Orman yangınları Güney Avrupa’yı kavuruyor

Dünya Haberleri —

Orman yangınları

Orman yangınları

  • Aşırı sıcakların tetiklediği orman yangınları Güney Avrupa ülkelerinde etkili olmayı sürdürüyor. Yangınlar Sicilya’da üç can aldı. Hırvatistan ve Portekiz’de de yangınlar nedeniyle acil durum ilan edildi. 

 

İtalya’nın güneyindeki Sicilya adasında aşırı sıcaklar nedeniyle 650 noktada orman yangınları yaşandı. Binlerce itfaiyeci yangınlara müdahale ederken özellikle Palermo çevresindeki dağlarda yangınların sürdüğü ifade edildi. 

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, 70'li yaşlarındaki bir çiftin kömürleşmiş cesetleri, bölgenin başkenti Palermo kırsalında yanmış evlerinde bulundu. Şehirde 80'li yaşlarının sonundaki bir başka kadın da bölgedeki yangınlar nedeniyle ambulansın evine ulaşamaması sonucu hayatını kaybetti.

 İtalyan itfaiyeciler, 390 orman yangının yaşandığı Calabria’da 98 yaşındaki yatalak bir adamın evini saran yangın nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti. 

Portekiz’de yangınlar tatil beldelerini etkiledi

Portekiz’de ünlü tatil beldesi Cascais yakınlarındaki bir doğal parkı saran alevleri söndürmek için binlerce itfaiyeci ve yerel halktan gönüllüler seferber oldu. Ancak şiddetli rüzgarlar yangına müdahale çabalarını zorlaştırıyor.  Orman yangını, başkent Lizbon'un batısında yer alan ve yaklaşık 145 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Sintra-Cascais doğal parkının bir parçası olan dağlık bir bölgede saat başladı.

Yangının patlak vermesinin ardından 189 aracın desteğiyle 600'den fazla itfaiyeci bölgeye sevk edildi. Yangın söndürme uçakları da yangına müdahale etti.

Rodos’un büyük kısmı yandı

Yunanistan'da bir haftadan uzun bir süredir devam eden orman yangınları Çarşamba günü hafifledi, ancak itfaiyeciler üç kişinin ölümüne ve binlerce turistin tahliye edilmesine neden olan alevleri kontrol altına almak için hala birçok noktada mücadele ediyor. Salı günü yangına müdahale eden Canadair CL-215 uçağının bir yamaca çarpması sonucu iki pilotun öldüğü Eğriboz adasındaki yangın söndürme çalışmaları sürüyor. Bölgede Pazar gününden beri kayıp olan 41 yaşındaki bir hayvan yetiştiricisi de uzak bir bölgede bir kulübede yanmış olarak bulundu.

Fransa’da da sürüyor

Fransa'da yaklaşık 100 itfaiyecin Nice uluslararası havaalanı yakınlarındaki Cagnes-sur-Mer ve Villeneuve-Loubet belediyelerinde çıkan orman yangınını kontrol altına almaya çalışıyor Fransız polisi 300'den fazla itfaiyecinin Arles şehri yakınlarındaki yangınları kontrol altına almak için mücadele ettiğini söyledi.

Hırvatistan’da rüzgar engeli

Orman yangınlarının etkilediği Hırvatistan'da rüzgar o kadar şiddetliydi ki yangın söndürme uçakları havalanamadı. İtfaiyeciler Salı günü geç saatlerde bir turizm merkezi olan Adriyatik şehri Dubrovnik'in hemen güneyinde yayılan orman yangınlarıyla mücadele etti. Ulcinj ve Petrovac kasabalarındaki şiddetli güney rüzgârlarının sahile vurmasıyla iki kişinin boğularak hayatını kaybettiği haber verildi. 

Kanarya Adalarında 200 hektar orman kül oldu

İspanya’ya bağlı Kanarya Adalarında ise 200 hektarlık ormanlık alan kül oldu. Adanın merkez bölgelerinde hızla yayılan orman yangını sonucunda yüzlerce köylü tahliye edildi.  Gran Canaria Ada Konseyi Başkanı Antonio Morales, yaklaşık 100 itfaiyeci ve dokuz uçağın yangını söndürmek için çalıştığını söyledi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.