Ortadoğu’dan da İmralı başvurusu

  • Türkiye, Kuzey Kürdistan ve Avrupa'nın ardından Ortadoğu’daki hukukçular da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ile görüşmek için Türk Adalet Bakanlığına başvuruda bulunuyor.

 

ERKAN GÜLBAHÇE

29 farklı baroya kayıtlı 775 avukat İmralı’ya gitmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapmıştı. Brüksel’de 14 Eylül’de yapılan basın açıklamasıyla da 22 ülkeden 350 avukatın Türk Adalet Bakanlığına başvurduğu duyuruldu. Güney Kürdistan, Kuzey-Doğu Suriye ve Mısır’da da avukatlar girişimde bulunuyor. 

Arap ülkelerinden avukatlar

Arap ülkelerinde çalışma yürüten Öcalan’a Özgürlük Avukatlar Komitesi’nden hukukçu Muhtar Gobaşi, Mısır, Lübnan, Irak, Ürdün ve Irak’tan avukat sendikaları başkanları, onlarca avukatın çalışma yürüttüğü büro temsilcilerinin de içinde olduğu 25 avukatın, bugün Türk Adalet Bakanlığına resmi olarak görüşme taleplerini ileteceğini söyledi. Gobaşi “Tecride karşı çıkıyor ve özgürlüğünü talep ediyorlar” dedi. Öcalan’ın fikirlerinin Arap halkı tarafından önemsendiğini belirten Gobaşi, Öcalan’ın özgürlüğü için diğer avukatlarıyla ortak girişimlerinin süreceğini de ekledi. 

Halkımızın da talebi

Süleymaniye’deki çalışmayla ilgili bilgi veren Av. Neriman Ehmed ise tecridin uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti. Öcalan’ın durumunun  tüm insan hakları savunucularının sorunu olduğunu vurgulayan Ehmed, “Öcalan’ın durumuna ilişkin kendilerini sorumlu gören onlarca avukat arkadaşla birlikte yaşanan bu hukuksuzluğa karşı daha fazla sessiz kalmak istemedik. Kürt Halk Önderi Öcalan ile görüşme ve özgürlüğünü sağlama beyanımızı ortaya koyacağız.  Türkiye hak ve özgürlükleri ayaklar altına alıyor. Bu hukuksuzluğa karşı avukatlar olarak mücadelemiz sürecek” dedi.

Yüzlerce avukat adına

Kuzey-Doğu Suriye’deki Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi Sözcüsü Ferzende Munzur ise şunları paylaştı: “Açıklama, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Bölgesi’ndeki 7 kanton ve Suriye’nin Halep, Şam, Lazkiye, Humus gibi şehirlerinde avukatlık yapan yüzlerce avukat adına yapılacak. Sayın Öcalan 20 yılı aşkın Suriye ve Kuzey-Doğu Suriye bölgelerinde kalmış, halkların gönlünü kazanmış. 19 Eylül’de bir anlamda avukatlar halktan aldıkları vekaletle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı gönül borçlarına ödemek ve özgürlüğü için adım atmak istiyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.