Özsavunma zorunlu bir ihtiyaç

Kadın Haberleri —

.

.

  • İzmir'de bir grup üniversiteli kadın öncülüğünde özsavunma atölyesi düzenleniyor. Atölye katılımcısı İzel Graca, “Neden özsavunmayı öğreniyoruz? Neden mücadele etmeye zorlanıyoruz? Kimler bizi korkutuyor? Adalet neden işlemiyor? Biz neden kendimizi korumak zorundayız? soruları üzerinden sorgulamaya gideceklerini söyledi. 

SEMRA TURAN
MA/İZMİR
    
Kadınlara yönelik saldırıların arttığı İzmir’de bir grup üniversite öğrencisi, öz savunma eğitimi için çalışma başlattı. Sanal medya üzerinden öz savunmaya dair paylaşımlar yapan öğrenciler, “Neden özsavunma?” sorusunu yöneltti. Kadınlar, artık korkuyla yaşamak istemediğini, bu nedenle özsavunmanın şart olduğunu üzerine yanıtlar vererek, bu anlamda eğitim çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı.  
 
40 yaş üstü kadınlar da var 
 
Öğrenciler talepler doğrultusunda 5 günlük özsavunma atölyesini 2 Haziran’da gerçekleştirecek. Bir ay gibi bir süreçte örgütlenen çalışma kapsamında birbirini tanımayan 50 kadın öz savunma eğitimini almak için başvuru yaptı. Başvuru yapanlar arasında özelikle gençler, LGBT’i+ ile 40 yaş üstü kadınlar bulunuyor. 
İstanbul’dan gelen öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek  atölyede şiddete karşı nasıl bir savunmayla karşı koyulacağı üzerine eğitim verilecek. 
Atölye düzenleyicilerinden İzel Graca, özsavunmanın kadınlar açısından önemi hakkında konuştu. 
 
Özsavunma haktır 
 
“Öz savunma haktır” diyerek böylesi bir çalışmayı başlattıklarını belirten İzel, tehlikenin her an her yerde olduğunu, yaşamak için mücadele etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Güvenilir bir ortamda kendilerini savunmayı öğrenmek istediklerini aktaran İzel, “Bu sebeple bir araya geldik. Başvuru yapan kadınlar kendilerini korumak istiyor. Her yerde şiddet ile karşı karşıyayız. Buna karşı cesaretlenmek istiyoruz” dedi.
 
Güçlendiriyor
 
Fiziki öz savunmaya gelen tüm taleplerin düşünsel öz savunmanın sonucu olduğunu ifade eden İzel, “O nedenle özsavunmayı sadece fiziki ele almıyoruz. Bir taciz veya tecavüz failine karşı karşıya geldiğimizde atacak bir yumruğumuzun olduğunu bilmek, bizleri düşünsel olarak güçlü kılıyor, güvende hissettiriyor. O nedenle özsavunma düşünsel ve fiziksel anlamda birbirini tamamlıyor” diye konuştu. 
 
Özsavunma zorunlu
 
İzel, genç bir kadın olarak yaşadığı korkunun kendisini deforme ettiğini belirterek, buna karşı her yeri mücadele alanına çevirmek istediğini aktardı. İzel, “Türkiye’deki kadınların kaderi her gittiği yerde bir korkunun üzerine yürümekle yazılıyor. Ben-biz artık korkuyla yaşamak istemiyoruz. Akşam saatlerinde bir sokağa girerken nefes nefese kalbimizin sesini duyarak, bitirmek istemiyoruz. Korkuyu yenmek ve üzerine gidebilmek için özsavunmanın ekmek ve su kadar ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye belirtti. 
 
Sorgulatacak
 
İzel Graca, 5 günlük atölyenin yetersiz olsa da “Neden özsavunmayı öğreniyoruz? Neden mücadele etmeye zorlanıyoruz? Kimler bizi korkutuyor? Adalet neden işlemiyor? Biz neden kendimizi korumak zorundayız?” sorularına yanıtların bulunması için bir sorgulamaya götüreceğini kaydetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.