Özgürlük için Amara’ya yürüdüler

Amara

Amara

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeniyle Amara'ya yürüyüş yapıldı. Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Sayın Öcalan’ın, halkımızın, toprağımızın özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Yükümüz çok ağır, ancak paylaşarak başarabiliriz” dedi.
  • DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Özgürlük Yürüyüşü devam ediyor. Bugün yüzümüz Amara’ya dönük, yüzümüz Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne dönük olacak” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), DBP ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Parti (DEM Parti) öncülüğünde, Abdullah Öcalan'ın doğum günü nedeniyle Riha’nın Xelfeti (Halfeti) ilçesi Amara Mahallesi’ne "Her yer 4 Nisan her yer direniş" şiarıyla yürüyüş yapıldı.

Yürüyüşe, Riha, Mêrdîn, Amed, Dîlok, Mersin ve birçok kentten Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Abdullah Öcalan’ın vasisi Mazlum Dinç, DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, MED-TUHAD-FED Eşbaşkanı Kerem Canpolat, DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, DEM Parti milletvekilleri ile binlerce kişi katıldı. Barış Annelerinin mor rengi başta olmak üzere rengarenk fistanlar giyerek, yeşil-sarı-kırmızı kuşanması kutlamaya renk kattı. Açıklama öncesi bekleyişi halayla kutlamaya çeviren kitle ellerinde taşıdıkları çiçeklerle “Rojbûna te pîroz be ey Serok Apo” sloganları atarak Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutladı.

Tüm engellemelere rağmen Pirsûs'un (Suruç) Aligor Mahallesi’nde bir araya gelen kitle basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada alkışlar eşliğinde sık sık “Rojbûna te pîroz be ey Serok Apo” sloganları atıldı.

 

 

Güneş’in toprağı

Açıklamada konuşan DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, halkı selamlayarak, şunları söyledi: “Güneş’in toprağına hoş geldiniz. Bu topraklar kutsaldır. Bu toprakların anneleri de kutsaldır. Bundan 75 yıl önce bu topraklarda Sayın Öcalan dünyaya geldi. Doğum günün kutlu olsun Sayın Öcalan, halkımızın doğum günü kutlu olsun. Bir ulus varsa o ulusun önderi de vardır. Bizim de Önderimiz Sayın Öcalan’dır. Kürt halkı 40 yıldır mücadelesine, Önderine sahip çıkıyor. O nedenle 4 Nisan’ı kutluyor ve yönünü Amara’ya çeviriyor. Sahiplenişinizi selamlıyoruz. Yolumuz uzundur. Sayın Öcalan’ın yaşı 75’tir. Biz Sayın Öcalan’ın, halkımızın, toprağımızın özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Annelerimiz barışa hasret kaldı. Canlarını, çocuklarını verdiler, binlerce kişi can verdi, binlerce kişi cezaevine girdi. Bugün cezaevlerinde açlık grevi sona erdi ancak başka bir boyuta evrildi. Diyorlar ki biz telefon görüşüne, görüşlere ve avukat görüşüne çıkmayacağız. Onların sesini yükseltmeliyiz. İşimiz çok fazla ve yükümüz çok ağır. Ancak bu yükü paylaşarak başarabiliriz. Cezaevlerine ses olmalı ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Doğum günün kutlu olsun.”

 

 

Kürtler size ders verdi

DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da basın açıklaması yapılmasın diye devletin tüm gücünü seferber ettiğine işaret ederek, şöyle konuştu: “Mevcut iktidar kaybediyor. Yüz yıldır Kürtlere karşı yürütülen savaşta bu ülkenin kadınları, gençleri, emekçileri, güvenlik güçleri ne kazandı? İkinci yüzyılda da savaş politikalarını sürdürüyorlar. Geçit vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Ülke çok ciddi bir buhran içinde. Bu ülkede demokrasi, hukuk, adalet ayaklar altında. Bütün bunların olduğu yerde son sözü kuracak olan AKP-MHP iktidarıdır. Seçimlerde halk büyük bir cevap verdi. Kürtler size ders verdi. Kurdistan’da varlık gösteremeyen iktidarın kendisi sahte seçmenlerle Kürt halkının kazanımlarını gasp etmek istedi. Van’da halk cevap verdi. Hilvan’da da Şırnak’ta da Bitlis’te de halk cevabını verecek. Onlar da biliyor gücümüzü. Onlar ‘Çözüm sürecini derin dondurucuya kaldırdık’ dedi. Kürtler derin dondurucunun fişini çekti. 25 yıllık tecrit koşullarına rağmen dipdiri duran Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlu olsun.”

 

 

Yüzümüz Amara’ya dönük

Halkın 31 Mart seçimlerinde iktidara da muhalefete de demokratik kurumlara da bir cevap verdiğinin altını çizen Uçar, şunları dile getirdi: “8 Mart’ta ‘Jin jiyan azadî’ ile 21 Mart’ta özgürlük ruhuyla yanıt verildi. O yüzden İmralı Cezaevi kapatılmalı. Sayın Öcalan’ın yeni çözüm sürecindeki rolünü oynayabilmesi için gerekli girişimler yapılmalı. Sayın Öcalan’ın fikirleri dünyada tartışılıyor. Bu sorun çözümsüz değil. Bu sorunda ısrar edenler en büyük cevabı aldılar. Özgürlük Yürüyüşü devam ediyor. Bugün yüzümüz Amara’ya dönük, yüzümüz Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne dönük olacak. Kürt sorununun demokratik çözümü ve Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için elimizden geleni yapacağız. Tecrit rejimiyle iktidarın yönetmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Kürt Halk Önderi’nin doğum günü kutlu olsun, mücadelemiz kutlu olsun.”

Açıklama slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu, kitle Amara’ya doğru yola çıktı. Haber hazırlanırken yolculuk devam ediyordu. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.