Paris’te on binler: Katilleri tanıyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

Paris République meydanı Foto: Erkan GÜLBAHÇE

Paris République meydanı Foto: Erkan GÜLBAHÇE

  • Avrupa’nın dört bir yanından Paris’te buluşan Kürtler ile dostları Fransa devletine seslendi: "Dava dosyalarındaki gizlilik kararını kaldırın. Katliamları bir an önce aydınlatın. Bu, Fransa’nın görevidir."
  • "Fransa, Kürt halkının haykırışını duymalı, öfkesini görmeli" diyen CDK-F Dış İlişkiler Temsilcisi Agit Polat, "Eğer PKK listede olmasaydı, dün üç Kürt kadın, bugün de Evîn Goyî katledilmeyeceklerdi. Sonuna geldik. Artık bir karar vermelisiniz" diye seslendi

Haber ve Foto Ekibi: SELMA AKKAYA/ERKAN GÜLBAHÇE/ŞAHİN BOZLAR/MURAT MANG/ERDOĞAN ZAMUR/ROBIN ARJIN/SABRİ BÖLEK - PARİS

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin merdivenleri günlerdir ağır tarihsel bir yükü taşıyor. Üzerinde Evîn Goyî ve Abdurrahman Kızıl’ın fotoğraflarının yanına iliştirilmiş çiçekler, saygı ile önünden geçen her halktan insan... Kimi ellerini açmış dua ediyor, kimi hacını öpüyor, kimi katliamdan geçmiş bir deneyimle Ermeni, Keldani, Asuri, Kabil, Afgan, Yahudi olup çiçeği ile incitmekten korkar gibi çiçeği ve  mumu iliştiriyor merdiven başlarına...
Günlerdir ayakta olan Sakine, Rojbin, Ronahi ile Evîn’in, Mîr ve Abdurrahman’ın yoldaşları son saniyesine kadar 7 Ocak Paris eyleminin en iyi şekilde geçmesi için hazırlıkları tamamlarken, onların misafirlerini karşılamak için çırpınıyor adeta... Bir kez daha Kürtler Evînleşip Kurdistan olurken, utanca boğulan Paris 10 yılın ağırlığı ile sabaha dönüyor. İlk otobüsler, 7.00’den itibaren Gare Du Nord alanına ulaşmaya başlıyor. Katliamın yaşandığı Kurdistan Enformasyon Bürosu önünden saygı ile geçen Kurdistanlılar, ellerinde getirdikleri çiçekleri kapı önüne bırakıyor. Kimi Sakine’nin suyunu içtiği pınarların başından getirdiği çıraları yakıyor. “Şehit Namirin”, "Heyfa wî ji we re namîne" sözlerine dönüşen öfkeye, akan gözyaşları karışırken, alan dolmaya başlıyor.

Ey şehit 3’tünüz, şimdi 6!
Halkı karşılayan Paris ve çevre bölgelerdeki Kurdistani kurum çalışanlarının yanı sıra TJk-F ve CDK-F’ye bağlı derneklerin oluşturduğu güvenlik kordonu eylemin güvenliği için günün ilk ışıkları ile seferber oluyor. Sakine, Fidan, Leyla üç Kürt devrimcinin fotoğraflarına 10 yıl sonra bu kez Evîn, Mîr ve Abdurrahman yoldaşlarının fotoğrafları ekleniyor. Bu kez ses “Ey şehit 3’tünüz, şimdi 6!” oluyor.

CNT

Enternasyonalist dayanışma çemberi!
Flamalar, bayraklar, 6 şehidin resimleri birbirine karışırken, Gare Du Nord sarı, yeşil, kırmızı kesiyor. Türkiyeli devrimci örgütleri, Fransız siyasi partiler, sendikalar, insan hakları kurumları, feminist örgütlenmelerin flamaları, sloganları, onları, yüzlere, yüzleri binlere çoğaltırken, Kürtler enternasyonal dayanışmanın çemberine alınıyor. 

Evîn’in hayali de buydu
Son aylarda bütün yoğunlaşmasını 10. yıl hazırlığına veren Evîn’in “Bu eylem çok güçlü geçmeli, yer yerinden oynamalı. Çünkü 10 yıldır oyalayanlar Kürt’ün sesini en güçlü bir biçimde duymalı. Dostlar çok önemli. Bizim dostluk çemberine ihtiyacımız var” diyen sesi, yanıt buluyor, 3 eksik bir de Evînsiz!

Hepimiz Sakine, Rojbin, Ronahi, Evîn’iz
Her yaştan genç, yaşlı, kadın, erkek hep bir ağızdan Gare Du Nord alanını sloganları ile doldururken, Sara, Rojbin, Ronahi’nin aileleri Mîr, Evîn, Abdurrahman’ın aileleri ile buluşup eylemin en önünde 6 şehidin fotografları ile bezenmiş pankartın arkasında buluşuyor. Ardından Fransız siyasetinin seçilmişleri, milletvekili, belediye başkanı, senatör, belediye meclis üyesi onlarca seçilmiş bir kez daha Kürt halkının yanında yerini alıyor.  
Evîn’in bu eylemde olması şart dediği; “Jin jiyan azadî” kortejinin arkasında Fransız, Arjantinli, Arap, Kabil, Latin Amerikalı, Tamil, Azeri, İranlı ve daha nice halktan kadın Kürdistan’ın dört parçasından kadınla buluşup “Hepimiz Sakine, Rojbin, Ronahi, Evîn’iz” diyor!

Lan Brossat

Bu bizim utancımız!
10 Ocak 2013 gecesi Kürtlerin yanında Kurdistan Enformasyon Bürosu önünde ilk yerini alan Fransız Komünist Parti’den Paris Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Lan Brossat, Gare Du Nord’da toplanan on binlere, “Bugün buraya hem utancımızı hem de desteğimizi paylaşmak için geldik. Böyle bir katliamın Fransa’da gerçekleşmiş olması bizim için büyük bir utançtır. Siz DAİŞ’e karşı savaştınız, şimdi sıra Fransa devletinde. Kürtleri korumaya almalı, ner iki katliamı bir an önce aydınlatmalı” diyor.

Jean Glace, Barış Hareketi’nin Başkanı

PKK listeden çıkartılmalı
Jean Glace, Barış Hareketi’nin Başkanı, Rojbin’in yakın dostlarından. "Bu tür katliamların önüne geçmek için  PKK’nin ‘terör örgütleri’ listesinde çıkartılması için çabalamak lazım” diyor ve barış için Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.
 
Adaletin üzerindeki karanlık!
Vincent Nioré, Paris Baro Başkan yardımcısı. "Kürt halkının da koruma altında ve özgürce yaşamı hakkı olmalı Fransa’da. Bu güven Kürtlere verilmeli. Her şey şeffaf olmalı ve dosya üzerindeki gizlilik kaldırılmalı” derken, adaletin üzerindeki karanlığı işaret ediyor.

Xane Akdoğan, Abdullah Ülmez ve Agit Polat


 Ucu bucağı görülmüyor
Bu konuşmaların ardından “Büyük Direniş Günü’nün” yürüyüşü başlıyor tüm görkemi ile. Sloganlara “Se jinen azad” ezgisi katılırken, eylemin bir ucu Gare Du Nord diğer ucu Republique oluyor. Republique Meydanı marşla saygı duruşuna geçerken, CDK-F eşbaşkanları Xane Akdoğan, Abdullah Ülmez ve CDK-F Dışilişkiler Sözcüsü Agit Polat halkı selamlayarak; Fransa’ya “2013 dosyası üzerindeki devlet sırrı kararını kaldır” çağrısı yapıyor. 

Sessizlik; utançtır, işbirliğidir!
Kürtlerin 10 yıldır adalet istediğini belirten Agit Polat, "Türk devletinin arkasındaki bu katliama karşı Fransa devletinin bu sessizliği utançtır. Bu sessizlik, Fransız istihbarat servisinin iş birliğidir" diyerek, burada toplanan on binlerin istediği tek şeyin dava dosyası üzerindeki devlet sırrı kararının kaldırılması olduğunu vurguluyor. "Nereye kadar bu iş birliğini devam ettireceksiniz!" diye soran Agit şöyle devam ediyor: "Her iki katliamı aydınlatmalısınız. 2013’te Fransız gizli servislerinin dahiliyeti varsa dahi açıklamalısınız. Bu Fransa’nın onur sorunudur. Hiç kimse bizden, bugün yaşanan katliam için ürettikleri versiyonu, ırkçı bir saldırı olduğu senaryosuna inanmamızı beklemesin. 

Kürt politikanızı değiştirin
Çok iyi biliyoruz bunu kim yaptı. Fransa Kürt politikasını değiştirmeli. Anlamalısınız, PKK Kürt halkını temsil ediyor, kimse 'PKK terörist bir örgüttür' diyemez. Sizden beklenen PKK’yi 'terör örgütleri listesi’nden çıkarmanızdır. Eğer onu listeye almasaydınız; dün üç Kürt kadın, bugün de Evîn Goyî katledilmeyecekti. Sonuna geldik. Artık bir karar vermelisiniz. Özellikle Cumhurbaşkanı Macron’a seslenmek istiyorum: Fransa devleti Kürt halkının haykırışını duymalı. Fransa, Kürt halkının öfkesini duymalı. Gizlilik kararını kaldırın! Bunu yapması gereken ilk yetliki sizsiniz!!”

Zeynep Kara

Asla başaramayacaksınız
Polat’ın konuşmasının ardından söz şehit ailelerindeydi. Evîn Goyî’nin yakını Zeynep Kara, "Heval Evîn doğduğu topraklara gitti ama mücadelesi ve davası burada devam edecek. Ne kadar bizi katletseler de asla baş eğmeyeceğiz" derken; Şehit Abdurrahman Kızıl’ın ailesi adına konuşan Cemal Turan, “Düşmanımızın tarihi barbarlıktır. Bizi katletmek istiyor. Ancak asla başaramayacak" diye sesleniyor. Şehit Mîr Perwer’in ailesi adına konuşan Musa Alan’ın “Karşımızdaki güç barbardır. Ama karşımıza kim çıkarsa çıksın asla boyun eğmeyeceğiz. Nasıl Mîr Perwer Hozan Serhad’ın yolundan gittiyse biz de onların yolundan gideceğiz” sözleri ardından seslendirdiği "De Mîro Mîro" parçası, alandakileri duygulandırıyor. 

Devlet sırrı kaldırılsın
YJA Star Merkez Karargah komutanlarından Şerda Mazlum Gabar eyleme görüntülü mesaj göndererek, "Yoldaşlarımızın intikamını alıncaya kadar rahat uyumayacağız" diyor ve Fransa’ya suç ortağı olmama, Kürt halkına da "Halkımız bundan sonra da direnişini sürdürmeli" çağrısında bulunuyor.  TJK-E adına söz alan Cemile Renkliçay ise "Evîn Goyî’nin bir ırkçı tarafından katledildiğine inanmıyoruz, bu siyasi bir cinayettir. Kürt Kadın hareketi olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. 2013 dosyası üzerindeki devlet sırrı kararı kaldırılsın" diyor. 

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar

Katilleri tanıyoruz
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, “Biz katilleri biliyoruz. Belki tetikçiler buradaydı ama karar vericileri Ankara’daydı. Planlayıcıları Ankara’daydı" diyerek şöyle devam ediyor: "2013’te Paris’te arkadaşlarımız Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez katledildi. Bu dosya aydınlatılmadı. O nedenle Türk devleti ikinci katliamı planladı. Türk devleti ne yaparsa yapsın bu kervan menziline varacaktır."
KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, Türk devletinin şehitlerin cenazelerine yönelik saldırısını hatırlatarak, “Nasıl ki bir anaya oğlunun kemikleri kargoyla gönderildi, Mîr Perwer’in naaşı da bir kepçeyle kaçırılarak gömülmek istendi. Biz bunun hesabını soracağız" diyerek, tepkisini dile getiriyor. 

10. Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard 

Kürtlere borcumuz var
10. Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard da günlerdir yapılan eylemlerde yerini alıyor. "Tüm seçilmişler olarak Kürtlerin yanındayız. Demokrasi ve özgürlük için DAİŞ’e karşı Kürtler mücadele ettiniz. Biz sizin sayenizde varız. Seçilmişler yanınızdadır" diyor. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun yardımcısı Jacques Martial ise, “Biz biliyoruz ki Kürtler kendi hakları için mücadele ediyor, insanlık için savaşıyor. Bu nedenle Kürtlerle beraberiz. İnsanlık için mücadele edenleri Fransa korumalıdır" mesajı veriyor. 

La France Insoummise (LFI) partisinden Mathilde Panot 

Müttefiklerini koru
La France Insoummise (LFI) partisinden Mathilde Panot "Mélenchon adına burada sizin acınızı paylaşıyorum" diyerek ekliyor: "PKK terör listesinden çıkmalı. PKK terör listesinde olduğu sürece Kürtler saldırılara maruz kalacak." Fransa Sol Partisi Ulusal Sekreteri Jocelyne Dubois ise şunları belirtiyor: “Biz hakikat ve adalet istiyoruz. 10 yıl oldu, artık polisin elindeki tüm belgelerin ailelerle paylaşılmasını istiyoruz. 23 Aralık saldırısı terör saldırısı olarak tanınmalı. Fransa kendi müttefiklerini korumalı. Erdoğan’a karşı durmalı. Rojava’ya saldırı olmamalı, PKK terör listesinden çıkarılmalı ve Rêber Apo özgürlüğüne kavuşmalı." Fransız Komünist Partisi Senato Başkan Yardımcısı Pierre Laurent de Macron’a sorumluluk al çağrısında bulunuyor: "Macron bu meselede sorumluluk almalı. Katliam aydınlatılmazsa Erdoğan’la ortaklık edildiği anlamına gelecektir. Fransa, Erdoğan ile ilişkilerini durdurmalı."

Hozan Comert 

Şehîd Silav, Lorî Lorî
Sanatçı Hozan Comert ve Tev-Çand kadın sanatçılarının şehitlerin anısına stranlar seslendirdiği sahne programı, sanatçı Diyar Mehrovî’nin birkaç hafta önce katliamın yaşandığı Paris Demokratik Kürt Toplumu kafeteryasında Evîn Goyî’nin isteği üzerine seslendirdiği "Şehîd Silav, Lorî Lorî" parçası ile sona eriyor. 
Eylem boyunca 1000 Kurdistani kurum çalışanı görev aldı. Halkın ihtiyaçları için çok sayıda stant halka hizmet sunarken, Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika gibi Avrupa’nın birçok kentinden Kurdistanlılar otobüslerle Paris’e akın etti. 79 Fransız ve yabancı basın, 53 Kürt basın  mensubu eylemin başından sonuna kadar takip etti. Fransız kanalları sabah saatlerinden itibaren gün içerisinde canlı yayın gerçekleştirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.