Özür dilemek için geldim

Yurt Dışı Haberleri —

Kıbrıslı vekil Constantinos Efstathio

Kıbrıslı vekil Constantinos Efstathio

  • Kıbrıslı vekil Constantinos Efstathio, Kenan Ayaz’ı Almanya’ya teslim eden Kıbrıs’ın da anti-Kürt kampına katıldığını belirterek, “Kıbrıs makamları ve Kıbrıs adaletinden gördüğü muamele nedeniyle Kenan Ayaz’dan özür dilemek için buradayım” dedi.

REWŞAN DENİZ

Almanya’da 129/b maddesinden 7 aydır tutuklu bulunan Kenan Ayaz’la dayanışmak için Hamburg’a gelen Kıbrıslı Milletvekili Constantinos Efstathio, “Kıbrıs’ta 50 yıllık Türk işgalinden sonra insanlar pes etti. Cesaretlerini kaybettiler ya da pek çok nedenle kandırıldılar. Kenan Ayaz bize özgürlük ve hürriyet yolunda destek verdi” dedi.

Siyasetçi Kenan Ayaz, 15 Mart 2023 tarihinde Kıbrıs Larnaka havaalanında Alman devleti tarafından çıkarılan tutuklama ve iade talebi doğrultusunda gözaltına alınıp, tutuklanmıştı. Sonrasında Kıbrıs devleti tarafından Haziran ayında Alman devletine iade edilmişti. Almanya’da tutuklu yargılanan Kenan Ayaz'ın ilk duruşması 3 Kasım tarihinde yapıldı. Hamburg Eyalet Mahkemesi’ndeki duruşmalara bu hafta 15 ve 17 Ocak tarihlerinde devam edildi.

Almanya’ya iade öncesi Kıbrıs’ta Ayazla dayanışma içinde olan 10 Ocak’ta Hamburg’da görülen duruşmaya da katılarak desteğini sunan Milletvekili Efstathio, Ayaz’ın dava sürecini ve Kürt siyasetine dönük kriminilazisyon politikalarını gazetemize degerlendirdi.

'Özür dilemek için geldim’

Constantinos Efstathio, Kıbrıs makamları ve Kıbrıs adaleti tarafından gördüğü muamele nedeniyle Kenan Ayaz’dan özür dilemek için duruşmayı izlemeye geldiğini belirterek, “Ayrıca Kıbrıs halkı olarak minnettarlığımızı da ifade etmek istiyorum. Kim olursanız olun, ne kadar güçlü ya da zayıf olursanız olun, özgürlüğünüz için, adalet ve demokrasi için mücadele ettiğinizde çok güçlüsünüz ve bu mücadele için birlik olmalısınız. Bu yüzden buradayım” dedi.

‘Kaybettiğimiz manevi gücü verdi'

Efstathio daha önce bir röportajında “Kenan Ayaz halk olarak kaybettiğimiz onurumuz” ifadelerini kullanmıştı. Bununla ne demek istediğini açıklamasını istediğimiz Efstathio şu sözlerle cevap verdi: “Kıbrıs’ta 50 yıllık Türk işgalinden sonra insanlar pes etti. Cesaretlerini kaybettiler ya da pek çok nedenle kandırıldılar. Kenan Ayaz bize özgürlük ve hürriyet yolunda bir destek verdi. Özgürlük mücadelemize devam edebilmemiz için bize kaybettiğimiz manevi gücü verdi.’’

 

Hamburg Eyalet Mahkemesi önünde açıklama

 

Avrupa kriminalize ediyor

Avrupa devletlerinin Kürtlerin mücadelesini kriminalize ettiğine işaret eden Efstathio Kıbrıs hükümetinin tutumunun da endişe verici olduğunu vurguladı. Milletvekili Efstathio şöyle konuştu: “Kıbrıs yönetiminin sergilediği tavır da düşündürücüdür. Maalesef Kürt mücadelesi kriminalize ediliyor. Kürt halkı mücadele ederek çok şey kazandı bu yüzden Türk rejimi, Erdoğan rejimi, bunu kriminalize ederek daha güçlü hale gelmesini engellemeye çalışıyor. Maalesef Avrupa PKK’yi bir ‘terör örgütü’ olarak kabul etmiş olsa da herkes var olan gerçeği biliyor. O gerçek de şudur; PKK, Kurdistan halkının özgürlüğü için mücadele ediyor. Avrupa, PKK’nin bir ‘terör örgütü’ olduğunu kabul ederek Kürtlere karşı uygulanan kriminilazisyon politikalarını onaylamış oluyor.”

'Hayır diyecek dirayetten yoksun’

Kıbrıs devletinin de Almanya’nın Ayaz için yaptığı başvuruya yeşil ışık yakarak bir bakıma Kürt mücadelesinin kriminalize edilmesine destek verdiğini kabul eden Efstathio şöyle devam etti: “Ne yazık ki, gücümüz yok. Hayır diyecek dayanıklılığımız yok. Kıbrıs maalesef zayıf bir politika yürütmekte ve yeteri kadar dinamiği yok. Bir terörist ile bir özgürlük savaşçısı arasındaki farkı göremiyoruz. Kıbrıs’ta ihtiyacımız olan şey bu dayanıklılıktır. Bunca yıldır bunu neredeyse kaybettik. Bu yüzden Kenan Ayaz’ın bize biraz dayanıklılık, biraz güç ve gelecek için bir vizyon verdiğinde ısrar ediyorum.

Kıbrıs da anti-Kürt kampına girdi

Biz topraklarının yüzde 38’i işgal altında olan bir ülkeyiz, işgalin ne olduğunu, saldırganlığın ne olduğunu biliyoruz ama özgürlüğü, özgürlük savaşçısı ile terörist arasındaki farkı görecek dirayetten yoksunuz. Kıbrıs hükümetinin bu anti-Kürt kampına girmesi kendi tercihi olmamasına rağmen bu duruma karşı ayağa kalkıp seslerini yükseltememeleri, dünyadaki her özgür insan için kabul edilemez bir durumdur.”

Almanya’da Kenan Ayaz’ın ceza almayacağı umudunu korumak istediğini belirten Efstathio bu konuda ise şunları belirtti: “Ceza alırsa büyük hayal kırıklığına uğrarım. Sonuçta Almanya vizyon sahibi insanların, devrimci hareketlerin, insana duyarlı insanların anavatanı olmuştur. Bu miras maddi sebepler yüzünden kaybolacak.”

'Onlar terörist değil’

PKK’nin dağlarda Türk ordusuna karşı savaştığını  vurgulayan Constantinos Efstathio son olarak şunları söyledi: ‘Onlar terörist değiller, terörist eylemlerde bulunmuyorlar. Her ne kadar Türk devleti onları işlemedikleri eylemlerle suçlamaya çalışsa da. Bu paradoksal bir durum. Sadece Kürt veya Kıbrıs halkına değil Türkiye dahil o bölgenin halklarına şunu söylemek isterim; hepimiz kardeşiz ve zannettiğimizden daha çok ortak yönlerimiz var. Barış, özgür yaşam ve demokrasi istemek gibi.’’

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.