Onlar bir aldıkça binler oluyoruz

Kadın Haberleri —

.

.

  • AKP’nin yaptığı düzenlemelerle kadın katillerinin dışarı salındığını belirten TJA aktivisti Dilan Yıldız, “Cins kırımının en büyük sebebi iktidardır” dedi.

ÖZLEM YAYAN
MA/WAN

Kadınların, erkek-devlet iktidarına karşı mücadelesi devam ederken, son dönemde hayatta kalabilmek için özsavunmada bulunan kadınların sayısında da artış yaşandı. İktidara geldiği 2002 yılında “Kadına karşı şiddetle mücadelede sıfır tolerans” diyen AKP'nin 19 yıllık iktidarı süresince, 7 bin 455 kadın katledildi. İktidarın, “kadın politikası” şiddeti önlemek yerine derinleştirdi ve önleyici mekanizmaları yok etti.  
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivisti Dilan Yıldız, AKP’nin kadın mücadelesini hedef alan politikalarının sonuçlarına dair konuştu. 
 
19 yılda yaklaşık 8 bin kadın katledildi
 
AKP’nin 19 yıllık iktidarı döneminde 8 bine yakın kadının katledildiğine değinen Yıldız, kadın cinayetlerini “cins kırımı” olarak değerlendirdi. Yaşanan kırımın en büyük sebebinin AKP iktidarı olduğunu belirten Yıldız, “Çünkü yargı paketleri, af yasalarıyla birlikte kadınları katleden failler dışarı çıktı. Cezalar caydırıcı değil. Karşılaştığımız şiddet vakalarında erkeklerin söylemleri zaten iktidarın görüşünü, yaptığı yargı paketlerini gösteriyor. Bir erkeğin ‘Ben seni öldürürüm ve iki yıl sonra elimi kolumu sallaya sallaya gezerim’ demesi birebir iktidarın pratiğini gösteriyor. Yasaların caydırıcı ya da caydırıcı olmadığını gözler önüne seriyor" dedi. 
 
Ya öl ya da öldür
 
AKP’nin politikalarıyla, kadınları “ya öleceksin ya da öldüreceksin” aşamasına getirdiğini dile getiren Yıldız, “Devlet kadını korumuyor, savunmuyor. Kadınlar son aşamada. Şiddet karşısında erkeği öldüren kadın, kadını öldüren erkekten fazla ceza alabiliyor. Erk bir yargı sistemi olduğunu görebiliyoruz. Ölmemek ve çocuğunu korumak için erkeği öldürmek zorunda kalmış bir kadına ağırlaştırılmış müebbet cezası verilebiliyor. Bunu gördüğümüzde zaten içimiz yanıyor. Ya koru ya da ağır cezalar verme” ifadelerini kullandı. 
Sistematik şiddet gördüğü eşi Ramazan İpek’i özsavunma kullanarak öldüren Melek İpek’in yaşadıklarına dikkati çeken Yıldız, İpek’in müebbet hapis cezasıyla yargılanmasına tepki gösterdi. 
 
Bir aldıkça binler oluyoruz
 
Son dönemde TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven gibi kadın özgürlük mücadelesinde yer alan binlerce kadının tutuklandığına dikkati çeken Yıldız, bu tutuklamaların sebebinin kadın mücadelesinin geldiği aşama olduğunu söyledi. Kadın hareketinin erk zihniyete darbe vurduğunu sözlerine ekleyen Yıldız, şöyle dedi: “Kazanımlarımızı göze alamayan iktidar gözaltı, tutuklama ve cezaeviyle bizlere gözdağı vermeye çalışıyor. Onlar bir kişi aldıkça biz binlerce kişi oluyoruz. Çünkü biz toplumun yarısıyız.” 
 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.