Oto lastiği almak suç oldu

❏

  • Yerine kayyum atanan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen Diyadin Belediyesi Eşbaşkanı Betül Yaşar’ın tutuklanma gerekçeleri; belediye araçları için alınan oto lastikleri, araçların tamiri, işe alımlar ve Yaşar’ın HDP kongresine katılması olarak sıralandı.

Evine yapılan baskın sonucu gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak yerine kayyum atanan Diyadin Belediyesi Eşbaşkanı Betül Yaşar’a isnat edilen suçlamalar arasında ”Belediye için oto lastiği alması”, ”Newroz etkinliğine katılması”, ”HDP kongresinde saygı duruşunda bulunması” ve ”Belediyeye alınan personel” ile ”Eşbaşkanlık” bulunuyor.

Oto lastiği almak neden suç?

Yaşar’ın tutuklanmasına neden olan en ilginç ”suçlardan” biri belediye araçlarına oto lastiği almak oldu. Savcılık ve kollukta ifadesi alınan Yaşar’a, ”Belediye için alınan oto lastik ve araç bakım hizmeti için ilgili işyerlerinden doğrudan temin usulü ile yapılan harcamalar konusunda nasıl bir kriter uygulayarak bu firmaları seçtiniz?” sorusu soruldu. Yaşar ise, ”(…) Söz konusu lastik firmasından belediyenin oto lastik ihtilaçları karşılanır. Bu iş Diyadin’de bulunan ve faturalı lastik satan işyerleri arasında sırayla devam eder. Bunlar dışındaki lastikçiler fatura vermediği için belediye onlarla çalışmaz. Bu iki firma arasında lastik işleri dönüşümlü olarak yapılır. Ayrıca idare isterse bu işi piyasa araştırmasından sonra külfeti en az olan tek firmaya da verebilir. Bu da başkanın onayıyla olur. Söz konusu kişinin oto tamir dükkanı vardır. Diyadin’de oto tamiri yapan iki işyeri vardır. Bizim dönemimizden önce bu işi başka bir firma yapıyordu. Ancak biz başkanlığa geldiğimizde önceki dönemden kalan araçların bakım ve onarımlarının deneyimsiz kişilerce yapıldığından arızalar meydana geliyordu. Biz de yaptığımız araştırmalarda söz konusu kişinin işinde iyi ve deneyimli olduğunu tespit ettik. Bu nedenle söz konusu kişiye Doğrudan Temin ile işi verdik. Ayrıca oto tamir işlerinde güvenirlilik önemlidir. Söz konusu kişi de bu konuda güvenilirdir” cevabı verdi.

Araç tamiri de suç?

Kolluk ve savcılık yine aynı konu ile ilgili, ”Piyasa araştırması yaparken uygulanan kriterler nelerdir? Diyadin ilçesinde bu işi yapabilecek şahıs ve firmalar var mıdır?” sorusunu yöneltti. Yaşar da ”Piyasa araştırması mevzuata göre Satın Alma Birimi yapar. Gerekli işlemlerden sonra en son bana gelir ve onaylarım. En az külfeti olan ve işini en iyi yapanlara bu işler verilir. Ayrıca bizimle faturalı çalışması gerekiyor. Diyadin’de faturalı iş yapan firmalarla çalışmak zorundayız bu mevzuat için de bir gerekliliktir” dedi.

Saygı duruşu da 

Savcılık, Yaşar’ın üyesi olduğu HDP’nin kongresine katılmasını da suç olarak dosyaya koydu. Savcılık, Yaşar’a Ağrı il örgütünün 9 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirdiği kongrede neden saygı duruşunda bulunduğunu suçlama olarak sordu.

Personel işe nasıl alındı? 

Yaşar’a belediyeye alınan personellerin nasıl alındığı, kimler olduğu sorusu sorulurken, soruşturma evrakında belediye alınan personellerin teyze, amca, hala ve uzak akrabalarına kadar yapılan güvenlik soruşturması detaylarının da yer alması dikkati çekti. Yaşar bu iddiaya ise şöyle cevap verdi: ”Bu kişiler işe alınırken İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan (İŞ-KUR) ilan verildi. Başvuruları değerlendirmek üzere bir komisyon kuruldu. Mülakat yapılarak sonucuna göre bu kişilerin işe alımları gerçekleştirildi. Bu kişilerin bir örgütle ilişkilendirilmesi doğru değildir. İşe aldığımız bir personele ilişkin ‘babası örgüt üyesidir’ deniliyor. Ancak bu kişinin amcası şuan AKP belediye meclis üyesidir.”

Neden Newroz’a katıldın?

Savcılık ve hakimlikte, Yaşar’a eşbaşkanlığın nasıl uygulandığı, neden Newroz etkinliğine katıldığı da soruldu. Hakimlik, bu iddialara rağmen Yaşar’a Adli Kontrol Tedbirleri’nin yeterli olmayacağına karar vererek tutukladı.

AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.