Parayı duyunca, iklim anlaşmasını onayladılar

Dünya Haberleri —

Paris İklim Anlaşması

Paris İklim Anlaşması

  • Dünya Bankası, Almanya ve Fransa’nın, Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması ve yürürlüğe koyması ardından Türk devletine temiz enerji projeleri için 3,1 milyar euro kredi verecek.

 

Reuters haber ajansı, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan Türkiye’ye temiz enerji projeleri için Dünya Bankası, Almanya ve Fransa’nın tarafından 3,1 milyar euroluk kredi vereceğini yazdı. Reuters’a konuşan bir kaynak “Miktara ilişkin anlaşma sonuçlandı, bu yüzden Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı parlamentodan geçirdi” diye belirtti.

Diğer dört kaynak ise mutabakatın son halinin henüz kararlaştırılmadığını, tüm taraflar imzalayana dek hiçbir şeyin kesin olmadığını söyledi.

Türk devleti, Paris İklim Anlaşması’nı 22 Nisan 2016 imzalayan ilk ülkeler arasında yer almış, fakat meclisten geçirmemişti.

Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde sera gazları salınımını azaltmayı amaçlayan 196 ülkenin imza attığı bir anlaşma.

Anlaşma hedefleri şunlar;

* Küresel sıcaklığı 1,5 dereceye kadar düşürmek.

*İnsan faaliyetleri nediniyle ortaya çıkan sera gazlarını, 2050- 2100 yılları arasında ağaç, toprak ve okyanusların doğal yollardan sindirebileceği bir noktaya çekmek.

*Yoksul ülkelere "iklim finansı" ayrılması ve yenilenebilir enerjiye geçişlerini sağlamak için bütçe ayrılması.

Anlaşma 195 üye ülke tarafından imzalanması bakımından, dünya tarihinde iklim değişikliği ile ilgili en geniş kabul görmüş anlaşma olma özelliğine sahip. Anlaşmadan geri çekilmesi durumunda ülkelere cezai yaptırım uygulanıyor.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.