İstanbul’da gözaltına alınan 41 kişi içerisinde yer alan İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, emniyette geçmişten farklı olarak özel yetiştirilmiş ve farklı işkence tekniklerini uygulayabilen bazı ekiplerin olduğunu söyledi.
İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, 3 günlük gözaltı süreci boyunca ters kelepçelendiğini dile getirerek, kendisinin de darp edildiğini belirterek0 “Fiziksel şiddetin yanı sıra her anlamda hukuksal şiddete de maruz kaldık’’ dedi.
‘’Özellikle karşılaştığımız bazı olaylar özel talimatla, bazı gruplara direkt olarak cezalandırılma amaçlı uygulanan şiddetin söz konusu olduğunu gösterdi” diyen Yoleri, gözaltında polisin işkencesine karşı çıktıklarında polislerden birisinin kendilerine, “Bunun bir özel talimat olduğunu bilin, gerisini bana da sormayın” şeklinde yanıt verdiğini aktardı.
Yoleri, gözaltı sürecinde bütün arkadaşlarının işkenceden geçirildiğini söyleyerek, “Bazı arkadaşlarımızda izler var, bunlar kaba olarak görünebilinenler; ama pek çok kişiye de çok tekniki işkence yaptılar. Mesela kulaklarının arkasında belli noktalara, omuzlarındaki belli noktalara şiddet uygulayarak yani görünmeyen, izi olmayan işkencelerdi. Güvenlik güçlerinin işkencede daha ustalaştırıldığını, işkence yapmaya uygun bir psikolojinin yerleştirilmeye çalışıldığı ya da kısmen yerleştirildiğini gözlemledik” şeklinde konuştu.
İSTANBUL
10 aydır hücrede
Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 10 aydır tek kişilik hücrede tutulan Kobanêli Mustafa Muhammed Ali, “Ne ailem ziyaretime gelebiliyor ne de arkadaşlarımla görüşebiliyorum. Diri diri öldürmek istiyorla” dedi. Cezaevinde baskıların katmerleştiğini belirten Ali, tutukluların tüm haklarının elinden alındığını söyledi.
ADANA
18 ay oldu iddianame yok
Mardin’in Derik ilçesinde geçtiğimiz yılın Şubat ayında tutuklanan 33 siyasetçi ve belediye çalışanı hakkında iddianame hala hazırlanmadı. Soruşturma dosyası iki kez “eksik delil” gerekçesiyle başsavcılıktan döndü. Dosya üçüncü kezdir başsavcılığa gönderildi. Aralarında İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Derik Belediye Eşbaşkanları Sabahat Çetinkaya ve Abdulkerim Erdem’in de bulunduğu siyasetçiler hakkında yürütülen soruşturma dosyası üzerindeki “gizlilik kararı” ise kaldırılmadı.
MARDİN