Önüne geçilmezse saldırır

Cengiz Çandar

Cengiz Çandar

  • DEM Parti Amed Milletvekili Cengiz Çandar, Türk iktidarının önüne geçilmezse yeni bir saldırı başlatacağını belirterek, ancak savaşla bir yere varılamayacağını söyledi.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri ve Türkiye’nin saldırı hazırlığını MA’ya değerlendiren Ortadoğu uzmanı bir gazeteci-yazar da olan DEM Parti Amed Milletvekili Cengiz Çandar, Ortadoğu’da değişen dengelerin Türkiye gibi dış politikasını giderek militarize hale getirmiş, saldırgan eğilimlere yükselmiş bir devlete geniş hareket alanı sağladığını söyledi. Çandar, eğer Türkiye’nin önüne geçilmezse yakında yakında saldıracağını belirterek, şunları ifade etti: “Güney’e, Irak Kurdistan’ına yönelik büyük bir operasyon hazırlığı içindeler. Cumhurbaşkanı sürekli olarak Suriye’de 30 kilometre güneye inilip, orada bir hat kurulması gerektiğini söylüyor. Bahsettiği yer Rojava, orada Kürtler yaşıyor, insansız topraklar değil. Dolayısıyla bütün bunların önüne geçilmezse yakın gelecekte bu savaş tamtamlarının giderek, daha yüksek sesle işitildiği ve çalındığı Ortadoğu’da, Türkiye’yi yönetenler Kürtlere yönelik saldırgan politikasını devam ettirebilir. Bunun için elverişli ortam varmış gibi düşünebilirler. Bu bakımdan, Türkiye’nin karar vericileri ve yöneticileri aksine ikna edilmediği takdirde Kürt karşıtı politikalar için onlara daha geniş bir manevra alanı sağladıkları düşüncesine varacakları yeni bir durum var.”

Önüne geçilirse

AKP’li Erdoğan ve MHP’nin Kürtlere yönelik sorunu askeri yöntemlerle, zorla ortadan kaldırma, bastırma hedefiyle Başûr’da büyük çaplı bir saldırı sinyalini açıkça verdiğini tekrarlayan Çandar, “Eğer önüne geçilirse o zaman ayrı bir yöne doğru gider süreç. Geçilemezse şu andaki işaretler 31 Mart sonrası Türkiye ve Kürtler arası ilişkiler bakımından çok da insanı yüreklendirici gözükmüyor” dedi. 

Barış umudu var mı?

“Peki, barış umudu ne olacak?” diye soran Çandar, şöyle devam etti: “Dünyada hiçbir şey sürekli olmaz, sürekli savaş olmaz, sürekli barış durumları da olmuyor. Birbirleriyle yer değiştiriyorlar. Savaşın sonunda Türkiye bununla bir yere varılmayacağını, burnu sürtülerek anladığı takdirde barış iradesi toplumda, halkta, siyasi harekette var olduğu ve seslendirildiği, bunun peşinden koşulduğu sürece er ya da geç Türkiye barış yoluna dönecektir. Bizim gibilerin de zaten işi, gücü, işlevi, amacı sürekli olarak o barış iradesini, arzusunu, talebini her şeye rağmen her koşul altında ayakta tutmak ve bunun peşinden koşmak.”

Öcalan’ın yöntemleri listeledi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kürt sorununun çözümü için defalarca yol ve yöntemleri listelediğini hatırlatan Çandar, şunları söyledi: “Hangi adımın hangi sırayla atılacağı da anlatıldı. Şimdi bunları hayata geçirmek için bütün bu talepleri tekrar canlandırmak lazım ama bu taleplerin bir bölümünü biz tek başımıza yapamayız. İktidarından muhalefetine tüm partilerle görüşmek gerekir. Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz metnini, 2024 yılına tercüme edelim ve yola çıkalım.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.