Cesur bir gazeteci: Deniz Fırat

Kadın Haberleri —

Deniz Fırat (Leyla Yıldıztan)

Deniz Fırat (Leyla Yıldıztan)

  • 8 Ağustos 2014'te DAİŞ tarafından katledilen Deniz Fırat hem mücadelesiyle, hem de gazeteciliğiyle geride önemli bir miras bıraktı. Deniz; cesurdu, özveriliydi. Yaşamının son dakikasına kadar DAİŞ vahşetini dünyaya kamerasıyla, son dakikasına katıldığı televizyonların haberlerinde anlattı. Hayata gözlerini yumduğunda haber başındaydı.

Gazeteci Deniz Fırat’ın (Leyla Yıldıztan) şehadetinin üzerinden 8 yıl geçti. Deniz, DAİŞ çetelerinin Mexmûr ve Şengal’e yönelik saldırılarını dünya kamuoyuna duyuran özgür basın çalışanlarındandı. 8 Ağustos 2014'te DAİŞ çetelerinin Mêxmûr'a yönelik saldırısını takip ederken ağır yaralandı. Hastaneye yetişmeden yaşamını yitirdi. 

Gazeteci Deniz Fırat’ın yaşamını Jinnews’ten Medya Ürün ve Derya Ren, Deniz’in kız kardeşi ve mücadele yoldaşı Binevş Sarya’nın anlatımlarından yola çıkarak anlattı. Ürün ve Ren’in anlatımıyla Deniz Fırat’ın ailesi, kız kardeşleri, aynı zamanda yoldaşları ve mücadelesinden kısa bir derleme sunuyoruz.

Wan’da doğudu

Deniz 1984 yılında Wan’ın (Van) Ebex (Çaldıran) ilçesine bağlı Xecîxatun (Hangedik) köyünde dünyaya geldi. Annesi 5’inci çocuğu Sarya’yı dünyaya getirirken yaşamını yitirdi. Devletin baskıları nedeniyle 7 yaşındayken ailesi ile birlikte göç yollarına düştü. Wan’ın Ebex ilçesinden Rojhilatê Kurdistan’a göç eden aile kısa bir süre sonra (1991’de) Xakurkê’ye göç etti. 1991-1992 yıllarında Türkiye ve KDP’nin işbirliğinde Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıya tanık oldu. Burada bir süre kardeşi Sarya ile birlikte şehit Bêrîtan’ın (Gülnaz Karataş) yanında kaldı.

İki kız kardeşi şehit düştü

Deniz’den önce 1990’lı yıllarda PKK’ye katılan ablası Binevş (Ayfer Yıldıztan), 1997 yılında Zap’ta çıkan bir çatışmada şehit düştü. 2 yıl sonra 8 Ağustos 1999’da mücadaleye birlikte katıldığı kardeşi Sarya şehit düştü. Binevş ve Sarya'nın mücadelesini devralan Deniz’in diğer kız kardeşi, şehit düşen ablalarının ismini Binevş Sarya kod adıyla aldı ve hala da onların isimini taşıyor. 

Özgürlük mücadelesiyle tanışma ve sonrası

Ailesinin ve kız kardeşlerinin mücadeleyle tanışma dönemlerini anlatan Binevş Sarya, babasının özgürlük mücadelesiyle sınır hattında kaçakçılık yaptığı sırada tanıştığını belirtiyor. Baba, Komutan Egîd’i (Mahsum Korkmaz) tandığı 1980 yılında da milisliğe başlıyor. Sonrası devlet baskıları ve Rojhilatê Kurdistan’a göç süreci. Fakat Rojhilatê Kurdistan’da da Türk devletine bu kez İran devleti ekleniyor. 

O dönemi için Binevş Sarya şöyle diyor: “O süre içerisinde hem Türk devletinin hem de İran hükümetinin baskıları devam etti. Türk devleti MİT ve ajanları ile aileyi sürekli baskı altında tutmaya çalışıyordu. O yıllarda İran hükümeti tarafından annem, babam, ben ve bir kardeşim tutuklandık. Cezaevinde kısa bir süre kaldıktan sonra serbest bırakıldık. Sonra Urmiye kentinde kaldık. Urmiye’de bulunduğumuz eve iki defa bombalı saldırı oldu, bu saldırılardan bir tanesinde bomba patlamadığı için herhangi bir zarar oluşmadı, diğerinde ise ses bombası olduğu için kimseye zarar gelmedi. Yaşadığımız bu kadar baskıdan kaynaklı Rojhilat’tan çıkmak zorunda kaldık. Xakûrkê’ye geldik, orada bir süre kaldıktan sonra 1991 yılı çatışmaları başladı. Ve bizler de aile olarak birkaç ay o çatışmaların arasında kaldık. Çatışmaların devam ettiği süreçte gerillalar tarafından o bölgeden çıkarıldık.” 

Deniz ve Sarya dönmüyor

Deniz Fırat’ın özgürlük mücadelesine katılımını da anlatan Binevş Sarya şunları aktarıyor: “Babam ablam Binevş’i görmek için Xakûrkê’ye gidiyor, yanında ablam Deniz Fırat ve Sarya’yı (Sakine Yıldıztan) götürüyor. Ancak Deniz ve Sarya orada kalmaya karar veriyor.” 

Abla Binevş, doçkacıydı

Türk devletinin 70 savaş uçağı ile Zelê’yi bombaladığı zaman ablası Binevş’in doçka silahı ile F-16 düşürdüğünü anlatan Binevş Sarya, bunun PKK’de bir ilk olduğunu söylüyor ve devamla şöyle diyor: “Bu eylem kadın ordusu açısından çok önemli bir gelişmedir. Ancak Heval Binevş, 1997 yılında Zap’ta Kûrejaro’da Türk devletinin KDP’nin desteği ile yürüttüğü operasyonda şehit düşüyor. Heval Sarya ise, 8 Ağustos 1999 yılında eylem hazırlığı içerisinde bulunduğu süreçte Heval Medya ile bir arkadaş yaralanıyor. Sarya, Medya’yı yalnız bırakmak istemiyor ve yanında kalıyor. Ancak peşmergelerin eline düşmemek için kendilerinde bomba patlatıyorlar ve ikisi şehit düşüyor.” 

Deniz için zor bir dönem

Deniz Fırat, Sarya’nın şehadetini 1999’da Başûr’a geri çekilmede öğreniyor. Bu dönem Deniz için ağır geçiyor. Deniz, Sarya’nın şehit düşmesini şu şekilde tanımlıyor: ‘Benim için yeni bir yaşamın başlangıcı oldu. Heval Binevş ve Sarya şahsında mücadeleye daha fazla nasıl katkı sunabilirim üzerinden yoğunlaşma yaşadım.” Binevş Sarya  o döneme ilişkin söyle diyor: “Heval Deniz ne kadar çok zorlu süreçten geçerse geçsin bir şekilde güçlü çıkmayı biliyordu. … Deniz onların hayalini gerçekleştirmek için çaba gösteriyordu ve bunun için büyük mücadele veriyordu.” Deniz’in yaşama sevincinin büyük olduğunu anlatan Binevş Sarya, onun her alanda kendini geliştirdiğini söylüyor.

Basın çalışması

Birçok çalışmada ve sahada kalan Deniz, 2007 yılında basın çalışmalarına geçiyor. 2014 yılında DAİŞ Şengal ve Mexmûr’a saldırdığında kamerasını, fotograf makinesini alıp, DAİŞ vahşetini dünyaya duyuran gazeteciler arasında yer alıyor. Şengal’in ve Mexmûr’un DAİŞ vahşetine karşı direnişin sesi oluyor. Gün gün, an an savaşı aktarıyor. 8 Ağustos 2014 yılında Mêxmûr’un Karaçox bölgesinde haber takibi esnasında yaralanıyor. Deniz, kız kardeşi Sarya’nın şehit düştüğü tarihte yaşamını yitiriyor. DAİŞ vahşetini dünyaya anlatan basının yüzü olan Deniz Fırat hem mücadelesiyle, hem de gazeteciliğiyle geride önemli bir miras bıraktı. Özgür basının gelişimine katkı sundu. Deniz cesurdu, özveriliydi. Görevini korkmadan, geriye adım atmadan sürdürdü. DAİŞ’in zulümünü çektiği görüntülerle gösterdi, katıldığı televizyonların son dakika haberlerinde anlattı. Zulüm karşı, vahşete karşı insanın, insanlığın sesi oldu… 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.