Parlamento seçimi yine ertelendi

Dünya Haberleri —

Federe Kurdistan'da parlamento seçimleri ertelendi

Federe Kurdistan'da parlamento seçimleri ertelendi

  • Irak Yüksek Seçim Komisyonu, Federe Kurdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinin yasal, ekonomik ve teknik olmak üzere 3 nedenden dolayı ertelendiğini açıkladı.

Bağımsız Seçim Komisyonu Sözcüsü İmad Cemil, yaptığı açıklamayla Federal Mahkemenin oluşumların sandalyelerine ilişkin erteleme kararı nedeniyle parlamento seçimlerini belirlenen sürede yapamayacaklarını açıkladı. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü, Parlamento seçimlerinin ertelenmesinin 3 nedeni olduğunu söyledi. Sözcü, yasal, ekonomik ve teknik nedenlerden dolayı 25 Şubat’ta gerçekleşmesi beklenen seçimlerin yapılamayacağını belirtti.
Cemil, “Federal Mahkeme kota sandalyeleri hakkındaki oturumunu 21 Ocak’a ertelemesi sebebi ile komisyon seçimler için hazırlıklarını yapamıyor” dedi. Komisyon Sözcüsü Cemil, “Kürdistan Bölgesi Başkanlığı resmi olarak bilgilendirildi ve parlamento seçimleri için başka bir tarih belirlenmesi konusunda anlaşma talep edildi” ifadesinde bulundu.
Sözcü ayrıca Irak Hükümetinin seçimlerin gerçekleştirilmesi için 70 milyar dolar bütçe ayırdığını ancak maaş sorunu olması nedeniyle bu bütçenin henüz karşılanmadığını, teknik sorun için ise Federe Kurdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinin tarihinin 18 Aralık’ta gerçekleşen il genel meclisi seçimleri tarihine çok yakın olmasını gerekçe gösterdi.
Yekîtiya Niştimaniya Kurdistan’ın (YNK) Seçim Yasası’nda itiraz ettiği maddelerden biri seçim sistemi ve kotaların dağılımı ile ilgili. Federe Kurdistan Bölgesi'nde, tek bölge şeklinde seçim yapılıyor. Ancak YNK, Irak Parlamentosu seçimlerinde olduğu gibi Federe Kurdistan Bölgesi’nin üç bölgeye (Hewlêr, Silemanî, Dihok) ayrılmasını, Türkmen ve Hristiyan kotalarının da buna göre dağıtılmasını talep ediyor. BAĞDAT/RojNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.