Ayağa Kalk- Yaşa” şiarı ile onbinlerce kadını sokaklarda ve meydanlarda beraber yan yana yürümeye, dans etmeye, şarkılar söylemeye, şiddet ve sömürüye karşı seslerini yükseltmeye çağırıyor.
NİHAL BAYRAM
Tüm dünyada 14 Şubat’ta 1 milyar kadının aynı anda dans ettiği One Billion Rising (Bir Milyar Ayağa Kalkıyor) etkinliği için geri sayım başladı.
Eylül 2012’de başlatılan ve ilk olarak 14 Şubat 2013’te gerçekleştiği için o günden beri her yıl 14 Şubat’ta tekrarlanan bu eyleme dünya genelinde yaklaşık 200 farklı ülkeden yüzbinlerce kadın katılıyor. Eylem gününün 14 Şubat olmasının temel amacı kapitalist modernite tarafından dayatılan Sevgililer Günü’nde dünyanın her yerinde kadınların maruz bırakıldığı şiddeti, sömürüyü kamuoyuna taşımak. Kadın dayanışmasının evrensel bir sembolüne dönüşen bu eylemlerde zorla ve egemenler tarafından tabulaştırılan sorunlara dikkat çeken One Billion Rising, özellikle ataerkil devlet sistemine karşı ortak duruş, güç ve harekete dönüşmüş durumda.
Hareket et-Ayağa kalk-Yaşa
One Billion Rising 2020, bu yıl "Hareket et-Ayağa Kalk- Yaşa” şiarı ile dünya genelinde tüm kadınları meydanlara çağırıyor. Bu yıl da onbinlerce kadın sokaklarda ve meydanlarda beraber yan yana yürüyecek, dans edecek, şarkılar söyleyecek ve seslerini yükseltecek.
Üçte 1, bir milyar demek
One Billion Rising hareketi tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bizler kadın cinayetlerine, kadınlara karşı şiddete, kadın düşmanlığına, savaşa, zulme, ırkçılığa, faşizme, emek sömürüsüne, emperyalizme, iklim yıkımına, yoksulluğa, ataerkiye, cinsiyetçiliğe, cinsiyet ayrımcılığına, transfobiye karşı çıkıyoruz.
Bizler, kadınlar ve eşit haklar için, kadınların güvenliği ve özgürlüğü, mülteci ve göçmenlerin hakları, cinsel özerklik hakkı, eğitim, ücretsiz basın, insan hakları, sivil haklar ve LGBTİ+ hakları için ayağa kalkıyoruz.
Dünya genelinde her üç kadından biri şiddet kurbanı olmuş, dövülmüş, cinsel temasa zorlanmış, tecavüze uğramış veya farklı bir şekilde kötü muameleye maruz kalmıştır. Her üç kadından biri demek, bir milyar kadın (One Billion) demektir. Ve her üç kadından birinin şiddet görüyor olması inanılmaz bir dehşettir."
14 Şubat devrim günüdür
14 Şubat günü V-Day (Vagina Day) isimli kadın hareketi ise One Billion Rising kampanyası ile bir milyar kadını dışarı çıkmaya, dans etmeye ve kadına yönelik şiddetin sona ermesi için ayaklanmaya davet ediyor: “Bir milyar kadın –ve erkek– dünyanın dört bir yanında. Bizler sınırları aşan kolektif gücümüzü ve global dayanışmamızı dünyaya gösteriyoruz. Sen de 14 Şubat’ta bunu tüm dünyaya göster. 14 Şubat bir devrime benzer.”
Almanya’daki eylem yerleri
Almanya'da 2019 yılında toplam 180 farklı kent ve metropolde gerçekleşen, yaklaşık 60 bin kadının katılım gösterdiği “One Billion Rising 2019”, bu yıl da yine onbinlerce kadınları sokaklara, meydanlara çıkmaya çağırıyor.
14 Şubat’ta Almanya'nın da birçok kentinde kadınlar ayağa kalkacak.
Almanya’da bazı eylem yer ve saatleri:
Aachen
Saat 16:00
Miting ve dans protestosu
Willy-Brandt-Platz, 52062 Aachen
Berlin - Brandenburger Tor
Saat 16:00 – 18:00
Dans protestosu ve bilgilendirme stantları
Brandenburger Tor, Berlin
Bochum
Saat 17:30
Davul çalma ve dans protestosu
Vorplatz Schauspielhaus Bochum – Königsallee 15, 44789 Bochum
Bremen
Saat 16:30
Dans protestosu ve miting Domshof (Neptunbrunnen yanı), Bremen
Darmstadt
Saat 15:30
Dans gösterisi Georg-Büchner-Platz (Devlet Tiyatrosu önünde), yürüyüş, ardından dans protestosu ve miting (Ludwigsplatz)
Dortmund
Saat 16:00
Dans
Willy-Brandt-Platz, Dortmund-City
Dresden
Saat 14:00-17:00
Dans Flashmob
am Goldenen Reiter, Dresden
Duisburg
Saat 15:00
Dans protestosu
Duisburg Mitte (Forum önünde)
(Königstrasse 48, 47051 Duisburg)
Düsseldorf
Saat 17:30
Dans protestosu
Rathaus, Marktplatz 1, 40210 Düsseldorf
Essen
Saat 16:00
Dans protestosu
Willi-Brandt-Platz, 45127 Essen
Frankfurt
Saat 17:00
Dans protestosu
Katharinenkirche/Hauptwache, Frankfurt a.M.
Freiburg
Saat 17:00
Dans – Flashmob
Platz der Alten Synagoge, Freiburg
Fulda
14.2.2020, 14-15 Uhr
Dans protestosu
Universitätsplatz, Fulda
Hamburg
Saat 16:30
Hauptbahnhof (Spitalerstrasse)
Hannover
Saat 14:30
Dans protestosu ve sahne programı
Kröpcke, Hannover
Kassel
Saat 15:30-16:30
Dans protestosu
Königsplatz, Kassel
Koblenz
Saat 17:00
Dans
Löhrrondell, Koblenz
Köln
Saat 16:00
Dans-Flashmob, müzik, Poetry-Slam ve miting
Alter Markt 47, 50667 Köln
Krefeld
Saat 17:00
Dans protestosu
Krefeld Neumarkt (Kaufhof yanı)
Mainz
Saat 18:00
Dans protestosu
Leichhof, Mainz
Mannheim
Saat 14.30
Dans protestosu, Alte Feuerwache ve
Saat 14:45
Dans protestosu, Paradeplatz
Marburg
Saat 12:00
Dans protestosu
Gymnasium Philippinum ön meydanı
Leopold-Lucas-Strasse 18, 35037 Marburg
München
Saat 14:00 – 17:00
Miting ve Dans
Karlsplatz / Stachus, Münih
Münster
Saat 16:30
Dans protestosu
Stubengassenplatz, 48143 Münster
Nürnberg
Saat 18:00
Dans protestosu
Gewerbemuseumsplatz, 90403 Nürnberg
Rüsselsheim
Saat 13:00
Dans eylemi
Marktstraşe 7, 65428 Rüsselsheim
Saarbrücken
Saat 17:00 Dans ve canlı performans sunumu St. Johanner Markt, Saarbrücken
Solingen
Saat 16:00
Flashmob
Graf-Wilhelm-Platz (Am Neumarkt), 42651 Solingen
Stuttgart
Saat 16:30-18:00
Dans mitingi
Schlossplatz, 70173 Stuttgart
Trier
Saat 16:30
Dans protestosu
Hauptmarkt, 54290 Trier
Wetzlar
16:00
Dans protestosu
Bahnhofstrasse (vor der Stadtbibliothek, belediye kütüphanesi önünde)
Wiesbaden
Saat 15:30-17:30
Dans protestosu Bahnhofsvorplatz, Wiesbaden
Wuppertal
Saat 14:00
Dans -Flashmob
Kirchplatz der Citykirche, Kirchplatz 2, 42103 Wuppertal
Kadınlar meydan okuyacak
Eylem başvurularının devam ettiğini açıklayan One Billion Rising 2020 eylem ağı aracılığıyla, kadınlar 14 Şubat 2020’de bir kez daha dünyaya meydan okuyacak.
Ayrıntılı bilgi ve eylem başvuruları için:
http://www.onebillionrising.de/