Parklar da yasak
Üç büyükşehir belediyesinin gasp edilmesinden beri eylem ve etkinliklerin yasak olduğu Adana’da, merkezin tam ortasındaki İnönü Parkı da barikatlarla kapatılarak girişe izin verilmiyor.
AKP-MHP hükümetinin Amed, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerini gasp ederek, HDP’li eşbaşkanların yerine devlet memurlarını kayyum olarak atamasına karşı protestoların yapıldığı kentlerden biri olan Adana’da, üç defa üst üste 15’er günlük eylem ve etkinlik yasağı getirildi. 19 Ağustos’tan beri kent merkezinin ortasındaki İnönü Parkı da polis barikatlarıyla halka yasaklandı. Valilik tarafından gelen son karara göre Adana’da bundan sonra ‘kayyum’ demek de yasaklandı.
İHD’nin raporu
İHD Adana Şubesi, kayyumlar sonrası kentte yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan İHD Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, HDP, emek ve demokrasi güçleri tarafından kayyum atamalarına ilişkin yapılmak istenen tüm eylemlerin engellendiğini belirtti. Öngör, park ve meydanların demir bariyerlerle insan geçişlerine kapatıldığını ifade etti.
HDP binası ablukada
qÖzellikle HDP Adana İl binasının ablukaya alınarak, bina içerisinde bulunanların sokağa dahi çıkmasına izin verilmediğine işaret eden Av. Öngör, İHD olarak bu süreçte yaşanan hak ihlallerini yerinde gözlemleyip tespit ettiklerini aktardı. HDP binasındaki polis ablukasının devam ettiğini anımsatan Av. Öngör, şunları söyledi: ”Özellikle parti binasının giriş bölümünde polislerin oturması çoğu zaman parti üyeleri ve vatandaşların girişine dahi engel teşkil etmektedir. HDP parti binasının altında bulunan esnaflar açısından büyük ekonomik zarar söz konusu olup, dükkanlar iş yapamaz durumuna gelmişlerdir. HDP’nin üyeleri ve sempatizanları parti binasının ablukaya alınması nedeniyle partiye giriş ve çıkışlarda tedirginlik içerisindedirler.
Adana Emek ve Demokrasi güçlerinin basın açıklaması ve etkinliklerini düzenlediği İnönü Parkı halen demir bariyerlerle kapalı durumdadır. Vatandaşlar, parti binasının olduğu kaldırımdan geçemeyip, karşı kaldırımdan geçmektedirler. Bu mevcut durumun ne zamana kadar devam edeceği de belli değildir.
HDP’nin çağrısıyla 22 Ağustos’ta 5 Ocak Meydanı’na giden ve basın açıklamasına katılmak isteyen gruba Kabahatler Kanununa göre 6 bin 400 TL para cezası verildi. Bugüne kadar toplam 15 kişiye kesilen para cezaları tebliğ edildi ve bu para cezalarına karşı itirazlar yapılarak hukuki süreç başlatıldı.”
Demokratik hak engellendi
Adana Valiliği’nin kayyum protestolarına ilişkin yasaklama kararlarına tepki gösteren Av. Öngör, ”Adana Valiliğince alınan bu yasaklama kararı açıkça usul ve yasaya aykırıdır. Toplumsal meşruluğu olmayan, yargısal bir kararla değil, idari bir tasarrufla, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasına karşı ifade özgürlüğü çerçevesinde hak arayışı talebi, demokratik bir hakkın engellenmesi söz konusudur” dedi.
Bir OHAL işlemidir
Yasaklama kararını bir OHAL işlemi olarak değerlendiren Av. Öngör, son olarak şunları belirtti: ”Adana ilinde şu anda kayyum atamaları nedeniyle devam eden yasaklama kararı ifade özgürlüğünün açıkça ihlalidir. Toplumsal barışı sağlamanın yolu özgür bir toplumun varlığı ile mümkündür. Bu nedenle halen devam eden yasaklamanın kaldırılmasını, hak ihlallerinin son bulmasını talep ediyoruz.” n ADANA